Mini pavlova z mascarpone

4.6/5 (224 ocen)
Tym razem coś naprawdę wyjątkowego - mini bezy Pavlova z kremem mascarpone. Te urocze, małe desery to idealne połączenie chrupiącej bezy z delikatnym, kremowym mascarpone. Ich przygotowanie jest prostsze, niż myślisz, a efekt zachwyci każdego już po pierwszym kęsie!

Ilość porcji

5-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 120 min pieczenia

Mini pavlova z mascarpone

Opis przepisu

Jeśli lubisz bezowe desery, to mam dla Ciebie coś idealnego! Mini Pavlova z lekkim kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone to genialny, bardzo efektowny deser, który znika w oka mgnieniu.

Mini Pavlova najlepiej smakuje w dodatku ze świeżymi owocami jak soczyste truskawki, maliny czy borówki amerykańskie. Dla kontrastu warto dodać odrobinę konfitury z czarnej porzeczki czy nawet Lemon curd. Uwielbiam ten deser!

Przepis na: Mini pavlova z mascarpone

Porady na start

  • Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki minimum dwie godziny wcześniej. Miska, w której będziemy ubijać bezę powinna być sucha i czysta.
  • Bezy powinny zostać śnieżno białe po wysuszeniu. Jeśli wyszły kremowe czy nawet w ciemniejszym odcieniu to znaczy, że w Twoim piekarniku należy piec w jeszcze niższej temperaturze niż podana w przepisie.
  • Jeśli po całkowitym ostygnięciu Twoje bezy wyciekają “płynem” to znaczy, że najprawdopodobniej cukier nie został wystarczająco dobrze rozbity.
  • Nie wiesz co zrobić z żółtkami, które Ci zostały? Proponuję wykorzystać je do domowego kremu budyniowego waniliowego, chałki lub najlepszych na świecie pączków.

 

Składniki:

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru np. drobnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Krem śmietankowy z mascarpone:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • opcjonalnie 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • świeże owoce do dekoracji
  • odrobina konfitury z czarnej porzeczki lub malin
Wyślij emailem

Jak zrobić mini pavlovą?


Krok 1

ubijanie białek na bezę

Mini Pavlova to deser, który można przygotować nawet kilka dni przed planowaną imprezą, a przed samym przyjściem gości udekorować je ulubionym kremem i np. świeżymi owocami.

Białka (u mnie 4 sztuki z jajek w rozmiarze L) bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek. Przekładamy je do miski wraz ze szczyptą soli. Miksujemy je za pomocą zwykłego blendera ręcznego lub robota planetarnego. Po około 1-2 minutach stopniowo dodajemy po łyżce cukru (może być zwykły biały lub drobny do wypieków, łącznie 200 g).

Miksujemy cały czas do momentu powstania sztywnej, błyszczącej piany – to powinno zająć około 10-12 minut. Cukier ma być całkowicie rozpuszczony, a po odwróceniu miski z białkami do góry nogami białka nie powinny nawet drgnąć.

Po tym czasie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, a także przesianą skrobię ziemniaczaną (1 łyżka). Następnie miksujemy przez chwilę na małych obrotach miksera.


Krok 2

Mini pavlova przed upieczeniem

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą bezę nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.

Piekarnik należy rozgrzać do temp. 120ºC (termoobieg). Wkładamy nasze bezy i po 5-10 minutach zmniejszamy temperaturę do 105ºC. Pieczemy w sumie przez około 100-120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy w środku do całkowitego wystudzenia.


Krok 3

mini pavlova po upieczeniu

Bezy po całkowitym wystudzeniu powinny być lekko piankowe w środku i chrupiące na zewnątrz.

Krem śmietankowy z mascarpone, a także świeże owoce nakładamy na bezę dopiero przed samym ich jedzeniem, ponieważ po nałożeniu dodatków beza nieco zmięknie i nie będzie już tak chrupiąca jak na samym początku.


