Opis przepisu
Tarta z jabłkami to dla mnie taki jesienny, fajnie prezentujący się wypiek. Prosty i szybki do przygotowania. Kruche ciasto świetnie pasuje do aromatycznych, pachnących cynamonem jabłek. Na wierzchu można wykonać efektowną kratkę z ciasta, ale równie dobrze możesz powycinać np. za pomocą foremek różne kształty jak kółka, liście, serduszka itp.
Ciepła tarta z jabłkami z dodatkiem gałki lodów waniliowych to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Przepis na: Tarta z jabłkami
Porady na start
- W tym przepisie wykorzystujemy tylko żółtka, więc jeżeli chcesz również wykorzystać białka to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.
- W tym przepisie użyłam foremki do tarty o średnicy 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
- Ja użyłam foremki z wyjmowanym dnem, ale jeśli takiej nie masz, warto natłuścić zwykłą foremkę (np. masłem) przed wyłożeniem ciasta, aby łatwiej było je wyjąć po upieczeniu.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej tortowej np. typ 450
- 200 g mąki krupczatki
- 50 g cukru białego lub cukru pudru
- 220 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1,3 kg jabłek np. szara reneta (waga przed obraniem)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cukier do smaku
Zobacz również:
Tarta z jabłkami przepis krok po kroku:
Krok 1
Tarta z jabłkami składa się z maślanego ciasta, a także masy jabłkowej – i to od niej zaczynamy przygotowanie tego wypieku.
Masa jabłkowa:
Jabłka (najlepiej twardsze, mniej soczyste jak odmiana szara reneta) o wadze około 1,3 kg, a po obraniu nieco ponad kilogram obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Jeśli wolisz to zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
Przekładamy do miski i dodajemy także cynamon (1/2 łyżeczki, możesz dodać nieco więcej jeżeli lubisz mocno cynamonowe smaki), sok z cytryny (1 łyżeczka), cukier do smaku (zazwyczaj dodaję 1-2 łyżki), a także opcjonalnie skórkę z tartej cytryny czy pomarańczy. Mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 2
Krok 3
Ciasto:
Ja używam zwykle mąki pszennej tortowej (np. typ 450) i krupczatki w proporcji 1:1, ale możesz użyć samej mąki pszennej tortowej.
Do miski lub na stolnicę wsypujemy obie mąki (po 200 g), cukier puder (50 g), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka). Dodajemy także zimne masło pokrojone w kostkę (220 g) oraz żółtka (3 szt).
Krok 4
Po tym czasie wyciągamy obie kule z lodówki.
Krok 5
Krok 6
Ciasto nakładamy na spód i boki foremki do tarty – ja użyłam foremki do tarty z wyjmowanym dnem, o średnicy 28 cm.
Foremkę można lekko natłuścić masłem i oprószyć większą szczyptą mąki.
Nakłuwamy widelcem.
Krok 7
Krok 8
Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Tarta z jabłkami powinna być całkowicie wystudzona zanim ją rozkroimy. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Pyszne 🤤
Wygląda pięknie 🙂