
Camembert z grilla w orzechowej panierce jest naprawdę obłędny! Do tego obowiązkowo konfitura – żurawina do mięs. Duet idealny, któremu ciężko się oprzeć. Możesz go przygotować na grillu lub w piekarniku.
Grillowany camembert
To świetny przepis na wakacyjne grillowanie czy majówkę. Jest nieco inny niż klasyczne szaszłyki czy karkówka z grilla. Ten zapiekany camembert to połączenie ciągnącego się sera dojrzewającego wraz z karmelizowanymi orzechami np. pistacjami. Uwielbiam takie słodko- słone połączenia smakowe. Jak dla mnie nie ma lepszej przystawki z grilla!
Przepisy na grilla
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój wpis – PRZEPISY NA GRILLA (znajdziesz tam sporo pysznych inspiracji). Bardzo często robię sałatkę do grilla, a także szparagi z boczkiem. Jeżeli planuję smażyć mięso z grilla to wykorzystuję moje przepisy na marynaty – do karkówki oraz kurczaka.
Przepis na: Camembert z grilla
Łącznie: 20 min
Liczba porcji: 4
Składniki :
- 4 krążki sera Camembert np. naturalny
- 2 płaskie łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 2 łyżki posiekanych orzechów np. pistacji lub orzechów włoskich, pekan
- 1 płaska łyżka sezamu
Dodatkowo:
- folia aluminiowa
- konfitura żurawina do mięs
Camembert z grilla – przepis krok po kroku:
Do przygotowania tej przystawki z grilla używam zwykle ser dojrzewający Camembert (np. naturalny). Można go kupić w wielu sklepach – najczęściej występuje w postaci krążków.
W miseczce mieszamy miód (2 płaskie łyżki), oliwę z oliwek (1 łyżka), masło orzechowe (1 łyżeczka), a także sezam (1 łyżka) i posiekane orzechy (2 płaskie łyżki, ja najczęściej korzystam z pistacji lub orzechów pekan).
Wycinamy 4 większe kwadraty folii aluminiowej, w której będziemy zapiekać sery. Na środek folii nakładamy ser i zalewamy go marynatą z miseczki.
Sery zwijamy folią aluminiową ku górze, aby w trakcie zapiekania nie wypłynęła marynata. Odstawiamy chociaż na 15 minut lub nawet można włożyć do lodówki na kilka godzin.
Zawinięte sery układamy na rozgrzanym ruszcie grilla.
Smażymy do zarumienia się sera – czas zależy od stopnia rozgrzania grilla. To powinno zająć około 8-10 minut na mniejszym ogniu. Po tym czasie ściągamy z rusztu. Odstawiamy na 1 lub 2 minuty aż ser lekko przestygnie. Po tym czasie wyjmujemy z folii i podajemy z żurawiną do mięs. Ser w środku powinien być ciepły i ciągnący.