Nigdy nie byłam zwolenniczką McDonaldów, KFC itp. Chemiczne i napowietrzane bułki, a także mięso wątpliwej jakości to zdecydowanie nie dla mnie… Fast food ogólnie kojarzy się z czymś bardzo niezdrowym, pełnym tłuszczu itp. Całe szczęście, że coraz więcej burgerowni, restauracji zaczyna serwować zdrowsze i pełne smaków zdecydowanie lepszej jakości hamburgery. Bardzo dobrej jakości wołowinka, świeże składniki oraz domowa bułka do hamburgera… To jest to! Można je zrobić oczywiście samemu domowe hamburgery we własnej kuchni z dodatkami jakie tylko lubisz. Po pierwsze wiesz co jesz, a po drugie są one bardzo proste do przygotowania.
Przepis na: Domowe hamburgery z sałatą, wołowiną z sosem BBQ
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 80 g masła miękkiego lub roztopionego
- roztrzepane jajko do smarowania
- odrobina maku lub czarnuszki
dodatkowo:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- szczypta przyprawy do mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli, pieprzu
- sałata
- kilka plasterków żółtego sera
- pomidor
- czerwona cebula Stovit
- sos BBQ
Zobacz również:
Domowe hamburgery z sałatą, wołowiną z sosem BBQ - przepis krok po kroku
Krok 1
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, jajko, pozostałe ciepłe mleko, sól, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto odrywamy na około 12 mniejszych kawałków, każde wyrabiamy na kształt kulki.
Nasze bułeczki układamy równomiernie na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy odrobiną maku. Odstawiamy bułeczki do podrośnięcia na 10 minut. W tym czasie ustawić piekarnik na 190 stopni. Piec przez około 22-25 minut, aż się zrumienią.
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem oraz bułką tartą. Z mięsa formujemy płaskie kotleciki i następnie smażymy je na tłuszczu z obu stron.
Każdą przestygniętą bułeczkę kroimy na pół. Dół smarujemy odrobiną sosu BBQ, nakładamy sałatę, mięsko, plasterek żółtego sera, plaster pomidora, czerwoną cebulę, a także przykrywamy górną częścią bułeczki. Wbijamy wykałaczki, aby hamburgerki się idealnie trzymały podczas ich nakładania i jedzenia.
Komentarze
Wyszły naprawdę pyszne, a do nich wykonałam domowy sos czosnkowy ;p