Opis przepisu
Uwielbiam tort Raffaello. To z pewnością jeden z pierwszych tortów jakie robiłam jeszcze na początku liceum (a może jeszcze pod koniec gimnazjum…). Jest sprawdzony, niezwykle smaczny i świetnie się sprawdza na wszystkich możliwych większych uroczystościach rodzinnych jak urodziny, imieniny czy chrzciny.
Ciasto Raffaello
Ciasto Raffaello składa się z jasnego biszkoptu (dzielimy do na trzy równe blaty), kremu kokosowego, a także warstwy konfitury malinowej (można zastąpić wiśniową, truskawkową czy porzeczkową). Dodatek owocowy sprawia, że całość nie jest mdła i naprawdę super tu pasuje. Tort Raffaello naprawdę ładnie się kroi i z pewnością posmakuje Twoim gościom.
Jeśli szukasz innych pomysłów na domowe torty to polecam wypróbować niezwykle popularny na moim blogu tort Kinder czy tort śmietankowy. Z kolei gdy tylko zacznie się sezon na truskawki to koniecznie spróbuj wykonać tort truskawkowy.
Przepis na: Tort Raffaello
Składniki:
Biszkopt :
- 6 jajek
- 160 g cukru
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 45 g skrobii ziemniaczanej
Krem :
- 600 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g białej czekolady
- 400 g mascarpone
- opcjonalnie 1-2 łyżki likieru kokosowego
- 120 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 3 płaskie łyżki konfitury malinowej, wiśniowej lub truskawkowej
- 3 łyżki płatków migdałowych
- odrobina wiórków kokosowych
Zobacz również:
Tort Raffaello - przepis krok po kroku
Krok 1
Biszkopt:
Biszkopt i krem kokosowy warto zrobić dzień wcześniej np. wieczorem, a kolejnego dnia składamy tort w całość.
Jajka (6 szt) powinny być w temp. pokojowej! Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.
Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (łącznie 160 g, najlepiej drobnego do wypieków). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 7 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nic nie wyleci z miski.
Dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez chwilkę. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną tortową (140 g) i ziemniaczaną (45g). Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 45 minut (góra-dół, z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 20-30 cm na blat kuchenny czy podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiutki i nie opadnie po przestygnięciu. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na równe 3 blaty. Ponczujemy biszkopty przestudzoną herbatą lub jeśli chcecie uzyskać bardziej kokosowy smak i aromat to wystarczy wymieszać np. 50 ml wody z 2 łyżkami likieru kokosowego (i tą mieszanką naponczować biszkopty).
Krok 2
Krem kokosowy:
Śmietankę (600 ml) podgrzewamy w małym garnku do momentu wrzenia. Wtedy automatycznie ściągamy z palnika. Po około minucie dodajemy drobno posiekaną czekoladę (250 g) i mieszamy aż czekolada się całkiem rozpuści i powstania jednolita polewa.
Przygotowaną masę odstawiamy – najpierw na kuchennym blacie aż nabierze temperatury pokojowej, a później wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin lub nawet na całą noc. Można przykryć wierzch garnka folią spożywczą.
Krok 3
Schłodzony sos, a także serek mascarpone z lodówki (400g) miksujemy do momentu powstania gęstego kremu.
Krok 4
Dodajemy wiórki kokosowe (ok. 100-120 g) i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Ja zwykle dodaję jeszcze 2 łyżki likieru kokosowego.
Krok 5
Mój tort Raffaello przełożyłam owocową konfiturą (możecie użyć gęstej konfitury malinowej, wiśniowej lub truskawkowej), aby całość nie była zbyt słodka i mdła. Jeśli jednak wolicie to możecie to pominąć.
Na dno tortownicy wkładamy dolny blat biszkoptu.
Smarujemy go dwoma lub trzema płaskimi łyżkami konfitury (omijamy brzegi), wyrównujemy.
Krok 6
Krem dzielimy sobie na trzy części. Pierwszą z nich wykładamy delikatnie na warstwę konfitury. Najlepiej to robić za pomocą małej łyżeczki, aby uniknąć wymieszania się kremu z konfiturą. Wyrównujemy.
Krok 7
Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i nakładamy drugą część kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Krok 9
Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dekorujemy tymi płatkami i odrobiną wiórek wierzch oraz boki tortu.
Wierzch tortu można opcjonalnie udekorować kilkoma kulkami Raffaello. Przechowujemy tort w lodówce.
