Gwiazda makowa

4.9/5 (446 ocen)
Muszę przyznać, że jest to jeden z najbardziej efektownych wypieków z ciasta drożdżowego. Ta gwiazda makowa prezentuje się na stole rewelacyjnie i z reguły każdy chce dla siebie urwać kawałeczek.

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min + pieczenie

Gwiazda makowa

Opis przepisu

Gwiazda makowa to pyszny i ciekawie się prezentujący wypiek na Boże Narodzenie. Smakuje równie dobrze co tradycyjny makowiec drożdżowy!

Makowiec świąteczny

Jak dla mnie to ta gwiazda makowa to fantastyczny makowiec świąteczny, który świetnie wygląda na wigilijnym stole wśród innych wypieków jak serniki, keks, miodowniki czy pierniczki. Smakuje i pachnie naprawdę genialnie. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i delikatne, a domowa masa makowa z dodatkiem dużej ilości bakalii stanowi pyszne wykończenie. Palce lizać!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis na blogu – CIASTA NA BOŻE NARODZENIE.

Przepis na: Gwiazda makowa

Porady na start

Wypieki drożdżowe najlepiej smakują w dniu ich upieczenia, ale równie dobrze możesz przygotować gwiazdę makową dzień wcześniej. Ważne jest jednak, aby przechowywać ją w odpowiedni sposób, żeby nie wyschła. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu polecam przykryć ją papierem do pieczenia, a następnie zawinąć za pomocą foli spożywczej lub włożyć do plastikowej reklamówki i szczelnie zamknąć. Jeżeli jest też możliwość, to najlepiej zrobić ją jak najpóźniej, np. wieczorem, dzień przed Wigilią.

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych (lub 10 g instant)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 520 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru białego
  • 200 ml letniego mleka
  • 60 g miękkiego masła

Masa makowa:

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • lukier: 1/2 szklanki cukru pudru (60 g), 2-3 łyżki wody
Wyślij emailem

Gwiazda makowa przepis krok po kroku:


Krok 1

jak zrobić rozczyn drożdżowy

Gwiazda makowa to wypiek, który śmiało może zastąpić klasycznego makowca. Jest bardzo prosta do przygotowania. Tylko przede wszystkim warto się pokusić na zrobienie domowej masy makowej, która jest o niebo smaczniejsza niż ta gotowa z puszki.

Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to można je przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży. Najlepiej smakuje w dniu jej upieczenia lub na drugi dzień.

Rozczyn drożdżowy:

Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant). Następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość. Jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.


Krok 2

ciasto na gwiazdę makową

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.

Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier biały (80 g), letnie mleko (200 ml), mąkę pszenną (520 g), a także miękkie masło (60 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.


Krok 3

masa makowa do gwiazdy betlejemskiej

Masa makowa:

Do wykonania drożdżowej gwiazdy z makiem można użyć domowej masy makowej (przepis klik>>) lub tej gotowej z puszki, którą można kupić praktycznie w każdym sklepie.

Ja polecam skusić się na wykonanie domowej masy makowej, bo jest naprawdę przepyszna. Sprawi, że Wasza gwiazda makowa będzie smakować i pachnieć naprawdę wyjątkowo.


Krok 4

ciasto na gwiazdę drożdżową

Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. 


Krok 5

ciasto drożdżowe na gwiazdę z makiem

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części (można zamiast na trzy, podzielić ciasto na cztery części)- najlepiej sobie zważyć całe ciasto na wadze kuchennej i później podzielić masę na trzy.

Z każdej formujemy kulkę.  


Krok 6

gwiazda makowa przepis

Przygotowujemy sobie trzy kawałki papieru do pieczenia.

Na papierze rozwałkowujemy sobie każdą kulkę na średnicę np dna od tortownicy (polecam większą tortownicę lub blaszkę do pizzy o średnicy 28-34 cm, ja użyłam 34 cm). Przykładamy sobie później taką foremkę sprawdzając czy wyszedł nam idealny okrąg, a ewentualne niedoskonałości wycinamy nożem (lub przesuwając nieco ciasto formujemy je tak, aby nic nie wycinać).  


Krok 7

gwiazda makowa przygotowanie

W taki sam sposób postępujemy z dwoma pozostałymi kulkami ciasta.


Krok 8

Gwiazda makowa 2

Do pieczenia gwiazdy makowej (i jej formowania) użyłam dużej blachy dołączonej do piekarnika.

