Opis przepisu
Jeśli lubisz bezowe desery, to mam dla Ciebie coś idealnego! Mini Pavlova z lekkim kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone to genialny, bardzo efektowny deser, który znika w oka mgnieniu.
Mini Pavlova najlepiej smakuje w dodatku ze świeżymi owocami jak soczyste truskawki, maliny czy borówki amerykańskie. Dla kontrastu warto dodać odrobinę konfitury z czarnej porzeczki czy nawet Lemon curd. Uwielbiam ten deser!
Przepis na: Mini pavlova z mascarpone
Porady na start
- Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki minimum dwie godziny wcześniej. Miska, w której będziemy ubijać bezę powinna być sucha i czysta.
- Bezy powinny zostać śnieżno białe po wysuszeniu. Jeśli wyszły kremowe czy nawet w ciemniejszym odcieniu to znaczy, że w Twoim piekarniku należy piec w jeszcze niższej temperaturze niż podana w przepisie.
- Jeśli po całkowitym ostygnięciu Twoje bezy wyciekają “płynem” to znaczy, że najprawdopodobniej cukier nie został wystarczająco dobrze rozbity.
- Nie wiesz co zrobić z żółtkami, które Ci zostały? Proponuję wykorzystać je do domowego kremu budyniowego waniliowego, chałki lub najlepszych na świecie pączków.
Składniki:
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g cukru np. drobnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem śmietankowy z mascarpone:
- 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 250 g mascarpone
- opcjonalnie 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- świeże owoce do dekoracji
- odrobina konfitury z czarnej porzeczki lub malin
Zobacz również:
Jak zrobić mini pavlovą?
Krok 1
Mini Pavlova to deser, który można przygotować nawet kilka dni przed planowaną imprezą, a przed samym przyjściem gości udekorować je ulubionym kremem i np. świeżymi owocami.
Białka (u mnie 4 sztuki z jajek w rozmiarze L) bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek. Przekładamy je do miski wraz ze szczyptą soli. Miksujemy je za pomocą zwykłego blendera ręcznego lub robota planetarnego. Po około 1-2 minutach stopniowo dodajemy po łyżce cukru (może być zwykły biały lub drobny do wypieków, łącznie 200 g).
Miksujemy cały czas do momentu powstania sztywnej, błyszczącej piany – to powinno zająć około 10-12 minut. Cukier ma być całkowicie rozpuszczony, a po odwróceniu miski z białkami do góry nogami białka nie powinny nawet drgnąć.
Po tym czasie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, a także przesianą skrobię ziemniaczaną (1 łyżka). Następnie miksujemy przez chwilę na małych obrotach miksera.
Krok 2
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą bezę nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
Piekarnik należy rozgrzać do temp. 120ºC (termoobieg). Wkładamy nasze bezy i po 5-10 minutach zmniejszamy temperaturę do 105ºC. Pieczemy w sumie przez około 100-120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy w środku do całkowitego wystudzenia.
Krok 3
Bezy po całkowitym wystudzeniu powinny być lekko piankowe w środku i chrupiące na zewnątrz.
Krem śmietankowy z mascarpone, a także świeże owoce nakładamy na bezę dopiero przed samym ich jedzeniem, ponieważ po nałożeniu dodatków beza nieco zmięknie i nie będzie już tak chrupiąca jak na samym początku.
Krok 4
Do środka bezy nakładamy po łyżeczce gęstej konfitury – np. z czarnej porzeczki lub wiśniowej, ewentualnie malinowej.
Dodajemy ją dla przełamania słodyczy, więc powinna być mało słodka. Rzadkie, bardzo słodkie dżemy odpadają, bo nie uzyskasz żadnego kontrastu smakowego dla tego deseru.
Krok 5
Krem śmietankowy z mascarpone
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) ubijamy wraz z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) i mascarpone (250 g). Miksujemy najpierw na małych, a później na wysokich obrotach miksera aż do momentu powstania sztywnego kremu.
PS. W okresie mocnych upałów polecam dodać usztywniacz do bitej śmietany (1 śmietan-fix).
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na bezy. Ewentualnie nałóż go po prostu za pomocą łyżeczki. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami – u mnie truskawki, maliny i borówki.
Mini pavlova z mascarpone i owocami gotowa! Jeśli chcesz przygotować dużą bezę w formię tortu, to polecam odwiedzić mój wpis – beza Pavlova lub tort bezowy Dacquoise (Dakłas).
Komentarze
Sam termoobieg czy termoobieg i góra, dół i termoobieg? Jestem w trakcie pieczenia 🙈
U mnie jest funkcja samego termoobiegu, bez góry i dół 🙂
Czy pieczemy góra dół czy termoobieg?
Termoobieg 🙂
Ile bez wyjdzie z tej proporcji?
Tak jak napisałam we wpisie – 7-8 sztuk 🙂 Ale zależy od ich wielkości.
Dziękuję, gapa ze mnie, nie doczytałam
Nic się nie dzieje 🙂 udanych wypieków!
Czy mozna zrobic z tego przepisu jedna duza beze pavlowa? Jezeli tak to po podwojeniu porcji skladnikow jak wyglada czas pieczenia?
Bezy wyszły IDEALNE! Serdecznie dziękuję za ten przepis. To był test, pierwsze podejście do bezy, no i sukces! Na pewno zrobię ponownie ten deser :).
No to super! Bardzo się cieszę 🙂
Witam ile dni przed imprezę wcześniej mogę zrobić bezy
Bezy można spokojnie zrobić 1-2 dni wcześniej, jednak krem najlepiej zrobić jak najpóźniej jak to możliwe i nałożyć go przed samym podaniem bez (oczywiście w miarę możliwości). 🙂 Można ewentualnie nałożyć chwilę wcześniej i trzymać w lodówce.
Witam, ile porcji otrzymam z przepisu ?
Tyle ile widać na zdjęciu – 7 mniejszych sztuk 🙂
Okropnie gumowata nie da się tego normalnie zjeść. Nie polecam tego przepisu
za krótko suszyłaś beze też tak miałam jak nie mogłam wyczuć piekarnika, nie krytykuj ucz się na błędach
W takim razie została niestety źle zrobiona.
Jakie piękne Ci wyszly ;p
pychotka, mój ulubiony deser! 🙂
często piekę, ale najlepiej smakują nam z malinami:)
pycha, ale się rozmarzyłam;)
Ale ty tu ludzi na diecie kusisz! 🙂
Fantastyczne i bardzo urocze deserki 🙂
Wyglądają ślicznie 🙂 Lato na talerzu!
dawno nie jadłam ;d muszę się wybrać z koleżankami do cukiernii bo sama nigdy takich nie zrobię
Bardzo lubimy bezę z owocami 😀
Świetny deserek ;]