Komentarze
bardzo pyszny tort, ten tort był drugi robiony przeze mnie i z łatwością początkujący sobie z tym poradzi 🙂 polecam i dziękuje za przepis
Super, cieszę się 🙂
Witam czy może pani polecic tortownice 18cm?
Niestety nie mam nic do polecenia, bo jest mały wybór takich małych tortownic. Może prędzej rant cukierniczny, jeśli planuje Pani szykować więcej tortów w najbliższym czasie 🙂
Super przepis. Biszkopt wyszedł idealny puszysty i wilgotny.
również przyłączam się do tej wypowiedzi jest bardzo pyszny jak sam tort, robiłam drugi raz sama tort i mega gościom smakował naprawde mega przepis
Świetnie torcik wyglądał 🙂 Cieszę się, że smakował.
Cieszę się 🙂
dzień dobry! planuje zrobić ten torcik jutro, jednak zapewne zrezygnuje z likru kokosowego… ale czy np. łyżka mleczka kokosowego będzie dobrym zamiennikiem aby było poczuć aromat kokosu? 🙂
Tort Rafaello z tego przepisu przepyszny.Zniknął ze stołu w mgnieniu oka😊Super przepis i łatwy w wykonaniu😊
Ekstra wyszedł! ❤️ Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakował 😍
Hej. Pytanko-krem po nałożeniu na tort i włożniu go do lodówki na 2-3 godzinki zostawiamy na stole czy chowamy na ten czas też do lodówki?
Lepiej do lodówki 🙂
Przepyszny tort polecam wszystkim amatorom rafaello 😃🎂
Super wyszedł! Smacznego 🙂
Zrobiłem sobie na urodziny i wyszedł przepyszny! Dziękuję za dobry przepis ♥️
Rewelka! 🙂 Wszystkiego najlepszego!
Tort wyszedł pyszny. Wszystkim gościom bardzo smakował. 🤗
Super, cieszę się, że smakował 🙂
Czy białą czekoladę ze śmietanką można przygotować dzień wcześniej nawet jeśli chce się krem zrobić dopiero następnego dnia pod wieczór ? Czy nie będzie to później zbyt gęste aby zmiksować z mascarpone?
Zostawiamy na minimum 8 godzin, ale można nawet i dobę trzymać w lodówce zanim się zmiksuje z mascarpone 🙂
Czy biszkopt musi być pieczony z termoobiegiem?
Pozdrawiam
Może być samo grzanie góra-dól 🙂
Czy ścina Pani skórkę z górnej części biszkoptu?
To zależy do jakiego ciasta używam, ale zazwyczaj tak żeby były równiutkie blaty.
Biszkopt zawsze odwracam “do góry nogami” , dzięki temu nie ma potrzeby ścinania wierzchniej warstwy nawet jak jest lekko wybrzuszona. Gdy wierzch jest na spodzie tortu po nasączeniu wyrównuje się. A
dół upieczonego biszkoptu jest idealnie płaski i można tort dekorować aż do samej krawędzi.
Dziekuje za odpowiedź:)
Proszę bardzo 🙂
Prosty i pyszny tort.Polecam każdemu.😉
Piękny torcik 🙂
Idealny tort dla amatorów kokosowych smaków, bardzo dobra masa, super prosty w wykonaniu. Biszkopt z przepisu Pani Joasi zawsze wychodzi cudownie puszysty! Polecam serdecznie 🙂
Wyszedł piękny 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę, że smakuje ❤
Tort jest pyszny🥰 smakuje nawet jak się nie przepada za wiórkami kokosowymi. Polecam
Bardzo się cieszę, że smakował ❤️
Torcik robiłam na święta,był dobry ale zrobiłam błąd bo nie dodałam likieru kokosowego. Z nim pewnie byłby smaczniejszy i bardziej intensywny w smaku.
Następnym razem już go nie pomine.
Daje 5 gwiazdek bo i tak wszystkim smakował 🙂
Ile proszku do pieczenia należy użyć?;)
Ale w tym przepisie nie trzeba używać proszku do pieczenia 🙂
Tort super Bardzo prosty w przygotowaniu nawet dla takich początkujących jak ja
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
Czy można użyć żelatyny zamiast śmietan-fiksu?
Czy czekolady na krem rafaello powinno być w sumie 200g czy dwie tabliczki po 200g, czyli w sumie razem 400g ?
Zrobiłam synkowi na urodziny i wszystkim bardzo smakowal – dziekuje za super przepis Asiu
Już wiem co zrobię na urodziny siostry! 😉 rafaello <3
Rewelacyjny tort! Kokosowe słodkości są jak najbardziej dla mnie 🙂