Zapiekane schabowe

3.7/5 (3 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

zapiekane schabowe

Znudziły Ci się zwykłe schabowe? Możesz je przecież “stuningować” i zrobić z nich wypasione danie 🙂

Moja propozycja jest następująca: usmaż kotlety schabowe w tradycyjnej panierce. Następnie ułóż na blaszce, udekoruj papryką czerwoną, kaparami, pomidorami suszonymi, mozzarellą oraz posiekanym koperkiem. Zapiecz przez 10-15 minut i podawaj z ulubionymi dodatkami <3

Przepis na: Zapiekane schabowe

Składniki:

  • 1/2 kg schabu
  • szczypta soli, pieprzu,przyprawy do schabu
  • 3-4 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kapary Bulerias (Stovit)
  • kilka suszonych pomidorów
  • 5 dag mozzarelli
  • odrobina posiekanego koperku
Wyślij emailem

Zapiekane schabowe - przepis krok po kroku


Krok 1

Zapiekane schabowe

Piekarnik należy włączyć na ok. 190 stopni (najlepiej z termoobiegiem).

Schab kroimy w grubsze plastry. Lekko ubijamy tłuczkiem, przyprawiamy, a następnie smażymy kotlety na patelni. Najpierw moczymy każdy kawałek schabu w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy z obu stron.

Gotowe kotlety nakładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na każdego kotleta nakładamy pokrojoną paprykę, kapary, suszone pomidory.


Krok 2

zapiekane schabowe

Na koniec posypujemy każdego kotleta startą mozzarellą i posiekanym koperkiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut aż ser się rozpuści. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


zapiekane schabowe

zapiekane schabowe

zapiekane schabowe

Średnia ocena 3.7 / 5. Ilość głosów: 3

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
zlapinska
zlapinska
7 lat temu

wspaniała odmiana 🙂

Oka w rosole Kafka gotuje
Oka w rosole Kafka gotuje
7 lat temu

Pyszny przepis!