
Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym oraz warzywami to pomysł na niebanalny obiad, który jest bardzo prosty do przygotowania, super wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Kiedyś moje naleśniki robiłam zawsze na słodko (najczęściej z białym serem… pychota!). Teraz w mojej kuchni królują takie w wytrawnej wersji. Można je opanierować i podsmażyć na patelni lub np. zapiec w piekarniku tak jak ja.
Farsz się składa z mielonej wołowiny, cebuli, marchewek, passaty pomidorowej, czosnku oraz przypraw. Z przepisu wychodzi 6 nadzianych naleśników.
Moją inspiracją do stworzenia tych zapiekanych naleśników był ser – Królewski marki SIERPC.
Nie wiem czy wiecie, iż występuje on w kilku wersjach – np. gotowy w plastrach, w kawałku lub cięty z bloku „na wagę”. Bardzo fajnie smakuje i sprawdza się super jako dodatek do przeróżnych zapiekanek, przekąsek, kanapek itp.
Jeżeli lubicie wytrawne naleśniki jak ja to koniecznie wypróbujcie ten przepis! 🙂
Przepis na: Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i warzywami
Składniki:
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
Farsz:
- 1 cebula
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 2 większe marchewki
- szczypta pieprzu ziołowego, oregano, papryki słodkiej
- 3 ząbki czosnku
- 500 g przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
- 150 g sera Królewskiego Sierpc
Wykonanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy w wyższym naczyniu. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na oleju na głębszej patelni. Gdy się zeszkli, wtedy dodajemy mięso mielone.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewki (można zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę) oraz 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu.
Pod koniec dodajemy przecier lub passatę, przyprawiamy do smaku oregano, solą, pieprzem. Dusimy pod przykryciem 3-4 minutki.
Na środek naleśnika nakładamy 2 łyżki farszu.
Zwijamy z każdej strony tworząc “kopertę”.
Pacami dociskamy brzegi ciasta, odwracamy o 180 stopni i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch naleśnika smarujemy odrobiną farszu, nakładamy plasterek żółtego sera na każdy naleśnik. Piec przez 12-15 minut w temp. 190 stopni z termoobiegiem. Smacznego!