Domowe kotlety rybne to doskonały sposób na wprowadzenie większej ilości ryb do codziennej diety, zwłaszcza dla dzieci, które często nie przepadają za rybami w tradycyjnej formie. Dzięki odpowiednim dodatkom i przyprawom można je uczynić naprawdę smakowitym daniem, które polubią nawet największe niejadki. A co najlepsze – zrobisz je w 20 minut i to już łącznie z ich smażeniem!
Przepis na: Kotlety rybne
Składniki:
- 600 g polędwicy lub fileta z białej ryby np. dorsza, miruny, halibuta
- 1 duże jajko
- 1 większa bułka pszenna
- 1 płaska łyżeczka koperku
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu
- olej do smażenia
Zobacz również:
Kotlety rybne przepis krok po kroku:
Krok 1
Kotlety rybne najczęściej wykonuję z dorsza, miruny czy halibuta – do przepisu użyłam 600 g ryby.
Należy oczyścić rybę dokładnie pozbywając się z niej skóry i ości.
Krok 2
Rybę mielimy w maszynce do mięsa – na dużych lub średnich oczkach.
Bułkę – u mnie większa pszenna moczymy w wodzie lub mleku. Po chwili odciskamy ją z nadmiaru płynu i również przeciskamy ją przez praskę.
Do miski dodajemy także posiekany drobno koperek (1 płaska łyżeczka).
Krok 3
Dodajemy także jajko oraz sól (1 płaska łyżeczka) i pieprz czarny (1/3 płaskiej łyżeczki).
Krok 4
Całość mieszamy za pomocą łyżki. Dosłownie przez chwilę.
Krok 5
Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy okrągłe kotleciki – u mnie wyszło 10 sztuk.
Wszystkie lekko obtaczamy w bułce tartej.
Krok 6
Kotlety rybne smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju – u mnie po około dwie i pół minuty z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. ugotowanymi, pieczonymi ziemniakami, kopytkami, kaszą czy ryżem.
Osobiście najbardziej smakują mi te kotleciki z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką coleslaw.
Komentarze
Czy moge uzyc mrozonej ryby?
Jasne, tylko wcześniej trzeba ją rozmrozić 🙂