Pierwszy okrąg z ciasta (wraz z papierem do pieczenia) przekładamy na tą dużą blachę. Smarujemy równomiernie połową masy makowej.


Krok 9

Gwiazda makowa 3

Nakładamy równiutko drugi okrąg z ciasta i ponownie smarujemy masą makową. Przykrywamy ostatnim rozwałkowanym ciastem, lekko dociskamy.

Centralnie na środku układamy małą miseczkę,  która nam posłuży do równego krojenia gwiazdy makowej.


Krok 10

Gwiazda makowa, 4

Zaczynamy nacinać ciasto od miejsca ułożonej miseczki do jej brzegów. Najpierw kroimy ostrym nożem cztery nacięcia co 90 stopni. Później każdy taki kawałek kroimy na kolejne cztery części.


Krok 11

Gwiazda makowa, 5

Łącznie powinno nam wyjść 16 równych nacięć.


Krok 12

Gwiazda makowa, 6

Palcami łapiemy dwa sąsiadujące, nacięte kawałki ciasta.


Krok 13

Gwiazda makowa, 6

Zwijamy te nacięcia lekko je przekręcając do zewnątrz.  


Krok 14

gwiazda z makiem

Później analogicznie postępujemy tak z pozostałymi kawałkami ciasta. Odstawiamy na 10-15 do napuszenia ciasta.

Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka (można też smarować samym roztrzepanym jajkiem, bez mleka).  Pieczemy do zarumienienia w temp. 180 stopni przez ok. 22-25 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).

Gdy gwiazda makowa przestygnie, wtedy możemy ją z wierzchu polukrować – wystarczy wymieszać w miseczce pół szklanki cukru pudru z odrobiną wody (około 2 łyżki) do momentu powstania gęstego lukru.

Ciasta z makiem

Szukasz podobnych przepisów na pyszne ciasta z użyciem maku lub masy makowej? W takim razie polecam wypróbować pyszne i efektowne ciasto wiśniowe z makiem lub tradycyjny, klasyczny seromakowiec.


Gwiazda makowa, 7

Gwiazda makowa, 8

Gwiazda makowa, 9

Gwiazda drożdżowa z makiem, 2

Ciasto gwiazda betlejemska

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 446

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
45 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia. W
Sylwia. W
7 miesięcy temu

Super przepis!!!, piekłam już 2 razy i za każdym razem pychotka polecam

Wiola
Wiola
7 miesięcy temu

Zawsze wszystko smaczne 💗

inbound637192985465080308
Wiola
Wiola
7 miesięcy temu

Wszystkie pani przepisy są super ❗💗
Robiłam już ich trochę i wszystko zawsze smaczne wychodzi 💗

Dorota
Dorota
9 miesięcy temu

Cudownie opisany przepis a ciasto przepyszne. Bardzo dziękuję. Jeszcze tylko lukier.

20240211_154731
Evii
Evii
10 miesięcy temu

Super przepis.

Magdalena Barankiewcz
Magdalena Barankiewcz
10 miesięcy temu

Super przepis ciasto jak z najlepszej cukierni

1000001079
Aneta
Aneta
10 miesięcy temu

Upiekłam dziś tę wspaniałą gwiazdę i gdy mój mąż pałaszował ze smakiem to dopatrzyłam się w samym środku surowego ciasta. Zastanawiam się dlaczego tak się stało, do połowy super, wilgotne, mięciutkie pyszne ciasto. Sam środek ciasto surowe. Piekłam ponad 25min. Jak można zweryfikować czy takie ciasto jest już w środku upieczone?

Klaudia
Klaudia
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Aneta

Podbijam! Miałam taki sam problem – niestety środek był surowy. Jaka może być przyczyna?

Klaudia
Klaudia
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

W moim przypadku była gotowa z puszki.

Klaudia
Klaudia
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

W takim razie następnym razem zrobię już domową, bardzo dziękuję!!

Sylwia
Sylwia
10 miesięcy temu

To mój debiut😜, ale jestem zadowolona z rezultatu🙂

20231220_081057
Justyna
Justyna
10 miesięcy temu

Przepyszne i przepiękne

20231224_122943
Adam
Adam
11 miesięcy temu

Ile razy podwoić Pani przepis na mase makową żeby starczyła mi na jedną gwiazdkę makową?

anna
anna
11 miesięcy temu

Dzień dobry ,czy po namoczeniu maku nie trzeba mielić?
Pozdrawiam Anna

anna
anna
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

dziękuję!!!

Patrycja
Patrycja
11 miesięcy temu

Czy jeśli zrobię dzień przed wigilia będzie dalej świeży i tak samo smaczny? Będę robić pierwszy raz ☺️

Agnieszka
Agnieszka
11 miesięcy temu

Można zostawić gwiazdę na 10-15 minut do napuszenia?

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Serdecznie polecam ten przepis, makowiec wychodzi wilgotny i bardzo smaczny. Wykonanie jest proste i wygląda pięknie. ☺️

Angelika
Angelika
1 rok temu

Jeśli chcesz zrobić 2 takie gwiazdy, muszę podwoić wszystkie składniki, łącznie z drozdzami?

Paulina
Paulina
1 rok temu

Super przepis, bardzo prosty, wszystko dokładnie opisane a sama gwiazda nie dość ze smaczna to jeszcze pięknie się prezentuje 😍

Ola
Ola
1 rok temu

Najprostszy, najsmaczniejszy i najbardziej efektowny makowiec, ale tylko z przepisu Pani Asi😊 piekłam z różnych przepisów, ale ten jest dopracowany w każdym szczególe. Domownicy potwierdzają, że wyszedl najlepszy😊 w tym świątecznym zawirowaniu brakło czasu na zdjęcie po upieczeniu – proszę wybaczyć❤

Screenshot_20221227_152806_Gallery.jpg
Natalia
Natalia
1 rok temu

Super przepis! Gwiazda w tym roku zastąpiła u nas tradycyjnego makowca. Rewelacja 🙂

Ela
Ela
1 rok temu

Ile powinna mieć puszka gotowego maku? Kilogram czy 500 gram?

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Czy mleko można czymś zastąpić ? Np.napojem roślinnym?

Joanna
Joanna
1 rok temu

Świetny przepis , polecam

Gwiazda drożdżowa z makiem

Uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe i to zarówno robić, jak i jeść 🙂 W swojej kuchni często przygotowuję albo drożdżowe słodkości, albo drożdżowe pieczywko. Muszę jednak przyznać, że gwiazda drożdżowa z makiem to jeden z moich ulubionych przepisów do robienia, ponieważ efekt końcowy zawsze wygląda zjawiskowo. Ja w swoich wypiekach korzystam z własnoręcznie robionej masy makowej ze zmielonego maku ale jeżeli chcesz uprościć sobie przepis, to równie dobrze możesz skorzystać z gotowej masy makowej, którą możesz kupić w okresie świątecznym w każdym sklepie. Zachęcam jednak do przygotowania domowej masy makowej, ponieważ jest ona o niebo lepsza, niż taka kupna. Wiem, że jest przy niej trochę roboty, ale możesz wierzyć mi na słowo, że wtedy gwiazda drożdżowa z makiem będzie smakowała jeszcze lepiej.

Ciasto gwiazda betlejemska

Przyznam się że ciasto gwiazda betlejemska przygotowuję z reguły raz do roku na święta Bożego Narodzenia. Zdarza mi się przygotowywać przygotowywać podobną gwiazdę w ciągu roku, ale z czekoladą, która również jest pyszna. Na święta możesz przygotować ją także w takiej wersji, ale w okresie świąt, to tradycyjnie rządzi mak, dlatego u mnie na świątecznym stole ciasto gwiazda betlejemska pojawia się w wersji z makiem, a wierzch dodatkowo dekoruję lukrem. Oczywiście jeżeli masz tylko ochotę, to możesz ją przygotować z innym nadzieniem, np. dżemem. W każdej wersji to ciasto w kształcie gwiazdy smakuje rewelacyjnie 🙂

Drożdżowa gwiazda z makiem

Muszę przyznać, że drożdżowa gwiazda z makiem to świetna alternatywa dla klasycznego makowca. Masę makową robi się tak samo i właściwie różni się jedynie sposobem podania. Dodatkowo ta drożdżowa gwiazda makowa może leżeć w temperaturze pokojowej, więc nie zajmie nam miejsca w lodówce, które jest tak cenne w okresie świątecznym. Ciasto będzie nadawało się do zjedzenia przez kilka dni od zrobienia, jednak trzeba pamiętać aby właściwie ją przechowywać. Tak jak każde ciasto drożdżowe, nie zaleca się zostawiania go bez przykrycia. Możesz gwiazdę drożdżową z makiem zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do plastikowego pojemnika na ciasto.

RozwińZwiń