Fit tarta z budyniem jaglanym

0/5 (0 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min + pieczenie

Opis przepisu

Tak jak wspominałam w poprzednim poście – budyń ten nadaje się do jedzenia w formie zwykłej czyli przelany prosto do miseczek lecz równie dobrze smakuje jako dodatek do ciast 🙂 W moim przypadku jest to fit tarta z budyniem i owocami! Wykonałam kruchy spód w całkiem inny, bezglutenowy sposób czyli użyłam mąki kokosowej, zredukowałam ilość masła (można użyć oleju kokosowego, który akurat mi się skończył), cukier wyeliminowałam całkiem zastępując go miodem. Do tego zdrowy budyń jaglany i ulubione owoce na wierzch… Mniam <3 Czy można było zacząć ten dzień jeszcze lepiej, smaczniej? Myślę, że nie… 🙂

Przepis na: Fit tarta z budyniem jaglanym

Składniki:

Kruchy spód:

  • 150 g mąki kokosowej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Budyń jaglany:

  • 5 łyżek suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 30 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu

Dodatkowo:

  • łyżka wiórek kokosowych
  • kilka truskawek
  • miękkie kiwi
Wyślij emailem

Fit tarta z budyniem jaglanym - przepis krok po kroku


Krok 1

tarta z budyniem

Zaczynamy od budyniu jaglanego : Do rondelka wlewamy mleko, kaszę jaglaną oraz mleczko kokosowe, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, pilnujemy, żeby się od spodu nie przypaliło. Po tym czasie wrzucamy pozostałe składniki na budyń. Podgrzewać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając trzepaczką, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i mieszać trzepaczką często, żeby budyń był gładki i się nie przypalił. Kiedy odpowiednio zgęstnieje należy spróbować, czy na pewno kasza jest miękka i wyłączyć. Można budyń zblendować aby miał jeszcze bardziej kremową konsystencję lecz nie jest to konieczne.

Następnie ze wszystkich składników na kruchy spód ugniatamy ciasto. Powinno być gładkie i lepkie… O konsystencji podobnej do tradycyjnego ciasta kruchego. Przełożyć do foremki wyłożonej sreberkiem lub papierem do pieczenia, wysmarowanej lekko tłuszczem. Ponakłuwać widelcem. Piec w keksówce przez ok. 15 min w temp. 180 stopni.

Na przestudzony spód nakładamy gotowy budyń, gdy przestygnie dekorujemy jego wierzch małą ilością wiórek kokosowych oraz ulubionymi owocami. Smacznego!


tarta z budyniem

tarta z budyniem

tarta z budyniem

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments