Może mieliście ostatnio okazję obejrzeć recenzję robota wielofunkcyjnego Kohersen (klik). Przy jego użyciu przygotowałam świetną dyniową chałkę z maślaną kruszonką. Tym razem użyłam również dyni, lecz w całkiem innym wydaniu. Przygotowałam aromatyczną zupę z dyni, batatów. Dodałam do niej również mleko kokosowe, curry co nadało fajnego, wyrazistego akcentu. Poniżej znajduje się filmik, który z pewnością ułatwi Wam jej przygotowanie.
Przepis na: Zupa z dyni i batatów
Składniki:
- 430 g dyni Hokkaido (po obraniu i bez pestek)
- 290 g batatów
- 60 g marchewki
- 20 g czosnku
- ok. 4 szklanek wody
- 1 łyżka posiekanej natki koperku (10 g)
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki curry
- 100 g mleka kokosowego
- dodatkowo groszek ptysiowy
Zobacz również:
Zupa z dyni i batatów - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Dynię obieramy, wyciągamy ze środka pestki, kroimy w kostkę. Bataty, marchewkę również kroimy w mniejsze kawałki. Do naczynia głównego wkładamy pokrojoną dynię, bataty, marchewkę, czosnek, posiekaną natkę koperku, wsypujemy curry, sól, a także wlewamy wodę (ja wlałam ok. 4 szklanek, lecz jeżeli chcecie aby wyszedł gęsty krem to dodajcie po prostu szklankę wody). Gotujemy w temp. 120 stopni przez 50 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, blendujemy przez minutę (za pomocą pokrętła ustawiamy na prędkość 5). Pod koniec doprawiamy do smaku. Nalewamy do miseczek, podajemy z groszkiem ptysiowym.
Komentarze