Opis przepisu
Przed Wami przepis na rewelacyjne, szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Wychodzi puchate, wilgotne i niesamowicie smaczne. Tym razem zaserwowałam je z rabarbarem, jednak równie dobrze możecie użyć malin, brzoskwiń, truskawek czy borówek amerykańskich. Przygotowuje się je błyskawicznie i znika u mnie w domu w tempie błyskawicznym! Zanim rozpoczniesz robić to ciacho, koniecznie przeczytaj moje wskazówki w sekcji “Porady na start” odnośnie pieczenia ciast jogurtowych. Dzięki temu Twoje ciasto jogurtowe z rabarbarem wyjdzie idealne i pozwoli Ci uniknąć zakalca!
Ciasta jogurtowe z owocami – inne sprawdzone przepisy
Szukasz podobnego przepisu na ciasto jogurtowe z owocami? W takim razie koniecznie wypróbuj moje szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami lub szybki placek z borówkami. Na blogu znajdziesz też sporo fajnych przepisów na placuszki z dodatkiem jogurtu naturalnego. Polecam spróbować placuszki jogurtowe z bananami lub placki jogurtowe z truskawkami.
Przepis na: Ciasto z rabarbarem i kruszonką – szybkie i wilgotne!
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 25 x 25 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ciasto z rabarbarem – jak uniknąć zakalca?
Wiem, że wiele osób ma problem z ciastami jogurtowymi – bywają kapryśne i czasem trudno powiedzieć, czemu coś poszło nie tak. Sama trzymam się kilku prostych zasad, które pozwalają mi uniknąć zakalca i cieszyć się idealnym wypiekiem za każdym razem:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! – Nie mogą być prosto z lodówki. Najlepiej wyciągnąć je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
- Nie używaj mrożonych owoców – puszczają zbyt dużo soku i rozrzedzają ciasto. Jeżeli jednak nie masz innego wyboru, to przełóż je na sitko, aby odsączyć je z nadmiaru soku i daj im czas, aby osiągnęły temperaturę pokojową i nie były zbyt wilgotne, ponieważ mogą spowodować opadnięcie ciasta.
- Nie przesadzaj z owocami na wierzchu – zbyt duża ilość to prosta droga do zakalca. Rozłóż je równomiernie na całym cieście
- Ubijaj jajka z cukrem długo i porządnie – masa powinna być jasna i puszysta.
- Pozostałe składniki mieszaj delikatnie tylko do ich połączenia – najlepiej ręcznie, trzepaczką. Ciasto jogurtowe nie lubi długiego miksowania, dlatego nie używaj miksera.
- Oprósz owoce skrobią ziemniaczaną – zapobiegnie to puszczaniu nadmiaru soku podczas pieczenia.
- Pamiętaj, aby piekarnik był już nagrzany do odpowiedniej temperatury przed włożeniem do niego ciasta.
- Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia – dopiero pod koniec czasu sprawdź patyczkiem czy jest upieczone.
Składniki:
Ciasto jogurtowe:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 170 g)
- 30 g cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (np. typ 450 – ok. 320 g)
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju (ok. 110 g)
- 330 g jogurtu naturalnego gęstego
Dodatkowo:
- ok. 200-250 g rabarbaru
- opcjonalnie 3-4 truskawki
- 1 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 60 g masła
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto z rabarbarem?
Krok 1
Trzy duże jajka miksujemy z cukrem (170 g) i cukrem wanilinowym lub cukrem z prawdziwą wanilią (30 g) na jasną, puszystą masę jajeczną (najlepiej przez minimum 5-7 minut).
Krok 2
Całość mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki (nie korzystaj już z miksera), jedynie do momentu połączenia się składników (ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania). Odstawiamy przygotowane ciasto tak na 5-10 minut.
Krok 3
Rabarbar (200-250 g) myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Ja dodatkowo dodałam 4 większe truskawki pokrojone w ćwiartki. Jednak nie jest to obowiązkowe.
Pamiętaj, że owoców nie może być za dużo, ponieważ później mogą puścić sporą ilość soku, zwiększając ryzyko uzyskania zakalca.
Owoce równomiernie oprószamy skrobią ziemniaczaną (1 łyżeczka), lekko mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 4
Ciasto przekładamy do foremki (u mnie kwadratowa 25 x 25 cm). Polecam spód wyłożyć sobie papierem do pieczenia. Najłatwiej skorzystać z foremki z wyjmowanym dnem.
Krok 5
Układamy równomiernie owoce na wierzchu i lekko wbijamy je w ciasto. W przypadku truskawek układamy je przecięciem do góry, aby nie puściły od razu za dużo soku.
Krok 6
Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe!
Nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce, ale dobrze przykryć go folią, aby nie wysychało.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, z rabarbarem w roli głównej to bardzo polecam wypróbować prosty placek z rabarbarem, kruche ciasto z rabarbarem czy kompot z rabarbaru.
Komentarze
Często ciasta jogurtowe mi się nie udają, ale trzymałam się wszystkich porad i tym razem wyszło super 🙂
Przepyszne, świeże, wilgotne. Pachnące piękną majową wiosną. Umiliło nam weekend majowy
Rewelacja 🙂 Super, że ciacho umiliło majówkę!
Dzień dobry 🙂 czy można dodać jogurt grecki z Pilos? Zamiast naturalnego 🙂
Myślę, że tak 🙂