Krok 4

Danie konfitury do środka bezy

Do środka bezy nakładamy po łyżeczce gęstej konfitury – np. z czarnej porzeczki lub wiśniowej, ewentualnie malinowej.

Dodajemy ją dla przełamania słodyczy, więc powinna być mało słodka. Rzadkie, bardzo słodkie dżemy odpadają, bo nie uzyskasz żadnego kontrastu smakowego dla tego deseru. 


Krok 5

Mini pavlova z mascarpone I owocami

Krem śmietankowy z mascarpone

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) ubijamy wraz z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) i mascarpone (250 g). Miksujemy najpierw na małych, a później na wysokich obrotach miksera aż do momentu powstania sztywnego kremu.

PS. W okresie mocnych upałów polecam dodać usztywniacz do bitej śmietany (1 śmietan-fix).

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na bezy. Ewentualnie nałóż go po prostu za pomocą łyżeczki. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami – u mnie truskawki, maliny i borówki.

Mini pavlova z mascarpone i owocami gotowa! Jeśli chcesz przygotować dużą bezę w formię tortu, to polecam odwiedzić mój wpis – beza Pavlova lub tort bezowy Dacquoise (Dakłas).


mini pavlova z mascarpone

mini pavlova z mascarpone przepis

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 224

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
27 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anka
Anka
20 dni temu

Sam termoobieg czy termoobieg i góra, dół i termoobieg? Jestem w trakcie pieczenia 🙈

Dominika
Dominika
7 miesięcy temu

Czy pieczemy góra dół czy termoobieg?

Monika
Monika
1 rok temu

Ile bez wyjdzie z tej proporcji?

Monika
Monika
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję, gapa ze mnie, nie doczytałam

Kornelia
Kornelia
1 rok temu

Czy mozna zrobic z tego przepisu jedna duza beze pavlowa? Jezeli tak to po podwojeniu porcji skladnikow jak wyglada czas pieczenia?

Gosia
Gosia
2 lat temu

Bezy wyszły IDEALNE! Serdecznie dziękuję za ten przepis. To był test, pierwsze podejście do bezy, no i sukces! Na pewno zrobię ponownie ten deser :).

IMG_7838.jpeg
Karolina
Karolina
2 lat temu

Witam ile dni przed imprezę wcześniej mogę zrobić bezy

Magdalena
Magdalena
2 lat temu

Witam, ile porcji otrzymam z przepisu ?

Justyna
Justyna
4 lat temu

Okropnie gumowata nie da się tego normalnie zjeść. Nie polecam tego przepisu

Kornelia
Kornelia
3 lat temu
W odpowiedzi do  Justyna

za krótko suszyłaś beze też tak miałam jak nie mogłam wyczuć piekarnika, nie krytykuj ucz się na błędach

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Justyna

W takim razie została niestety źle zrobiona.

MArlena
MArlena
7 lat temu

Jakie piękne Ci wyszly ;p

green goodies
green goodies
7 lat temu

pychotka, mój ulubiony deser! 🙂

Renata
Renata
7 lat temu

często piekę, ale najlepiej smakują nam z malinami:)
pycha, ale się rozmarzyłam;)

Marcel
Marcel
7 lat temu

Ale ty tu ludzi na diecie kusisz! 🙂

Healthy food explorer
Healthy food explorer
7 lat temu

Fantastyczne i bardzo urocze deserki 🙂

Gosia www.rabarbarowo.pl
Gosia www.rabarbarowo.pl
7 lat temu

Wyglądają ślicznie 🙂 Lato na talerzu!

Ewelina
Ewelina
7 lat temu

dawno nie jadłam ;d muszę się wybrać z koleżankami do cukiernii bo sama nigdy takich nie zrobię

Angelika_Monika Candy Pandas
Angelika_Monika Candy Pandas
7 lat temu

Bardzo lubimy bezę z owocami 😀

Robercik
Robercik
7 lat temu

Świetny deserek ;]