Dalej szukacie przepisu na tłusty czwartek? Szczerze mówiąc to uwielbiam przygotowywać wtedy domowe wypieki, widzę jak z każdym rokiem wychodzi mi to coraz lepiej choć jeszcze daleko mi do perfekcji 🙂 Polecam pyszne oponki z lukrem i kolorową posypką. Stanowią fajną, drożdżową alternatywę dla pączków. Możecie swoje ciasto drożdżowe podzielić na pół i z połowy zrobić tradycyjne pączki, a resztę użyć jako oponki.
Przepis na: Oponki z lukrem i posypką
Przygotowanie: 80
Smażenie: 20 min
Łącznie: 100 min
Liczba porcji: 16
Składniki:
• 550 g mąki pszennej
• 30 g drożdży świeżych
• 4 łyżki cukru
• 100 g rozpuszczonego masła
• 200 ml ciepłego mleka
• 1 łyżka wódki lub spirytusu
• 1 litr oleju
Dodatkowo:
- lukier : 3/4 szklanki cukru pudru, kilka łyżeczek wody lub cytryny
- kolorowa posypka
Zaczynamy od rozczynu: Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz połowę letniego mleka, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, pozostałe ciepłe mleko, wódkę oraz wyrośnięty rozczyn.
Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy na około 2 cm. Pucharkiem do lodów lub za pomocą większych szklanek wycinamy kołka, kieliszkiem wycinamy w ich środku mniejsze kółka.
Na patelni rozgrzewamy olej- powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach to jest już ok, jakby ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.
Smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Dekorujemy wierzch oponek.