Zapiekany kurczak w panierce serowej z suszonymi pomidorami i pastą warzywną Ajvar Podravka jest naprawdę pyszny! Sprawdzi się idealnie na rodzinny obiad czy kolację z drugą połówką. To danie jest bardzo sycące, a kurczak soczysty, pieczony pod serową pierzynką wraz z suszonymi pomidorami i ostrą pastą. Piersi z kurczaka moczymy w mleku i następnie obtaczamy w wymieszanej bułce tartej wraz ze startym na drobnych oczkach serem Grana Padano.
Do mojego zapiekanego kurczaka przygotowałam drobny makaron z pszenicy durum wraz z tofu, suszonymi pomidorami, kukurydzą konserwową, kolendrą i Ajvarem Podravka.
Kiedyś zawsze dodawałam przecier pomidorowy do wielu potraw, ale Ajvar Podravka pasuje idealnie do wszelkiego rodzaju sosów, pieczonych mięs, kiełbas, potraw z grilla, zapiekanek czy pizzy.
Ajvar ostry Podravka jest to pasta warzywna (bez konserwantów), która stanowi doskonały, pyszny dodatek do dań. Swój aromat i kolor zawdzięcza połączeniu najwyższej jakości papryk i bakłażanów dojrzałych w słońcu południowej Europy oraz starannie dobranej mieszance przypraw. Szczególnie polecam go dla fanów pikantnych potraw i do dań z kuchni meksykańskiej, ponieważ świetnie podkręca smak i jest bardzo wyrazisty. Swoje zastosowanie znajdzie też w kuchni śródziemnomorskiej. W końcu Ajvar Podravka to w skrócie bogactwo warzyw dojrzałych w śródziemnomorskim słońcu! 🙂
Przepis na: Zapiekany kurczak w panierce serowej z suszonymi pomidorami i pastą warzywną Ajvar
Składniki:
Zapiekany kurczak:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 100 ml mleka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki drobno startego sera np. Grana Padano, Cheddar itp
- kilka suszonych pomidorów
- kilka łyżeczek Ajvaru ostrego Podravka
- 100 g sera żółtego
- kilka listków świeżej pietruszki lub kolendry
Makaron z dodatkami:
- 200 g drobnego makaronu np. z pszenicy durum
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 50 g naturalnego tofu
- 2 łyżki Ajvaru ostrego Podravka
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
Zobacz również:
Zapiekany kurczak w panierce serowej z suszonymi pomidorami i pastą warzywną Ajvar - przepis krok po kroku
Krok 1
Pojedyncze piersi z kurczaka dzielimy poziomo na ciensze kawałki. Każdą pierś posypujemy przyprawą do kurczaka, moczymy z obu stron w mleku, a następnie obtaczamy w wymieszanej bułce tartej ze startym na drobnych oczkach serem np. Grana Padano. Podpiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
Krok 2
W tym czasie drobny makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodajemy posiekane suszone pomidory, kukurydzę, odcedzony makaron i paprykę słodką.
Krok 5
Komentarze
I pomyslec, ze kiedys nie przepadalam za Ajvarem!!!! to danie jest pyszne 😛