Lizaki bezowe to pomysł na świetny deser czy dekorację domowych tortów. Wyglądają naprawdę uroczo, a smakują rewelacyjnie. Są to tak naprawdę najzwyczajniejsze w świecie bezy, ale nadziane np. do patyczków do szaszłyków.
Domowe lizaki bezowe są proste do zrobienia. To fajny sposób na zużycie zalegających białek w lodówce. Mi często się tak zdarza, że przygotowuję wypieki czy desery na bazie samych żółtek jak np. krem budyniowy (uniwersalny do wielu ciast) czy tartaletki z owocami (to hit każdej mojej imprezy), a później zostaje mi kilka sztuk białek.
Bezowe lizaki
Lizaki bezowe można zrobić w różnych kolorowych wariantach. Wystarczy dodać szczyptę barwnika np. w proszku. Pięknie się prezentują na rodzinnym przyjęciu czy domówce. Często przygotowuje się bezowe lizaki np. na baby shower w kolorze niebieskim czy różowym (w zależności od płci dziecka).
To super dekoracja wielu wypieków. Tort z lizakami bezowymi w kilku kolorowych wersjach wygląda pięknie! Jeśli masz większą ilość białek w swojej lodówce to polecam Ci przygotować pyszne kokosanki czy mini Pavlovą.
Przepis na: Lizaki bezowe
Składniki:
- 3 białka, jajka rozmiar L
- szczypta soli
- 160 g cukru drobnego
Zobacz również:
Jak zrobić lizaki bezowe?
Krok 1
Do przygotowania bezików spokojnie nadadzą się kilkudniowe białka, które zalegają nam w lodówce po upieczeniu ciast czy zrobieniu deserów z samych żółtek (jak np. w przypadku kremu budyniowego czy pączków z budyniem, do których używamy samych żółtek).
W misie miksera ubijamy trzy białka przez 2-3 minuty ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Krok 2
Krok 3
Przygotowaną pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Najpierw wyciskamy malutki pasek bezy i układamy na niego patyczek np. od szaszłyków (ja każdy mój patyczek do szaszłyka przełamałam na pół).
Krok 4
Krok 5
Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110ºC. Wkładamy nasze bezy i po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 100ºC i suszymy je przez około 120 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Komentarze
Czy jak chce zrobić więcej bez np dwa razy więcej, to czy muszę dodać jeszcze dwa razy więcej cukru?
Jeżeli chcesz zrobić dwa razy więcej, to wszystkie składniki trzeba przemnożyć x2, cukier również 🙂
I jeszcze jedno zdjęcie
I białka wykorzystane 😃
Moje lizaki w trakcie. Jak wyjdą to się pochwalę 😉
super 🙂
Przepis zapowiada się naprawdę fantastycznie, ale mam pytanie. Jeśli nie mam rękawa cukierniczego i nie chce go kupować to da się to zrobić bez niego? Jeśli tak, to jak?
Nie wiem czy ręcznie da się tak ładnie uformować bez rękawa i specjalnych tylek… 🙂 Raczej niestety nie.
Poradziłam sobie. Po prostu wycięłam małą dziurkę w worku. Teraz tylko poczekać aż się zrobi 😉
Super! ❤️ To się nazywa zaradność w kuchni 🙂
pieczemy góra dól czy termoobieg?
Góra-dół bez termoobiegu.
Bezy sie nie rozpuszcza jak wbije je na tort dzien przed podaniem? Chodzi mi o miejsce gdzie dol lizaka bedzie sie po wbiciu stykal z tynkiem 🙂
Wszelkie dekoracje na torcie najlepiej dawać przed samym podaniem 🙂 beza się nie powinna rozpuścić, ale może zmięknąć 🙂
Ile mniej więcej wychodzi lizaków na 3 białka?
W zależności od rozmiaru ale mniej więcej 10 powinno wyjść 🙂