Domowe mini cheeseburgerki to ciekawa propozycja na imprezowy, sylwestrowy stół. Smakują i prezentują się naprawdę świetnie. Mięciutka, domowa bułka pszenna w połączeniu z mięsnym farszem i ciągnącym się serem to coś pysznego!
Przekąski na Sylwestra
Jeśli nadal szukasz inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie wypróbuj te mini burgerki. Bułeczki pszenne można przygotować sobie rano, farsz tak samo, a zapiec z żółtym serem dopiero w momencie kiedy przyjdą do Ciebie goście. To zajmuje łącznie około 3-4 minut w piekarniku (byle całość się podgrzała, a ser stał się ciągnący). Można użyć sera np. mozzarella czy cheddar. Bardzo polecam je wypróbować!
Przepis na: Imprezowe mini cheeseburgerki
Składniki:
Bułki pszenne:
- przepis na bułki do burgerów klik>>
Farsz:
- 400 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub wołowego
- 2-3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- większa szczypta przyprawy do mięs
- większa szczypta papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
- 50 ml wody
- 1/2 papryki czerwonej
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 150 g mozzarelli lub sera cheddar
Zobacz również:
Mini cheeseburgerki przepis krok po kroku:
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania domowych bułek do burgerów – przepis klik >>.
Z przepisu wychodzi około 10 sztuk bułek. Zależało mi żeby były takiej samej wielkości, więc u mnie każda bułeczka była ważona na wadze przed uformowaniem (każda miała ok 110 g).
Krok 2
Uformowane bułeczki posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam łuskanym słonecznikiem, chociaż równie dobrze można użyć mak czy sezam. Piec przez około 22-25 minut, aż się zrumienią w temp. 190 stopni.
Krok 3
Upieczone bułki odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 4
Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub ketchup (około 2-3 łyżki), a także wodę (50 ml). Całość mieszamy. Dodajemy także posiekaną drobno paprykę (1/2 sztuki) i smażymy przez około 4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
Każdą bułeczkę kroimy na pół.
Krok 6
Krok 7
Posypujemy startym serem.
Krok 8
Przykrywamy górną bułką i pieczemy dosłownie przez 3-4 minuty do momentu roztopienia się sera w temp. 190 stopni.
Domowe mini cheeseburgerki gotowe! Smacznego.
Więcej pomysłów na proste przekąski imprezowe znajdziesz w tym wpisie – PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA.
Komentarze
Super przepisy
Dzięki 🙂