Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

4.5/5 (96 ocen)
Zapiekane naleśniki z mięsem

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym oraz warzywami to pomysł na niebanalny obiad, który jest bardzo prosty do przygotowania, super wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Kiedyś moje naleśniki robiłam zawsze na słodko (najczęściej z białym serem… pychota!). Teraz w mojej kuchni królują takie w wytrawnej wersji. Można je opanierować i podsmażyć na patelni lub np. zapiec w piekarniku tak jak ja.

Farsz się składa z mielonej wołowiny, cebuli, marchewek, passaty pomidorowej, czosnku oraz przypraw. Z przepisu wychodzi 6 nadzianych naleśników.

Moją inspiracją do stworzenia tych zapiekanych naleśników był ser – Królewski marki SIERPC.

Nie wiem czy wiecie, iż występuje on w kilku wersjach – np. gotowy w plastrach, w kawałku lub cięty z bloku „na wagę”. Bardzo fajnie smakuje i sprawdza się super jako dodatek do przeróżnych zapiekanek, przekąsek, kanapek itp.

Jeżeli lubicie wytrawne naleśniki jak ja to koniecznie wypróbujcie ten przepis! 🙂

Przepis na: Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 cebula
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 większe marchewki
  • szczypta pieprzu ziołowego, oregano, papryki słodkiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • 150 g sera Królewskiego Sierpc
Wyślij emailem

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i warzywami - przepis krok po kroku


Krok 1

Zapiekane naleśniki z mięsem

Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy w wyższym naczyniu. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na oleju na głębszej patelni. Gdy się zeszkli, wtedy dodajemy mięso mielone.


Krok 2

Zapiekane naleśniki z mięsem

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewki (można zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę) oraz 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu.


Krok 3

Zapiekane naleśniki z mięsem

Pod koniec dodajemy przecier lub passatę, przyprawiamy do smaku oregano, solą, pieprzem. Dusimy pod przykryciem 3-4 minutki.


Krok 4

Zapiekane naleśniki z mięsem

Na środek naleśnika nakładamy 2 łyżki farszu.


Krok 5

Zapiekane naleśniki z mięsem

Zwijamy z każdej strony tworząc “kopertę”.


Krok 6

Zapiekane naleśniki z mięsem

Pacami dociskamy brzegi ciasta, odwracamy o 180 stopni i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.


Krok 7

Zapiekane naleśniki z mięsem

Wierzch naleśnika smarujemy odrobiną farszu, nakładamy plasterek żółtego sera na każdy naleśnik. Piec przez 12-15 minut w temp. 190 stopni z termoobiegiem. Smacznego!


Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 96

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments