Bez pieczeniaDeserySłodkości

Andruty

Andruty znają naprawdę wszyscy. Można go przygotować na wiele uroczystości rodzinnych takich jak urodziny, imieniny, komunie czy po prostu zwykłe domówki. Muszę przyznać, że nawet jeżeli pokroi się andruta na większe kawałki, to i tak ciężko poprzestać na jednym.

Andruty to wafle przełożone dowolną, kremową masą. Ja najczęściej wzbogacam jej smak mlekiem w proszku i w takiej wersji smakuje nam najbardziej. Do tej pory robiłam różne andruty jak np. z masą kajmakową, z galaretkami, czy taką długo gotowaną na bazie mleka skondensowanego. W przypadku domowych wafli naprawdę można pokombinować i stworzyć do nich wiele ciekawych mas. Jednak w moim przypadku ta z dodatkiem mleka w proszku jest tym numerem jeden.

Mój sprawdzony przepis na domowe andruty z dodatkiem mleka w proszku jest prosty, stosunkowo szybki i każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Jeżeli jednak szukasz podobnych deserów, którymi chcesz poczęstować swoich gości to koniecznie wypróbuj Crème brûlée, rurki z kremem budyniowym lub tiramisu w pucharkach.

Przepis na: Andruty

  Łącznie: 40 min

Składniki:

  • 170 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 210 g mleka w proszku
  • 1 opakowanie andrutów

Jak zrobić andruty?

Wykonanie:

Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy mleko, całość powoli podgrzewamy i mieszamy cały czas do momentu rozpuszczenia cukru. Ważne jest to żeby nie dopuścić do wrzenia. W momencie gdy cukier się rozpuści, wtedy dodajemy masło, również powinno się rozpuścić. Wsypujemy kakao, mieszamy energicznie za pomocą rózgi lub łyżki, zdejmujemy z ognia. Studzimy i gdy będzie całkiem zimne wtedy miksujemy z mlekiem w proszku aż powstanie gęsta masa (mleka w proszku można dodać troszkę mniej, lecz masa nie może być zbytnio płynna, ponieważ wtedy pischinger wyjdzie gumowaty). Wafle smarujemy po kolei masą, lekko dociskamy książkami i ostawiamy na kilka godzin.


andruty

andruty

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Andruty

Domowe andruty to pyszny deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Znany jest wszystkim pod różnymi nazwami: pischinger, wafle czy właśnie andrut. W każdym domu mówi się na niego inaczej, a także jest wiele różnych przepisów na ten pyszny deser. Andruty można przygotować tak naprawdę na wszystkie uroczystości rodzinne. Zaliczymy do nich komunię, chrzciny, imieniny, Tłusty Czwartek, Andrzejki czy po prostu zwykłe domówki. Prezentuje się zawsze ciekawie na zastawionym stole. Szczerze mówiąc to też bardzo szybko z niego znika, a z pewnością szybciej niż np. inne ciasta.Takie małe co nieco chętniej goście kosztują niż całe kawałki innych wypieków.

Masa do andruta

Andruty to wafle, które są przełożone gęstą, kremową i słodką masą. Znam wiele różnych przepisów na masę do adruta, a sama robiłam już niejednokrotnie z masą kajmakową, z galaretkami, a nawet długo gotowaną na bazie mleka skondensowanego. Możliwości na masę do andruta jest naprawdę wiele. Jeżeli chodzi o smak domowych wafli to można naprawdę się sporo nakombinować. Ważne jednak, żeby masa do andruta była dosyć gęsta, ponieważ w innym przypadku będzie się wylewać po prostu z wafli. Ja je smak najczęściej wzbogacam mlekiem w proszku i w moim skromnym mniemaniu w takiej wersji smakuje zdecydowanie najlepiej.

Andrut z mlekiem w proszku

Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na andrut z mlekiem w proszku, który jest bardzo prosty. Dodatkowo składniki potrzebne do jego przygotowania nie należą do najdroższych. Jeśli tylko spodziewasz się gości i szukasz nieco podobnych deserów, którymi chcesz ich poczęstować to polecam Ci wypróbować rurki z kremem budyniowymCrème brûlée lub tiramisu w pucharkach.

Close