Camembert z grilla

4.7/5 (153 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

camembert z grilla

Camembert z grilla w orzechowej panierce jest naprawdę obłędny! Do tego obowiązkowo konfitura – żurawina do mięs. Duet idealny, któremu ciężko się oprzeć. Możesz go przygotować na grillu lub w piekarniku.

Grillowany camembert

To świetny przepis na wakacyjne grillowanie czy majówkę. Jest nieco inny niż klasyczne szaszłyki czy karkówka z grilla. Ten zapiekany camembert to połączenie ciągnącego się sera dojrzewającego wraz z karmelizowanymi orzechami np. pistacjami. Uwielbiam takie słodko- słone połączenia smakowe. Jak dla mnie nie ma lepszej przystawki z grilla!

Przepisy na grilla

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój wpis – PRZEPISY NA GRILLA (znajdziesz tam sporo pysznych inspiracji). Bardzo często robię sałatkę do grilla, a także szparagi z boczkiem. Jeżeli planuję smażyć mięso z grilla to wykorzystuję moje przepisy na marynaty – do karkówki oraz kurczaka.

Przepis na: Camembert z grilla

Składniki:

  • 4 krążki sera Camembert np. naturalny
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 2 łyżki posiekanych orzechów np. pistacji lub orzechów włoskich, pekan
  • 1 płaska łyżka sezamu

Dodatkowo:

  • folia aluminiowa
  • konfitura żurawina do mięs
Wyślij emailem

Camembert z grilla - przepis krok po kroku


Krok 1

Marynata na grilla do sera camembert

Do przygotowania tej przystawki z grilla używam zwykle ser dojrzewający Camembert (np. naturalny). Można go kupić w wielu sklepach – najczęściej występuje w postaci krążków.

W miseczce mieszamy miód (2 płaskie łyżki), oliwę z oliwek (1 łyżka), masło orzechowe (1 łyżeczka), a także sezam (1 łyżka) i posiekane orzechy (2 płaskie łyżki, ja najczęściej korzystam z pistacji lub orzechów pekan). 


Krok 2

Camembert z orzechami na grilla

Wycinamy 4 większe kwadraty folii aluminiowej, w której będziemy zapiekać sery. Na środek folii nakładamy ser i zalewamy go marynatą z miseczki.


Krok 3

camembert z grilla

Sery zwijamy folią aluminiową ku górze, aby w trakcie zapiekania nie wypłynęła marynata. Odstawiamy chociaż na 15 minut lub nawet można włożyć do lodówki na kilka godzin.

Zawinięte sery układamy na rozgrzanym ruszcie grilla.

Smażymy do zarumienia się sera – czas zależy od stopnia rozgrzania grilla. To powinno zająć około 8-10 minut na mniejszym ogniu. Po tym czasie ściągamy z rusztu. Odstawiamy na 1 lub 2 minuty aż ser lekko przestygnie. Po tym czasie wyjmujemy z folii i podajemy z żurawiną do mięs. Ser w środku powinien być ciepły i ciągnący.


Grillowany camembert

camembert z grilla

Ser camembert na grillu

Ser camembert z grilla z żurawiną

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 153

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
10 miesięcy temu

Fantastyczny przepis na niecodzienną przekąskę!

Ser camembert z grilla z żurawiną

Jeżeli jesteś fanem grillowanego sera, to musisz wypróbować ten przepis na ser camembert z grilla z żurawiną i orzechową panierką. Jest naprawdę rewelacyjny! Podgrzany ser jest ciągnący w środku, z lekko twardą skórką. Wierzch dekorujemy orzechami, np. pistacjami, a słodki smak żurawiny sprawi, że nasze kubki smakowe zwariują z zachwytu 🙂 Świetnie komponuje się również z grillowanymi warzywami czy owocami. Jest to również ciekawa opcja dla osób, które starają się unikać mięsa.

Ser camembert na grillu

Grillowany ser, którym zachwycisz się podczas spotkania ze znajomymi? To zdecydowanie ser camembert na grillu będzie idealnym wyborem! Ta pyszna przekąska idealnie pasuje na takie okazje, a z dodatkiem orzechowej panierki z pistacji i słodkim akcentem żurawiny smakuje rewelacyjnie! Oczywiście nie musi być przygotowany wyłącznie podczas grillowania i możemy podać go jako danie do romantycznej kolacji we dwoje. W takim przypadku polecam ser camembert zrobić w piekarniku, wyjdzie równie dobry jak ser camembert robiony na grillu. Wszystko dzięki temu, że ser wkładamy do folii aluminiowej, która odpowiada za równomierne rozprowadzania ciepła.

Grillowany camembert

Jeżeli szukasz pomysłu na zbliżającego się grilla do koniecznie ten prosty przepis na grillowany camembert. Ten ser ma swój wyjątkowy, niepowtarzalny smak, a camembert grillowany to istny raj dla podniebienia! Czas przygotowania to tylko 20 minut i gwarantuję, że nie pożałujesz decyzji dotyczącej jego zrobienia 🙂 Mój przepis na grillowany camembert opiera się o pyszną marynatę, którą przygotujesz w oparciu o miód, oliwę z oliwek, masło orzechowe, sezam oraz posiekane pistacje (ale mogą być inne orzechy). Pozostałe składniki to oczywiście ser camembert, który wraz z marynatą zawijam w folię aluminiową i konfitura z żurawiny, która podajemy już z gotowym serem. Smacznego!

RozwińZwiń