Opis przepisu
Pizza doskonała – czyli włoska pizza na cienkim cieście z szynką szwarcwaldzką, dużą ilością mozzarelli oraz rukolą. Ubóstwiam taką pizzę! Do ciasta dodałam sporo przypraw między innymi czerwoną paprykę dzięki czemu ciasto wydaje się być troszkę pomarańczowe. Pizza jest prosta w wykonaniu, pyszna, a gdy chwilkę czasu poświęcicie na dokładne wyrobienie ciasta, które jest sekretem dobrej pizzy to jestem przekonana, że stanie się Waszą ulubioną! Szynkę szwarcwaldzką kupiłam w Lidlu, jeżeli jej nie znajdziecie to równie świetnie się sprawdzi szynka parmeńska.
Przepis na: Pizza z szynką szwarcwaldzką i dużą ilością mozzarelli
Składniki:
Ciasto:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 300 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta przyprawy do pizzy
- 20 dag startej mozzarelli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej (po upieczeniu)
- garść świeżej rukoli (po upieczeniu)
Zobacz również:
Pizza z szynką szwarcwaldzką i dużą ilością mozzarelli - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 4
Komentarze