Fit racuchy owsiane z jabłkami!

4.5/5 (195 ocen)
Fit racuchy owsiane z jabłkami są naprawdę przepyszne! To idealny pomysł na śniadanie czy deser dla całej rodziny.
racuchy owsiane

Gdybym miała powiedzieć z czym mi się kojarzą racuchy to powiedziałabym, że oczywiście z ciastem drożdżowym, z jabłkami, smażone na dużej ilości oleju i posypane grubą warstwą cukru pudru. Dawno ich nie jadłam więc postanowiłam sobie przygotować takie racuszki tylko nie takie tradycyjne tylko w zdrowszej wersji gdzie głównym ich składnikiem są płatki owsiane. Wychodzą lekkie, smaczne, z cukru całkiem zrezygnowałam ponieważ miałam bardzo słodkie jabłka. Jest to przepis z którego najedzą się dwie, trzy osoby a jeżeli  potrzebujesz większej porcji to najlepiej ją po prostu podwoić.

Koniecznie wypróbuj moje fit racuchy owsiane z jabłkami!

Przepis na: Fit racuchy owsiane z jabłkami!

Składniki:

  • 80 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 2-3 większe jabłka
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wyślij emailem

Fit racuchy owsiane z jabłkami! - przepis krok po kroku


Krok 1

racuchy owsiane z jabłkami

Przygotowujemy nasze wszystkie składniki.


Krok 2

racuchy owsiane z jabłkami

Jabłka ścieramy na tarce. Wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.


Krok 3

racuchy owsiane z jabłkami

Mieszamy wszystko łyżką.


Krok 4

racuchy owsiane z jabłkami

Wyciągamy patelnię i na nią nalewamy łyżeczkę oliwy.  Smażymy racuszki z obu stron i podajemy je obsypane cukrem pudrem.

racuszki2

racuszki1

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 195

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
2 lat temu

Witam, ja dodałam mąki owsianej i wszystko udało się. Na wierzchu posypalam płatkami migdałów przed smażeniem a po nałozyłam kleks jogurtu greckiego.

Lepsza kucharka
Lepsza kucharka
4 lat temu

Witam, chciałam wypróbować Pani przepis z użyciem mąki kokosowej (tak jak podane wyżej) niestety nic z niego nie wyszło. Wszystko się rozlatywało, składniki w ogóle się nie połączyły, zaryzykowałam i dodałam jeszcze jedno jajko ale w niczym to nie pomogło. Z opinii poniżej wynika że problemem jest mąka – na przyszłość mogłaby Pani dokładniej sprawdzić charakterystykę mąki którą Pani poleca jako odpowiednią do tego typu wypieków. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, wszystkie wypieki sporządzone na jej bazie będą kruche i tylko odpowiednia ilość jajek (większa niż w przypadku mąki pszennej) może je jakoś połączyć. Czyli krótko mówiąc Pani przepis jest niepoprawny. Proporcje odnoszące się do mąki pszennej, nie sprawdzają się przy mące kokosowej, trzeba je wręcz podwoić aby cokolwiek z tego wyszło.
Proszę się do edukować zanim wrzuci Pani kolejny niepoprawny przepis na stronę. Pozdrawiam.

Patrycja
Patrycja
1 rok temu
W odpowiedzi do  Lepsza kucharka

Nie wiem czemu ma Pani pretensje do autorki przepisu skoro użyła Pani mąki kokosowej, która zachowuje się zupełnie inaczej niż owsiana i pszenna. Kokosowa mąka wciąga wszystkie płyny, bo jest bardzo sucha. To chyba oczywiste że z tych samych proporcji placuszki się nie udały 😊

Emilia
Emilia
3 lat temu
W odpowiedzi do  Lepsza kucharka

Szkoda, że nie przeczytałam tego komentarza, zanim zrobiłam to samo…Byłam załamana, że to moja wina, że jak zwykle nic mi nie wychodzi. 😛 A teraz juz wiem dlaczego. Dziękuję.

Victoria
Victoria
3 lat temu
W odpowiedzi do  Lepsza kucharka

Zgdadzam sie, maka kokosowe to nie jest jakas tam maka pszenna, maka kokosowe jest bardzo wymagajaca.

vital fit
vital fit
5 lat temu

Świetny przepis, ja bym na wierzchu posypała etyrolem zamiast cukrem pudrem. Pozdrawiam.

Cyanna
Cyanna
6 lat temu

Placuszki robiłam już kilkukrotnie i muszę przyznać, że są smaczne, a przede wszystkim bardzo sycące 🙂

Domowe Potrawy
Domowe Potrawy
6 lat temu

Robię czasem podobne placki, tylko płatki owsiane zalewam ciepłym mlekiem:)

Plusia
Plusia
7 lat temu

Ja wiem, że jestem kulinarne beztalencie ale przepis wyglądał prosto 😀
dziś rano postanowiłam sobie zrobić owe placuszki…

nie wiem co robie źle może dlatego że wybrałam opcję z mąką kokosową.. składniki w ogóle się nie połaczyły… wszystko się rozlatywało… dodałam kolejne jajko – było lepiej… ale ogólnie lipa 😀

zapewne problem tkwi w proporcjach jeśli chodzi o mąkę kokosową ;p

ale to co udało sie utrzymać w kawałku spróbowałam i smakowało całkiem spoko:P

Agata
Agata
7 lat temu

Super przepis 🙂 są pycha!

Joanna Schylla
Joanna Schylla
8 lat temu

Przepyszne i bardzo ciekawy nowy smak, dziękuję za interesujący przepis! 🙂

Jola K.
Jola K.
8 lat temu

Czy płatki owsiane mają być zalane wcześniej wodą lub mlekiem i rozmiękczone czy w wersji ‘surowej’?

Barthezz
Barthezz
6 lat temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Pytanie czy po usmażeniu placków płatki nie są twarde, jeśli mają być wsypane bezpośrednio po otwarciu paczki.

daria12315
daria12315
8 lat temu

Mam pytanie: czy wiesz ile kalorii będzie w 100g tych racuchów? 🙂

Agata
Agata
7 lat temu
W odpowiedzi do  daria12315

podbijam też jestem ciekawa 🙂

kalinkap.
kalinkap.
8 lat temu

Super, że są zdjęcia krok po kroku bo nie lubie blogow tylko z pieknym zdjeciem glownym jak z gazety jak nie wiem jak po kolei wszystko wyglada 🙂 napewno zrobię!