vitamoc blendery
vitamoc blendery
Na słono

Zupa serowa z groszkiem ptysiowym

Już długo się przymierzałam do tej zupy. Teraz żałuję, że to tyle trwało bo ta zupa serowa z groszkiem ptysiowym podbiła moje serce. W rankingu najlepszych jakie kiedykolwiek zrobiłam to na pewno zasługuje na podium bo jest naprawdę bardzo smaczna, kremowa, a dodatkowo ciągnący ser (poprzez dodanie startej mozzarelli) sprawia, że nie przypomina w smaku tradycyjnej zupy. Jeżeli jej jeszcze nigdy nie robiliście to osobiście bardzo ją polecam!

Przepis na: Zupa serowa z groszkiem ptysiowym

  Łącznie: 45 min 

Składniki:

  • 3 litry wody
  • łyżeczka vegety
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 serki topione o smaku sera goudy (ok.250 g)
  • sól
  • pieprz
  • magi do smaku
  • groszek ptysiowy
  • 5 dag startej mozzarelli

Zupa serowa
Krok 1 

Do gotującej się wody dodajemy marchewkę, pietruszkę, vegetę, pietruszkę, ziemniaki, przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Po ok. 20 minutach gotowania dodajemy 2 serki topione, całość doprawiamy do smaku. Smacznego!


Zupa serowa
Krok 2 

Gotujemy jeszcze przez 25 minut na małym ogniu, całość blendujemy. Gdy nalejemy zupę do miseczek nasypujemy najpierw do każdej groszek ptysiowy, a później wierzch posypujemy startą mozzarellą. Smacznego!


Zupa serowa

Zupa serowa

 

Print Friendly, PDF & Email
Close