Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym oraz warzywami to pomysł na niebanalny obiad, który jest bardzo prosty do przygotowania, super wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Kiedyś moje naleśniki robiłam zawsze na słodko (najczęściej z białym serem… pychota!). Teraz w mojej kuchni królują takie w wytrawnej wersji. Można je opanierować i podsmażyć na patelni lub np. zapiec w piekarniku tak jak ja.
Farsz się składa z mielonej wołowiny, cebuli, marchewek, passaty pomidorowej, czosnku oraz przypraw. Z przepisu wychodzi 6 nadzianych naleśników.
Moją inspiracją do stworzenia tych zapiekanych naleśników był ser – Królewski marki SIERPC.
Nie wiem czy wiecie, iż występuje on w kilku wersjach – np. gotowy w plastrach, w kawałku lub cięty z bloku „na wagę”. Bardzo fajnie smakuje i sprawdza się super jako dodatek do przeróżnych zapiekanek, przekąsek, kanapek itp.
Jeżeli lubicie wytrawne naleśniki jak ja to koniecznie wypróbujcie ten przepis! 🙂
Przepis na: Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i warzywami
Składniki:
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
Farsz:
- 1 cebula
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 2 większe marchewki
- szczypta pieprzu ziołowego, oregano, papryki słodkiej
- 3 ząbki czosnku
- 500 g przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
- 150 g sera Królewskiego Sierpc
Zobacz również:
Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i warzywami - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 6
Krok 7
Komentarze