Gdybym miała powiedzieć z czym mi się kojarzą racuchy to powiedziałabym, że oczywiście z ciastem drożdżowym, z jabłkami, smażone na dużej ilości oleju i posypane grubą warstwą cukru pudru. Dawno ich nie jadłam więc postanowiłam sobie przygotować takie racuszki tylko nie takie tradycyjne tylko w zdrowszej wersji gdzie głównym ich składnikiem są płatki owsiane. Wychodzą lekkie, smaczne, z cukru całkiem zrezygnowałam ponieważ miałam bardzo słodkie jabłka. Jest to przepis z którego najedzą się dwie, trzy osoby a jeżeli potrzebujesz większej porcji to najlepiej ją po prostu podwoić.
Koniecznie wypróbuj moje fit racuchy owsiane z jabłkami!
Przepis na: Fit racuchy owsiane z jabłkami!
Składniki:
- 80 g płatków owsianych błyskawicznych
- 2-3 większe jabłka
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
Zobacz również:
Fit racuchy owsiane z jabłkami! - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Komentarze
Witam, ja dodałam mąki owsianej i wszystko udało się. Na wierzchu posypalam płatkami migdałów przed smażeniem a po nałozyłam kleks jogurtu greckiego.
Witam, super! Mąkę owsianą jak najbardziej można użyć w tym przepisie 🙂
Witam, chciałam wypróbować Pani przepis z użyciem mąki kokosowej (tak jak podane wyżej) niestety nic z niego nie wyszło. Wszystko się rozlatywało, składniki w ogóle się nie połączyły, zaryzykowałam i dodałam jeszcze jedno jajko ale w niczym to nie pomogło. Z opinii poniżej wynika że problemem jest mąka – na przyszłość mogłaby Pani dokładniej sprawdzić charakterystykę mąki którą Pani poleca jako odpowiednią do tego typu wypieków. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, wszystkie wypieki sporządzone na jej bazie będą kruche i tylko odpowiednia ilość jajek (większa niż w przypadku mąki pszennej) może je jakoś połączyć. Czyli krótko mówiąc Pani przepis jest niepoprawny. Proporcje odnoszące się do mąki pszennej, nie sprawdzają się przy mące kokosowej, trzeba je wręcz podwoić aby cokolwiek z tego wyszło.
Proszę się do edukować zanim wrzuci Pani kolejny niepoprawny przepis na stronę. Pozdrawiam.
Nie wiem czemu ma Pani pretensje do autorki przepisu skoro użyła Pani mąki kokosowej, która zachowuje się zupełnie inaczej niż owsiana i pszenna. Kokosowa mąka wciąga wszystkie płyny, bo jest bardzo sucha. To chyba oczywiste że z tych samych proporcji placuszki się nie udały 😊
Szkoda, że nie przeczytałam tego komentarza, zanim zrobiłam to samo…Byłam załamana, że to moja wina, że jak zwykle nic mi nie wychodzi. 😛 A teraz juz wiem dlaczego. Dziękuję.
Zgdadzam sie, maka kokosowe to nie jest jakas tam maka pszenna, maka kokosowe jest bardzo wymagajaca.
Świetny przepis, ja bym na wierzchu posypała etyrolem zamiast cukrem pudrem. Pozdrawiam.
Placuszki robiłam już kilkukrotnie i muszę przyznać, że są smaczne, a przede wszystkim bardzo sycące 🙂
Robię czasem podobne placki, tylko płatki owsiane zalewam ciepłym mlekiem:)
Ja wiem, że jestem kulinarne beztalencie ale przepis wyglądał prosto 😀
dziś rano postanowiłam sobie zrobić owe placuszki…
nie wiem co robie źle może dlatego że wybrałam opcję z mąką kokosową.. składniki w ogóle się nie połaczyły… wszystko się rozlatywało… dodałam kolejne jajko – było lepiej… ale ogólnie lipa 😀
zapewne problem tkwi w proporcjach jeśli chodzi o mąkę kokosową ;p
ale to co udało sie utrzymać w kawałku spróbowałam i smakowało całkiem spoko:P
Super przepis 🙂 są pycha!
Przepyszne i bardzo ciekawy nowy smak, dziękuję za interesujący przepis! 🙂
Czy płatki owsiane mają być zalane wcześniej wodą lub mlekiem i rozmiękczone czy w wersji ‘surowej’?
Witam, z tego co pamiętam i widać po zdjęciach to dodałam je prosto z opakowania, bez żadnego wcześniejszego rozmiękczania 🙂
Pytanie czy po usmażeniu placków płatki nie są twarde, jeśli mają być wsypane bezpośrednio po otwarciu paczki.
Mam pytanie: czy wiesz ile kalorii będzie w 100g tych racuchów? 🙂
podbijam też jestem ciekawa 🙂
Super, że są zdjęcia krok po kroku bo nie lubie blogow tylko z pieknym zdjeciem glownym jak z gazety jak nie wiem jak po kolei wszystko wyglada 🙂 napewno zrobię!