Pizza doskonała- czyli włoska pizza na cienkim cieście z szynką szwarcwaldzką, dużą ilością mozzarelli oraz rukolą. Ubóstwiam taką pizzę! Do ciasta dodałam sporo przypraw między innymi czerwoną paprykę dzięki czemu ciasto wydaje się być troszkę pomarańczowe. Pizza jest prosta w wykonaniu, pyszna, a gdy chwilkę czasu poświęcicie na dokładne wyrobienie ciasta, które jest sekretem dobrej pizzy to jestem przekonana, że stanie się Waszą ulubioną! Szynkę szwarcwaldzką kupiłam w Lidlu, jeżeli jej nie znajdziecie to równie świetnie się sprawdzi szynka parmeńska.
Przepis na: Pizza z szynką szwarcwaldzką i dużą ilością mozzarelli
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 12 min
Łącznie: 82min
Liczba porcji: 4
Składniki:
Ciasto:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 300 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta przyprawy do pizzy
- 20 dag startej mozzarelli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej (po upieczeniu)
- garść świeżej rukoli (po upieczeniu)
Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy na minimum 50 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją obętość.
Ciasto dzielimy na dwie części. Ja piekłam obie pizze w kwadratowej foremce o boku 27 cm. Rozwałkowujemy ciasto, smarujemy przecierem, posypujemy przyprawami. Na tarce ścieramy mozzarellę, posypujemy nią ciasto. Na ser sypiemy pokrojoną drobno paprykę, kukurydzę. Piec w temp. 220 stopni przez 12- 15 minut. Po upieczeniu posypujemy szynką oraz świeżą rukolą. Smacznego!