Kto potrafi odmówić kawałka pizzy? Myślę, że nie ma dużo takich osób. Ja uwielbiam taką domową pizzę z mnóstwem dodatków oraz duuuużą ilością sera. Właśnie wykonałam pyszną pizzę z trzema rodzajami sera: mozzarellą, parmezanem oraz Goudą. Niestety ciężko dzisiaj taką kupić więc proponuję ją wykonać samodzielnie. Nie jest to trudne, ani zbytnio pracochłonne wystarczy chwila roboty i gotowe.
Przepis na: Pizza 3 sery
Przygotowanie: 60 min
Pieczenie: 13 min
Łącznie: 73 min
Składniki:
Ciasto:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
- 80 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
Farsz:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta przyprawy do pizzy
- 20 dag startej mozzarelli
- 5 dag startego sera Gouda
- 5 dag startego parmezanu
- 10 dag szynki
- 1/2 słoiczka oliwek zielonych
- 10 dag pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn.
Wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy na minimum 40 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość.
Gdy mamy większą foremkę to robimy jedną większą pizzę, jeżeli mamy małą tortownicę (tak jak ja) to dzielimy ciasto na dwie części. Na ciasto nakładamy łyżeczkę przecieru pomidorowego, przyprawy, później pozostałe dodatki. Piec w temp. 220 stopni przez 13- 15 minut. Smacznego!