Oponki z lukrem i posypką

5/5 (1 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

80 min + smażenie

Oponki z lukrem

Opis przepisu

Dalej szukacie przepisu na tłusty czwartek? Szczerze mówiąc to uwielbiam przygotowywać wtedy domowe wypieki, widzę jak z każdym rokiem wychodzi mi to coraz lepiej choć jeszcze daleko mi do perfekcji 🙂 Polecam pyszne oponki z lukrem i kolorową posypką. Stanowią fajną, drożdżową alternatywę dla pączków. Możecie swoje ciasto drożdżowe podzielić na pół i z połowy zrobić tradycyjne pączki, a resztę użyć jako oponki.

Przepis na: Oponki z lukrem i posypką

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu
  • 1 litr oleju

Dodatkowo:

  •  lukier : 3/4 szklanki cukru pudru, kilka łyżeczek wody lub cytryny
  • kolorowa posypka
Wyślij emailem

Oponki z lukrem i posypką - przepis krok po kroku


Krok 1

Oponki z lukrem

Zaczynamy od rozczynu: Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz połowę letniego mleka, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.


Krok 2

Oponki z lukrem

Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.


Krok 3

Oponki z lukrem

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, pozostałe ciepłe mleko, wódkę oraz wyrośnięty rozczyn.


Krok 4

Oponki z lukrem

Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.


Krok 5

Oponki z lukrem

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Krok 6

Oponki z lukrem

Ciasto delikatnie rozwałkowujemy na około 2 cm. Pucharkiem do lodów lub za pomocą większych szklanek wycinamy kołka, kieliszkiem wycinamy w ich środku mniejsze kółka. 


Krok 7

Oponki z lukrem

Na patelni rozgrzewamy olej- powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach to jest już ok, jakby ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.

Smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Dekorujemy wierzch oponek.


Oponki z lukrem

Oponki z lukrem

Oponki z lukrem

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments