Opis przepisu
Gwiazda makowa to pyszny i ciekawie się prezentujący wypiek na Boże Narodzenie. Smakuje równie dobrze co tradycyjny makowiec drożdżowy!
Makowiec świąteczny
Jak dla mnie to ta gwiazda makowa to fantastyczny makowiec świąteczny, który świetnie wygląda na wigilijnym stole wśród innych wypieków jak serniki, keks, miodowniki czy pierniczki. Smakuje i pachnie naprawdę genialnie. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i delikatne, a domowa masa makowa z dodatkiem dużej ilości bakalii stanowi pyszne wykończenie. Palce lizać!
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis na blogu – CIASTA NA BOŻE NARODZENIE.
Przepis na: Gwiazda makowa
Porady na start
Wypieki drożdżowe najlepiej smakują w dniu ich upieczenia, ale równie dobrze możesz przygotować gwiazdę makową dzień wcześniej. Ważne jest jednak, aby przechowywać ją w odpowiedni sposób, żeby nie wyschła. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu polecam przykryć ją papierem do pieczenia, a następnie zawinąć za pomocą foli spożywczej lub włożyć do plastikowej reklamówki i szczelnie zamknąć. Jeżeli jest też możliwość, to najlepiej zrobić ją jak najpóźniej, np. wieczorem, dzień przed Wigilią.
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych (lub 10 g instant)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
Ciasto:
- 520 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 80 g cukru białego
- 200 ml letniego mleka
- 60 g miękkiego masła
Masa makowa:
- przepis na masę makową klik>>
- ewentualnie 1 puszka gotowej masy makowej (kiedy nie robimy domowej masy makowej)
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- lukier: 1/2 szklanki cukru pudru (60 g), 2-3 łyżki wody
Zobacz również:
Gwiazda makowa przepis krok po kroku:
Krok 1
Gwiazda makowa to wypiek, który śmiało może zastąpić klasycznego makowca. Jest bardzo prosta do przygotowania. Tylko przede wszystkim warto się pokusić na zrobienie domowej masy makowej, która jest o niebo smaczniejsza niż ta gotowa z puszki.
Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to można je przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży. Najlepiej smakuje w dniu jej upieczenia lub na drugi dzień.
Rozczyn drożdżowy:
Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant). Następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość. Jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.
Krok 2
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.
Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier biały (80 g), letnie mleko (200 ml), mąkę pszenną (520 g), a także miękkie masło (60 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 3
Masa makowa:
Do wykonania drożdżowej gwiazdy z makiem można użyć domowej masy makowej (przepis klik>>) lub tej gotowej z puszki, którą można kupić praktycznie w każdym sklepie.
Ja polecam skusić się na wykonanie domowej masy makowej, bo jest naprawdę przepyszna. Sprawi, że Wasza gwiazda makowa będzie smakować i pachnieć naprawdę wyjątkowo.
Krok 5
Z każdej formujemy kulkę.
Krok 6
Przygotowujemy sobie trzy kawałki papieru do pieczenia.
Na papierze rozwałkowujemy sobie każdą kulkę na średnicę np dna od tortownicy (polecam większą tortownicę lub blaszkę do pizzy o średnicy 28-34 cm, ja użyłam 34 cm). Przykładamy sobie później taką foremkę sprawdzając czy wyszedł nam idealny okrąg, a ewentualne niedoskonałości wycinamy nożem (lub przesuwając nieco ciasto formujemy je tak, aby nic nie wycinać).
Krok 7
W taki sam sposób postępujemy z dwoma pozostałymi kulkami ciasta.
Krok 8
Do pieczenia gwiazdy makowej (i jej formowania) użyłam dużej blachy dołączonej do piekarnika.
Pierwszy okrąg z ciasta (wraz z papierem do pieczenia) przekładamy na tą dużą blachę. Smarujemy równomiernie połową masy makowej.
Krok 9
Nakładamy równiutko drugi okrąg z ciasta i ponownie smarujemy masą makową. Przykrywamy ostatnim rozwałkowanym ciastem, lekko dociskamy.
Centralnie na środku układamy małą miseczkę, która nam posłuży do równego krojenia gwiazdy makowej.
Krok 10
Zaczynamy nacinać ciasto od miejsca ułożonej miseczki do jej brzegów. Najpierw kroimy ostrym nożem cztery nacięcia co 90 stopni. Później każdy taki kawałek kroimy na kolejne cztery części.
Krok 11
Łącznie powinno nam wyjść 16 równych nacięć.
Krok 12
Krok 13
Krok 14
Później analogicznie postępujemy tak z pozostałymi kawałkami ciasta. Odstawiamy na 10-15 do napuszenia ciasta.
Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka (można też smarować samym roztrzepanym jajkiem, bez mleka). Pieczemy do zarumienienia w temp. 180 stopni przez ok. 22-25 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).
