Dania jarskieDla dzieciNaleśnikiNaleśniki i omletyNaleśniki na śniadanieNaleśniki na słodkoNaleśniki z mięsemNaleśniki z warzywamiObiadyŚniadania wegetariańskieŚniadanieŚniadanie bez chlebaSpecjalne okazjeSłodkości

Naleśniki

Naleśniki – niby prosty, a wręcz banalny przepis, który jest chyba bardziej uwielbiany przez dzieci niż przez dorosłych. Ja w dzieciństwie jako straszny niejadek zajadałam się naleśnikami z grubą warstwą nutelli czy białego sera… To jest jeden z moich smaków dzieciństwa. Dzisiaj lubię z nimi eksperymentować np. przygotowując je np. w wersji Kinder Bueno lub kurczakiem, szpinakiem i fetą.

Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na naleśniki, których ważnym składnikiem jest woda gazowana. Oczywiście możecie dodać też zwykłą, mineralną czy z kranu, jednak dzięki zastosowaniu wody gazowanej są bardziej napowietrzone, a przez to smaczniejsze i bardziej delikatne w smaku.

Jeżeli chodzi o rodzaj mąki użytej do naleśników to najlepsza jest taka, która nie obciąża zbytnio ciasta. Aby wyszły puszyste, delikatne i leciutkie to polecam wybierać mąki niższego typu, czyli 400, 450 i 500. Najczęściej korzystam z mąki pszennej typu 450, jednak do tej pory robiłam je także z mąki ryżowej, gryczanej, kukurydzianej czy orkiszowej i efekt był równie fajny.

Zmiksowane składniki na ciasto najczęściej odstawiam na 10 minut, aby nieco odpoczęło.

Warto smażyć naleśniki na specjalnej patelni do naleśników (teflonowej, beztłuszczowej), wtedy nie ma potrzeby dodawania jakiegokolwiek tłuszczu do ciasta czy do smażenia na patelni. Z kolei, gdy już są usmażone to zawsze je przykrywam sreberkiem lub folią spożywczą, aby nie wyschły.

Przepis na: Naleśniki

Składniki:

Ciasto na naleśniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli

Jak zrobić naleśniki?

Wykonanie:

Ciasto na naleśniki
Krok 1: 

Do wysokiej miski dodajemy mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli. Miksujemy przez około minutę do momentu połączenia się składników.


Jak zrobić ciasto na naleśniki
Krok 2: 

Naleśniki smażymy na patelni teflonowej. Ja nie używam żadnego tłuszczu do ich smażenia, ale jeżeli masz starszą patelnię to polecam ją najpierw natłuścić np. dolewając 2 łyżki oleju.


smażenie naleśników
Krok 3: 

Następnie przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zarumienia naleśników.


Naleśniki

Jak zrobić naleśniki?

Przepis na naleśniki

Naleśniki

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 471

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
11 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Judyta
4 dni temu

Ojejku ja nie lubię sama tak robić naleśników i wole zjeść z naleśnikarni 🙂 Jak ktoś ma taki problem i jest z Warszawy to polecam Naleśnikarnię Krepsy 🙂

Anna
2 miesięcy temu

Za pierwszym razem wydawały mi się zbyt wodniste (za rzadka konsystencja). Ale zaryzykowałam usmażenie i było ok. Wypróbuję pewnie jeszcze raz. Dzięki za przepis.

Cechini Muszyna
1 rok temu

woda gazowana z pewnością dobra dla ciasta 🙂

fire bool
2 lat temu

xd

c
2 lat temu

a cukier gdzie?????????

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  c

Nie ma potrzeby dodawania cukru do ciasta.

Hanka
2 lat temu

Moj ulubiony przepis na nalesniki 😀 Nawet dzisiaj robilam 😀

Krysia
2 lat temu

Najlepszy przepis na nalesniki 😀 wychodzi mi za kazdym razem

Remo
1 rok temu
Odpowiedź do  Krysia

Co tu ma nie wyjść

Przepis na naleśniki

Na szczęście ten przepis na naleśniki jest bardzo prosty i jego przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil. Możemy podawać je z dowolnymi dodatkami np. serem, dżemem lub nutellą. Jeżeli lubisz przepis na naleśniki wytrawne to możesz przygotować zapiekaną wersję z kurczakiem, szpinakiem i fetą lub wersję meksykańską. Wszystko zależy od zasobności naszej lodówki i naszej kreatywności 🙂 Jest to zatem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, nawet kiedy mamy naprawdę niewiele czasu na jego przygotowanie. Nie ukrywam, że ja uwielbiam je w każdej postaci i przynajmniej raz w tygodniu znajdują się w moim jadłospisie 🙂

Jak zrobić pyszne naleśniki?

