Zepsuł Ci się piekarnik, a masz ochotę na domową pizzę? Koniecznie wypróbuj pizzę z patelni na cienkim, świetnie wypieczonym cieście, z mnóstwem dodatków oraz ciągnącą się mozzarellą! Osobiście uważam, że jeżeli dobrze wyrobicie ciasto i będziecie je smażyć na lepszej patelni na średnim ogniu to jeżeli podacie pizzę na talerze to wątpię, żeby ktokolwiek zauważył ta pizza nie była z piekarnika 🙂 Serio! Ja wolę ją nawet przygotowywać w ten sposób ponieważ jest dużo szybsza do przygotowania, chrupiąca i nawet bardziej mi smakuje niż taka tradycyjna.
Przepis na: Pizza z patelni z suszonymi pomidorami, kaparami
Składniki:
- 400 g mąki włoskiej typu 00 (do pizzy)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml ciepłej wody
- 60 ml oliwy z oliwek lub oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- kilka plasterków szynki
- kapary firmy Stovit
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 (małego) słoiczka pomidorów suszonych
- kilka oliwek zielonych
- 1/2 czerwonej papryki
- 15 dag startej mozzarelli
Zobacz również:
Pizza z patelni z suszonymi pomidorami, kaparami - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Komentarze