Gdy gwiazda makowa przestygnie, wtedy możemy ją z wierzchu polukrować – wystarczy wymieszać w miseczce pół szklanki cukru pudru z odrobiną wody (około 2 łyżki) do momentu powstania gęstego lukru.
Ciasta z makiem
Szukasz podobnych przepisów na pyszne ciasta z użyciem maku lub masy makowej? W takim razie polecam wypróbować pyszne i efektowne ciasto wiśniowe z makiem lub tradycyjny, klasyczny seromakowiec.
Komentarze
Super przepis!!!, piekłam już 2 razy i za każdym razem pychotka polecam
Super! 🙂
Zawsze wszystko smaczne 💗
Rewelka! 🙂
Wszystkie pani przepisy są super ❗💗
Robiłam już ich trochę i wszystko zawsze smaczne wychodzi 💗
Bardzo miło mi to przeczytać 🙂
Cudownie opisany przepis a ciasto przepyszne. Bardzo dziękuję. Jeszcze tylko lukier.
ślicznie wyszła gwiazda 🙂
Super przepis.
Super przepis ciasto jak z najlepszej cukierni
Upiekłam dziś tę wspaniałą gwiazdę i gdy mój mąż pałaszował ze smakiem to dopatrzyłam się w samym środku surowego ciasta. Zastanawiam się dlaczego tak się stało, do połowy super, wilgotne, mięciutkie pyszne ciasto. Sam środek ciasto surowe. Piekłam ponad 25min. Jak można zweryfikować czy takie ciasto jest już w środku upieczone?
Podbijam! Miałam taki sam problem – niestety środek był surowy. Jaka może być przyczyna?
A masa makowa była gotowa z puszki czy przygotowana domowa?
W moim przypadku była gotowa z puszki.
Tak myślałam… Te gotowe z puszki są wodniste, mają dużo cukru, a mało maku. Pewnie to wpłynęło na konsystencję ciasta.
W takim razie następnym razem zrobię już domową, bardzo dziękuję!!
To mój debiut😜, ale jestem zadowolona z rezultatu🙂
Ciesze się 🙂
Przepyszne i przepiękne
Super wyszła! 🙂
Ile razy podwoić Pani przepis na mase makową żeby starczyła mi na jedną gwiazdkę makową?
Można zrobic z 1,5 porcji, ale z tego co pamietam to robiłam z proporcji podanych w przepisie 🙂
Dzień dobry ,czy po namoczeniu maku nie trzeba mielić?
Pozdrawiam Anna
Dzień dobry, jeżeli przygotowujemy swoją masę makową, to zależy czy używamy maku mielonego, czy niemielonego. Jeżeli niemielonego, to po namoczeniu go mielimy 🙂 Szczegółowo opisuję masę makową w tym przepisie:
https://poprostupycha.com.pl/przepis/masa-makowa/
Również pozdrawiam i życzę udanych wypieków!
dziękuję!!!
Proszę 🙂
Czy jeśli zrobię dzień przed wigilia będzie dalej świeży i tak samo smaczny? Będę robić pierwszy raz ☺️
Wypieki drożdżowe zawsze są najlepsze w dniu upieczenia, ale upieczona dzień wcześniej gwiazda będzie również pyszna 🙂 Po całkowitym ostygnięciu polecam zawinąć ją papierem do pieczenia, a następnie np. folią spożywczą lub włożyć do reklamówki tak, aby nie wyschła 🙂 Jeżeli jest też możliwość, to polecam zrobić ją wieczorem, dzień przed Wigilią.
Można zostawić gwiazdę na 10-15 minut do napuszenia?
Oczywiscie 🙂
Serdecznie polecam ten przepis, makowiec wychodzi wilgotny i bardzo smaczny. Wykonanie jest proste i wygląda pięknie. ☺️
Super, cieszę się 🙂
Jeśli chcesz zrobić 2 takie gwiazdy, muszę podwoić wszystkie składniki, łącznie z drozdzami?
Tak 🙂
Super przepis, bardzo prosty, wszystko dokładnie opisane a sama gwiazda nie dość ze smaczna to jeszcze pięknie się prezentuje 😍
O to chodziło! 😛 Cieszę się 🙂
Najprostszy, najsmaczniejszy i najbardziej efektowny makowiec, ale tylko z przepisu Pani Asi😊 piekłam z różnych przepisów, ale ten jest dopracowany w każdym szczególe. Domownicy potwierdzają, że wyszedl najlepszy😊 w tym świątecznym zawirowaniu brakło czasu na zdjęcie po upieczeniu – proszę wybaczyć❤
Super przepis! Gwiazda w tym roku zastąpiła u nas tradycyjnego makowca. Rewelacja 🙂
Bardzo mi miło to czytac 🙂
Ile powinna mieć puszka gotowego maku? Kilogram czy 500 gram?
Ok. 850-900 g 🙂
Czy mleko można czymś zastąpić ? Np.napojem roślinnym?
Tak, można właśnie napojem roślinnym 🙂
Świetny przepis , polecam
Cieszę się 🙂