Znudziły Ci się zwykłe schabowe? Możesz je przecież “stuningować” i zrobić z nich wypasione danie 🙂
Moja propozycja jest następująca: usmaż kotlety schabowe w tradycyjnej panierce. Następnie ułóż na blaszce, udekoruj papryką czerwoną, kaparami, pomidorami suszonymi, mozzarellą oraz posiekanym koperkiem. Zapiecz przez 10-15 minut i podawaj z ulubionymi dodatkami <3
Przepis na: Zapiekane schabowe
Składniki:
- 1/2 kg schabu
- szczypta soli, pieprzu,przyprawy do schabu
- 3-4 łyżki mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1/2 papryki czerwonej
- kapary Bulerias (Stovit)
- kilka suszonych pomidorów
- 5 dag mozzarelli
- odrobina posiekanego koperku
Zobacz również:
Zapiekane schabowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Schab kroimy w grubsze plastry. Lekko ubijamy tłuczkiem, przyprawiamy, a następnie smażymy kotlety na patelni. Najpierw moczymy każdy kawałek schabu w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy z obu stron.
Gotowe kotlety nakładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na każdego kotleta nakładamy pokrojoną paprykę, kapary, suszone pomidory.
Krok 2
Komentarze
wspaniała odmiana 🙂
Pyszny przepis!