Przede wszystkim trzeba zadbać o dobre proporcję składników i uważać aby nie przesadzić z ilością ciasta, którą dajemy na patelnię. Jeżeli będą za grube, to po prostu nie będą smaczne, a nadmiar ciasta zabije smak farszu, który nie ukrywajmy jest kluczowy w tym daniu. Zawsze na rozgrzanej patelni dajemy tyle ciasta, aby tylko pokryło całą patelnie w cienkiej warstwie. Najlepiej sprawdzi się przygotowanie naleśników na płaskiej patelni z cienkim dnem. Jeżeli mamy jednak starszą patelnię, to dodajcie olej roślinny lub smażcie na klarowanym maśle, aby naleśniki nie przywierały. Pamiętajcie też, że ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze jeżeli użyjecie mineralnej wody gazowanej, ale jeżeli nie macie jej pod ręką, to również wystarczy zwykła woda.

Naleśniki

Naleśniki to danie, które niezwykle często przygotowujemy w swoim domu. Każda mama oraz babcia zawsze ma swój sprawdzony przepis i niejednemu z nas kojarzą się z dzieciństwem. Ja na przykład pamiętam, jak w piątki u babci były naleśniki ze swojskim serem, serwowane w piątkowe popołudnie, kiedy rodzicie byli jeszcze w pracy 🙂 Dzisiaj sama serwuje je dosyć często i nie tylko tylko na obiad i nie tylko na obiad. Jest to jedno z tych dań, które możemy podać również na śniadanie czy kolację. Są na tyle uniwersalne, że możemy podać je w wersji na słodko na przykład z dżemem, owocami, serem na słodko lub nutellą, ale również w wersji wytrawnej z dodatkiem mięsa, warzyw czy pieczarek i sera. Właściwie codziennie można by było serwować inny przepis na naleśniki. Ciasto jednak może troszkę różnić się w zależności od wersji. W wersji wytrawnej możemy dodać trochę ziół takich jak bazylia czy oregano, aby nabrał jeszcze ciekawszego smaku.

Jak zrobić naleśniki?

Zapewne zastanawiasz się jak zrobić naleśniki? Nie jest to naprawdę nic trudnego i wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z moimi wskazówkami. Najpierw wyszukujemy sobie wysoką miskę, do której dodajemy mleko, mąkę, jaja, wodę gazowaną i szczyptę soli. Całość mieszamy mikserem na gładką masę przez około minutkę, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Następnie możemy odstawić nasze ciasto na około 10 min, a później wylewamy chochelkę ciasta na rozgrzaną patelnię. Aby zrobić cienkie naleśniki z prawdziwego zdarzenia, najlepiej użyć specjalnej beztłuszczowej patelni do naleśników, która pokryta jest teflonem. Wtedy mamy pewność, że ciasto na naleśniki będzie naprawdę puszyste i smakowite.

Jak zrobić ciasto na naleśniki?

Aby zrobić naleśniki potrzebujemy przede wszystkim odpowiedniej mąki pszennej, najlepiej typu 400, 450 lub 500. Dlaczego akurat takie? Ponieważ z wyższym oznaczeniem za bardzo obciążają ciasto na naleśniki i nie wychodzą już takie smaczne jak z mniejszych typów. Ważne jest również dodanie wody gazowanej do ciasta, dzięki czemu nasze ciasto naleśnikowe będzie bardziej napowietrzone i delikatne w smaku. Gdy mamy wyrobione już ciasto to obsmażamy naleśniki z obydwu stron i dodajemy do środka nasz ulubiony farsz. Smacznego! Nie bój się też eksperymentować, naleśniczki są o tyle wdzięczne, że możemy do nich dodać właściwie wszystko co chcemy, zaczynając od owoców, a kończąc na mięsie.

Back to top button