Opis przepisu
Kto lubi pizzę łapka w górę! U nas domowa pizza cieszy się ogromnym powodzeniem i żeby nam się nie znudziła to za każdym razem robię ją z innymi dodatkami lub w wersji calzone. To zdecydowanie nasz ulubiony fast-food, który zazwyczaj robię na weekendzie lub gdy spodziewam się znajomych na wieczorne piwko.
Przepis na: Pizza BBQ z oliwkami
Składniki:
Ciasto:
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 350 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej typ 00)
- 100 ml ciepłej wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka świeżego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
Dodatkowo:
- odrobina oliwy z oliwek do posmarowania foremki
- 1 – 2 łyżki kaszy mannej
Farsz:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sosu BBQ
- 1/2 łyżeczko ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka świeżego oregano (drobno pokrojone)
- 200 g startej mozzarelli
- 100 g salami pepperoni
- 1/3 puszki kukurydzy
- oliwki zielone z czerwoną papryką, marchewką oraz oliwą z oliwek Fragata Stovit
- 1 cebula czerwona
Zobacz również:
Pizza BBQ z oliwkami - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżkę cukru, mąki. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.
Ciasto podzieliłam na dwa kawałki (dwie cienkie pizze lub jedna większa na grubszym cieście). Foremkę do pizzy smaruję oliwą z oliwek, a ciasto podsypuję kaszą manną, aby było bardziej chrupiące. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na foremkę. Następnie smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z sosem BBQ, posypujemy ziołami prowansalskimi, posiekanym oregano, nakładamy ulubione dodatki: salami, kukurydza, oliwki oraz skarmelizowana cebula (cebulę kroimy w cienkie paski, smażymy na patelni z odrobiną cukru). Na wierzch dodajemy startą mozzarellę. Wkładamy do piekarnika na ok. 220 stopni i piec przez 12-15 minut. Dekorujemy listkami bazylii lub oregano. Smacznego!
Komentarze