Camembert z grilla w orzechowej panierce jest naprawdę obłędny! Do tego obowiązkowo konfitura – żurawina do mięs. Duet idealny, któremu ciężko się oprzeć. Możesz go przygotować na grillu lub w piekarniku.
Grillowany camembert
To świetny przepis na wakacyjne grillowanie czy majówkę. Jest nieco inny niż klasyczne szaszłyki czy karkówka z grilla. Ten zapiekany camembert to połączenie ciągnącego się sera dojrzewającego wraz z karmelizowanymi orzechami np. pistacjami. Uwielbiam takie słodko- słone połączenia smakowe. Jak dla mnie nie ma lepszej przystawki z grilla!
Przepisy na grilla
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój wpis – PRZEPISY NA GRILLA (znajdziesz tam sporo pysznych inspiracji). Bardzo często robię sałatkę do grilla, a także szparagi z boczkiem. Jeżeli planuję smażyć mięso z grilla to wykorzystuję moje przepisy na marynaty – do karkówki oraz kurczaka.
Przepis na: Camembert z grilla
Składniki:
- 4 krążki sera Camembert np. naturalny
- 2 płaskie łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 2 łyżki posiekanych orzechów np. pistacji lub orzechów włoskich, pekan
- 1 płaska łyżka sezamu
Dodatkowo:
- folia aluminiowa
- konfitura żurawina do mięs
Zobacz również:
Camembert z grilla - przepis krok po kroku
Krok 1
W miseczce mieszamy miód (2 płaskie łyżki), oliwę z oliwek (1 łyżka), masło orzechowe (1 łyżeczka), a także sezam (1 łyżka) i posiekane orzechy (2 płaskie łyżki, ja najczęściej korzystam z pistacji lub orzechów pekan).
Krok 2
Krok 3
Zawinięte sery układamy na rozgrzanym ruszcie grilla.
Smażymy do zarumienia się sera – czas zależy od stopnia rozgrzania grilla. To powinno zająć około 8-10 minut na mniejszym ogniu. Po tym czasie ściągamy z rusztu. Odstawiamy na 1 lub 2 minuty aż ser lekko przestygnie. Po tym czasie wyjmujemy z folii i podajemy z żurawiną do mięs. Ser w środku powinien być ciepły i ciągnący.
Komentarze
Fantastyczny przepis na niecodzienną przekąskę!
Dziękuję 🙂