Tarta z jabłkami

4.5/5 (33 ocen)
Zapach pieczonych jabłek z cynamonem rozchodzący się po całym domu to dla mnie nieodłączny symbol jesieni, który od razu wprowadza mnie dobry nastrój. Ten przepis na tartę z jabłkami jest wyjątkowo prosty, a efekt – zachwycający! Dodatkowa dekoracja w postaci kratki z ciasta sprawia, że tarta nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też pięknie wygląda.

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min +45 min pieczenia

Tarta z jabłkami

Opis przepisu

Tarta z jabłkami to dla mnie taki jesienny, fajnie prezentujący się wypiek. Prosty i szybki do przygotowania. Kruche ciasto świetnie pasuje do aromatycznych, pachnących cynamonem jabłek. Na wierzchu można wykonać efektowną kratkę z ciasta, ale równie dobrze możesz powycinać np. za pomocą foremek różne kształty jak kółka, liście, serduszka itp.

Ciepła tarta z jabłkami z dodatkiem gałki lodów waniliowych to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Przepis na: Tarta z jabłkami

Porady na start

  • W tym przepisie wykorzystujemy tylko żółtka, więc jeżeli chcesz również wykorzystać białka to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.
  • W tym przepisie użyłam foremki do tarty o średnicy 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
  • Ja użyłam foremki z wyjmowanym dnem, ale jeśli takiej nie masz, warto natłuścić zwykłą foremkę (np. masłem) przed wyłożeniem ciasta, aby łatwiej było je wyjąć po upieczeniu.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej np. typ 450
  • 200 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru białego lub cukru pudru
  • 220 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1,3 kg jabłek np. szara reneta (waga przed obraniem)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier do smaku
Wyślij emailem

Tarta z jabłkami przepis krok po kroku:


Krok 1

Tarta z jabłkami składa się z maślanego ciasta, a także masy jabłkowej – i to od niej zaczynamy przygotowanie tego wypieku.

Masa jabłkowa:

Jabłka (najlepiej twardsze, mniej soczyste jak odmiana szara reneta) o wadze około 1,3 kg, a po obraniu nieco ponad kilogram obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Jeśli wolisz to zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.

Przekładamy do miski i dodajemy także cynamon (1/2 łyżeczki, możesz dodać nieco więcej jeżeli lubisz mocno cynamonowe smaki), sok z cytryny (1 łyżeczka), cukier do smaku (zazwyczaj dodaję 1-2 łyżki), a także opcjonalnie skórkę z tartej cytryny czy pomarańczy. Mieszamy za pomocą łyżki. 


Krok 2

Przekładamy do garnka z nieprzywierającą powierzchnią i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru soku.


Krok 3

Ciasto:

Ja używam zwykle mąki pszennej tortowej (np. typ 450) i krupczatki w proporcji 1:1, ale możesz użyć samej mąki pszennej tortowej.

Do miski lub na stolnicę wsypujemy obie mąki (po 200 g), cukier puder (50 g), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka). Dodajemy także zimne masło pokrojone w kostkę (220 g) oraz żółtka (3 szt).


Krok 4

Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części (w proporcji 60% i 40%), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na 10 minut.

Po tym czasie wyciągamy obie kule z lodówki.


Krok 5

Większą kulkę oprószamy lekko mąką i rozwałkowujemy np. pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Najlepiej sobie przyłożyć foremkę, w której będziesz piec tartę i sprawdzić czy jest potrzeba dalszego rozwałkowywania ciasta.


Krok 6

Ciasto nakładamy na spód i boki foremki do tarty – ja użyłam foremki do tarty z wyjmowanym dnem, o średnicy 28 cm.

Foremkę można lekko natłuścić masłem i oprószyć większą szczyptą mąki.

Nakłuwamy widelcem.


Krok 7

Pozostałe ciasto również rozwałkowujemy np. pomiędzy arkuszami papieru i wycinamy podłużne paski o długości foremki do tarty.


Krok 8

Nakładamy równomiernie warstwę jabłek. Wierzch dekorujemy ciastem pokrojonym w paseczki.

Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).

Tarta z jabłkami powinna być całkowicie wystudzona zanim ją rozkroimy. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 33

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ola
Ola
2 miesięcy temu

Pyszne 🤤

IMG_3345