Nie macie w lodówce jajek, lub ich po prostu nie możecie jeść, a jednak uwielbiacie jabłeczniki, szarlotki? 🙂 Polecam mięciutki, pyszny jabłecznik bez jajek na bazie serka homogenizowanego. Jest to przepis na jeden z pierwszych moich wypieków, który wykonałam po raz pierwszy, dokładnie w 2 klasie gimnazjum. Skąd wiem, że akurat w tej klasie? Ponieważ właśnie w tym czasie założyłam pierwszy samodzielny przepiśnik. Dodatkowo miałam dopisany rok zapiski oraz w której aktualnie jestem klasie 🙂
Przepis na: Jabłecznik bez jajek
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 45 min
Łącznie: 65 min
Składniki :
- 3 szklanki mąki pszennej
- 350 g miękkiej margaryny lub masła
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 słoiki jabłek prażonych
Wykonanie:
Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto. Wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.
Ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Tą większą wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem foremki. Nakładamy na nie prażone jabłka. Na ich wierzch można posypać opcjonalnie 1 łyżkę soku z cytryny czy cynamonu. Mniejszą część ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na jabłka. Piec przez około 40-45 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Bajeczny jabłecznik! Wygląda obłędnie <3
Bajeczny jabłecznik! Wygląda obłędnie <3