Imprezowe mini cheeseburgerki

4.7/5 (44 ocen)

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

90 min

Domowe mini cheeseburgerki to ciekawa propozycja na imprezowy, sylwestrowy stół. Smakują i prezentują się naprawdę świetnie. Mięciutka, domowa bułka pszenna w połączeniu z mięsnym farszem i ciągnącym się serem to coś pysznego!

Przekąski na Sylwestra

Jeśli nadal szukasz inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie wypróbuj te mini burgerki. Bułeczki pszenne można przygotować sobie rano, farsz tak samo, a zapiec z żółtym serem dopiero w momencie kiedy przyjdą do Ciebie goście. To zajmuje łącznie około 3-4 minut w piekarniku (byle całość się podgrzała, a ser stał się ciągnący). Można użyć sera np. mozzarella czy cheddar. Bardzo polecam je wypróbować!

Przepis na: Imprezowe mini cheeseburgerki

Składniki:

Bułki pszenne:

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub wołowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • większa szczypta przyprawy do mięs
  • większa szczypta papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
  • 50 ml wody
  • 1/2 papryki czerwonej
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 150 g mozzarelli lub sera cheddar
Wyślij emailem

Mini cheeseburgerki przepis krok po kroku:


Krok 1

mini cheeseburgerki

Zaczynamy od przygotowania domowych bułek do burgerów – przepis klik >>.

Z przepisu wychodzi około 10 sztuk bułek. Zależało mi żeby były takiej samej wielkości, więc u mnie każda bułeczka była ważona na wadze przed uformowaniem (każda miała ok 110 g).


Krok 2

mini cheeseburgerki

Uformowane bułeczki posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam łuskanym słonecznikiem, chociaż równie dobrze można użyć mak czy sezam. Piec przez około 22-25 minut, aż się zrumienią w temp. 190 stopni. 


Krok 3

przekąski na imprezę

Upieczone bułki odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 4

przekąski imprezowe

W tym czasie robimy mięsny farsz. Na patelni z dodatkiem oleju smażymy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy po chwili mięso mielone (około 400 g), a także przeciśnięty przez praskę czosnek (2 większe ząbki), przyprawę do mięs, paprykę słodką (większa szczypta) oraz oregano (1/2 łyżeczki). Smażymy przez 4-5 minut na średnim ogniu.

Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub ketchup (około 2-3 łyżki), a także wodę (50 ml). Całość mieszamy. Dodajemy także posiekaną drobno paprykę (1/2 sztuki) i smażymy przez około 4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Krok 5

przekąski imprezowe

Każdą bułeczkę kroimy na pół.


Krok 6

przekąski na sylwestra

Dolną część bułki smarujemy odrobiną ketchupu lub sosu czosnkowego. Nakładamy czubatą łyżkę farszu mięsnego.  


Krok 7

przekąski na sylwestra

Posypujemy startym serem.  


Krok 8

mini hamburgery

Przykrywamy górną bułką i pieczemy dosłownie przez 3-4 minuty do momentu roztopienia się sera w temp. 190 stopni.

Domowe mini cheeseburgerki gotowe! Smacznego.

Więcej pomysłów na proste przekąski imprezowe znajdziesz w tym wpisie – PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA.


mini cheeseburgerki

mini burgery

mini hamburgery

 

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 44

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Emilia Mainka
Emilia
1 rok temu

Super przepisy