Andruty znają naprawdę wszyscy. Można go przygotować na wiele uroczystości rodzinnych takich jak urodziny, imieniny, komunie czy po prostu zwykłe domówki. Muszę przyznać, że nawet jeżeli pokroi się andruta na większe kawałki, to i tak ciężko poprzestać na jednym.
Andruty to wafle przełożone dowolną, kremową masą. Ja najczęściej wzbogacam jej smak mlekiem w proszku i w takiej wersji smakuje nam najbardziej. Do tej pory robiłam różne andruty jak np. z masą kajmakową, z galaretkami, czy taką długo gotowaną na bazie mleka skondensowanego. W przypadku domowych wafli naprawdę można pokombinować i stworzyć do nich wiele ciekawych mas. Jednak w moim przypadku ta z dodatkiem mleka w proszku jest tym numerem jeden.
Mój sprawdzony przepis na domowe andruty z dodatkiem mleka w proszku jest prosty, stosunkowo szybki i każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Jeżeli jednak szukasz podobnych deserów, którymi chcesz poczęstować swoich gości to koniecznie wypróbuj Crème brûlée, rurki z kremem budyniowym lub tiramisu w pucharkach.
Przepis na: Andruty
Składniki:
- 170 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka kakao
- 210 g mleka w proszku
- 1 opakowanie andrutów
Zobacz również:
Jak zrobić andruty?
Wykonanie:
Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy mleko, całość powoli podgrzewamy i mieszamy cały czas do momentu rozpuszczenia cukru. Ważne jest to żeby nie dopuścić do wrzenia. W momencie gdy cukier się rozpuści, wtedy dodajemy masło, również powinno się rozpuścić. Wsypujemy kakao, mieszamy energicznie za pomocą rózgi lub łyżki, zdejmujemy z ognia. Studzimy i gdy będzie całkiem zimne wtedy miksujemy z mlekiem w proszku aż powstanie gęsta masa (mleka w proszku można dodać troszkę mniej, lecz masa nie może być zbytnio płynna, ponieważ wtedy pischinger wyjdzie gumowaty). Wafle smarujemy po kolei masą, lekko dociskamy książkami i ostawiamy na kilka godzin.
Komentarze
Hejka! Może i mam 11 lat, ale uwielbiam pięć słodkie rzeczy i uwielbiam cukiernictwo😋. Mam pytanie czy można dodać miód do andrutów żeby dostać słodszy smak?
Według mnie one są wystarczająco słodkie, a miód wpłynie na bardziej rzadką konsystencję masy plus byłyby jeszcze słodsze.
PS. Super! Trzymam kciuki za rozwój słodkiej pasji ❤️ Ja też szybko zaczynałam piec. Pozdrawiam serdecznie 🙂
To są przepisy na masę do andrutów a mnie interesuje przepis na wypiek samych andrutów bo te mogę upiec z służącej zdrowia mąki
To jak inaczej nazwałaby Pani andruty przełożone masą do andrutów ? 🙂
Mój smak dziecinstwa 😀 Dzisiaj robiłam rano, a teraz juz go prawie nie ma :))