Opis przepisu
Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami to pomysł na bardzo smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny. Są sycące i ciekawe w smaku. Soczysty kurczak w połączeniu z podsmażonymi pieczarkami i ciągnącym się serem… Jestem pewna, że Ci posmakują od pierwszego kęsa.
Zrobisz je w 30 minut, więc jak nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad przepis tylko czeka żebyś go wypróbował/a!
Przepis na: Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (240 g)
- 1 szklanka mleka (250 g)
- 1 szklanka wody gazowanej (250 g
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 400 g piersi z kurczaka
- 3/4 łyżeczki przyprawy do kurczaka lub gyros
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera np. mozzarelli
Wierzch:
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- większa szczypta soli i pieprzu
- 50 g sera np. mozzarelli
- 1/2 łyżeczki natki pietruszki
Zobacz również:
Jak zrobić naleśniki z kurczakiem?
Krok 1
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego.
Ciasto na naleśniki
Do miski wbijamy 2 jajka, a także dodajemy mąkę (1 i 1/2 szklanki), mleko (1 szklanka), wodę (1 szklanka), a także szczyptę soli. Miksujemy przez kilka sekund do momentu powstania jednolitego ciasta.
Krok 2
Smażymy naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni – w tym przypadku nalewałam odrobinę więcej ciasta na patelnię żeby ciasto naleśnikowe było grubsze.
Krok 3
Z przepisu wyszło mi 6 naleśników.
Krok 4
Nadzienie do naleśników:
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub masła klarowanego smażymy drobno pokrojoną większą cebulę. Dodajemy posiekane pieczarki (200 g) i smażymy na średnim lub dużym ogniu przez chwilkę. Zdejmujemy z patelni.
Krok 5
Na tej samej patelni smażymy drobno posiekanego kurczaka (400 g) – na małej ilości oleju, na większym ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (1 duży ząbek), a także przyprawę do kurczaka (3/4 płaskiej łyżeczki). Mięso ma się smażyć, a nie dusić na małym ogniu.
Krok 6
Na połowie każdego naleśnika nakładamy po 2 płaskie łyżki kurczaka, podsmażone pieczarki, a także pokrojony w kostkę ser i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 7
Zwijamy naleśniki w rulon.
Naleśniki układamy ciasno jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym lub nawet zwykłej blaszce.
Krok 8
Wierzch:
W małej miseczce mieszamy 2 lekko czubate łyżki majonezu (jak chcesz to zastąp gęstą śmietaną 18%) z małym ząbkiem czosnku, a także szczyptą soli oraz pieprzu.
Smarujemy je z wierzchu sosem, a także posypujemy startym lub pokrojonym w kostkę serem (50 g). Opcjonalnie układamy na wierzchu kilka plasterków pieczarek.
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami pieczemy przez około 15 minut w temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, można z termoobiegiem).
Gorące naleśniki podajemy od razu na talerze. Smacznego!
Zachęcam do obejrzenia moich innych przepisów na naleśniki – w tym wpisie KLIK znajdziesz sporo inspiracji. Polecam wypróbować moje zapiekane naleśniki gyros, naleśniki ruskie czy naleśniki po meksykańsku.
Komentarze