Jabłecznik bez jajek

4.1/5 (31 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + pieczenie

Jabłecznik bez jajek

Opis przepisu

Nie macie w lodówce jajek, lub ich po prostu nie możecie jeść, a jednak uwielbiacie jabłeczniki, szarlotki? 🙂 Polecam mięciutki, pyszny jabłecznik bez jajek na bazie serka homogenizowanego. Jest to przepis na jeden z pierwszych moich wypieków, który wykonałam po raz pierwszy, dokładnie w 2 klasie gimnazjum. Skąd wiem, że akurat w tej klasie? Ponieważ właśnie w tym czasie założyłam pierwszy samodzielny przepiśnik. Dodatkowo miałam dopisany rok zapiski oraz w której aktualnie jestem klasie 🙂

Przepis na: Jabłecznik bez jajek

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 350 g miękkiej margaryny lub masła
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 słoiki jabłek prażonych
Wyślij emailem

Przepis na: Jabłecznik bez jajek - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto. Wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.
Ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Tą większą wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem foremki. Nakładamy na nie prażone jabłka. Na ich wierzch można posypać opcjonalnie 1 łyżkę soku z cytryny czy cynamonu. Mniejszą część ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na jabłka. Piec przez około 40-45 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Jabłecznik bez jajek

Jabłecznik bez jajek

Średnia ocena 4.1 / 5. Ilość głosów: 31

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kulinarne Inspiracje Futki
Kulinarne Inspiracje Futki
7 lat temu

Bajeczny jabłecznik! Wygląda obłędnie <3