Opis przepisu
Szybki placek z borówkami amerykańskimi jest naprawdę przepyszny! Wychodzi wilgotny i pięknie się kroi. To proste do przygotowania ciasto z borówkami znika z talerzy w okamgnieniu.
Ciasto z borówkami
Uwielbiam domowe ciasta z owocami. Takie nie za słodkie, lecz w sam raz. Właśnie taki jest ten placek z borówkami. Ja użyłam świeżych borówek amerykańskich, lecz równie dobrze możecie użyć mrożonych, tylko najpierw należy je rozmrozić na sitku, a później delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną (wystarczy płaska łyżka mąki).
Jeżeli masz ochotę na podobne, jagodowe przepisy to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na jagodzianki, które cieszą się na moim blogu bardzo dużą popularnością. Polecam także sernik z jagodami i białą czekoladą czy pierogi z jagodami.
Przepis na: Szybki placek z borówkami
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ciasto jogurtowe z borówkami – jak uniknąć zakalca?
Pamiętaj, że aby wykonać prawidłowe ciasto jogurtowe z borówkami należy przestrzegać kilku ważnych kwestii, aby uniknąć typowego zakalca (niestety w ciastach jogurtowych jest to dość częste, jeśli nie postępuje się zgodnie z przepisem):
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – zdarza się, że pomijacie krok wyjęcia jogurtu z lodówki i ogrzania go do pokojowej temperatury. Niestety, krótki okres 15-30 minut nie wystarczy. Warto wyjąć składniki przynajmniej 2 godziny wcześniej, a sam jogurt otworzyć.
- Miska oraz wszystkie używane sprzęty kuchenne powinny być całkowicie suche i w temp. pokojowej. Tyle co umyta miska z kropelkami wody też może doprowadzić do zakalca.
- Unikaj dodawania zbyt dużej ilości owoców, ponieważ mogą wypuścić zbyt dużo soku.
- Ja preferuję używanie świeżych owoców. W przypadku braku takiej możliwości zamrożone owoce trzeba rozmrozić, najlepiej na sitku, i pozostawić do momentu, aż osiągną temperaturę pokojową. Upewnij się, że owoce nie są wilgotne, gdyż w przeciwnym razie ciasto może opaść. Przed daniem ich na ciasto oprósz je płaską łyżką mąki ziemniaczanej.
- Mieszaj mikserem tylko jajka i cukier na początku, a później resztę składników mieszaj delikatnie, przez krótki czas, korzystając z trzepaczki lub łyżki. Ciasta z maślanką, jogurtem czy kefirem nie tolerują zbyt długiego mieszania.
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 180 g)
- 1/2 szklanki oleju (ok. 110 g)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 340 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 330 g jogurtu naturalnego gęstego
Dodatkowo:
- 200 g borówek
- cukier puder do oprószenia ciasta
Zobacz również:
Placek z borówkami – przepis krok po kroku
Krok 1
Jajka (trzy większe np. w rozmiarze L) miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę jajeczną.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Równomiernie układamy umyte i osuszone za pomocą ręcznika papierowego borówki (200 g). Nie wbijamy ich do środka ciasta, same opadną podczas pieczenia. Piec około 40- 45 minut w temp. 180 stopni (do tzw suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
Dziewczyny ja jestem noga w pieczeniu a to ciasto robiłam pierwszy raz. Tak wygląda po rozkrojeniu. Zakalec? Bo ja serio się nie znam 🤣
Gdzie tam widać zakalec? 🙂 Ja go na zdjęciu nie widzę. Tylko ładne, pulchniutkie ciasto.
No wygląda nawet nawet chociaż miałam blaszkę 24×24 użyłam przelicznika foremek i składników ale tak wielkiej różnicy nie było więc trzymałam się przepisu z myślą że najwyżej będzie niższe a to tam nic wielkiego. Zobaczymy jak w smaku mój mąż będzie królikiem doświadczalnym. Jeszcze gorące więc nie kroje muszę poczekać by zobaczyć jak w środku.
Smakowicie wygląda 🙂
A mi borówki nie opadły, więc miałam na dole upieczone ciasto, a u góry upieczone borówki. Ciasto samo w sobie w smaku bardzo przeciętne. Co tydzień testuję nowy przepis i to było pierwsze, które mi nie wyszło.
Ja zrobiłam na większej blaszce niż w przepisie i wyszło niskie. Jednakże w smaku jest bardzo smaczne, dlatego pewnie nie raz zrobię to ciasto – ale tym razem na mniejszym rancie, żeby było wyższe 😇
I tal jak w przepisie – lepiej wyciągnąć jajka, jogurt z lodówki te 2h wcześniej.
Faktycznie wyszło bardzo niskie, następnym razem proszę zrobić w mniej więcej takiej foremce jaką użyłam w przepisie, albo skorzystać z przelicznika foremek i zwiększyć proporcjonalnie składniki 🙂
Kurcze, to nie zakalec, ale tak na maksa wilgotny jakby niedopieczony, choć patyczek suchy. Może taki właśnie powinien być?
Ale to ciasto wygląda na prawidłowo wykonane! Nie ma żadnego zakalca, a może potrzebowało jedynie minutki czy dwóch do prawidłowego stanu 🙂
Ciasta jogurtowe właśnie mają wyjść wilgotne, mięciutkie 🙂
Nie wiem co poszło nie tak jak trzeba ale ciasto wyrzuciłam. Tragiczny zakalec, a właściwie surowizna w środku pomimo, że w piekarniku siedział 50 min. Poza tym borówki nie zapadły się podczas pieczenia tylko pozostały na wierzchu. Zastosowałam identyczną ilość składników. Trzymałam się wskazówek i wyszła tragedia 🙁
A czy zapoznała się Pani z sekcją “jak uniknąć zakalca?”, która jest nad składnikami?
Oczywiście i dlatego byłam bardzo zdziwiona.Miałam również wrażenie, że mąki było za dużo skoro borówki pozostały na wierzchu.No trudno 🙂
Niestety niektórym osobom nie wychodzą ciasta z dodatkiem jogurtu czy maślanki mimo, że stosują się według przepisów… Nie wiem jaka jest tego przyczyna, bo osobiście nigdy nie miałam zakalca 🙁 Przykro mi, że nie wyszło.
Dzień dobry,
Czy zamiast gęstego jogurtu mogę dodać maślanke w połączeniu z jogurtem homogenizowanym?
Dzień dobry, niestety nie próbowałam robić takiej zamiany, więc ciężko mi powiedzieć, czy wyjdzie 🙁
Ciasto proste, tanie i przepyszne. Tyle w temacie 🙂
dzięki 🙂
Wygląda pysznie,a gdybym chciala je polać np białą czekoladą zmniejszyć ilość cukru?
Ciasto samo w sobie nie jest jakieś turbo słodkie, ale zawsze można dodać do niego wtedy delikatnie mniej cukru.
Ja robiłam taki sam przepis ale z truskawkami mrożonymi. Nie wyszedł mi przypięłk mi się od spodu cały czarny chyba wina papieru do pieczenia jakaś tandeta albo wina piekarnika nie wiem czy się nie pasuje bo kiedyś dym mi z niego poszedł.
Pyszne ❤️ Nie lubię robić ciast jogurtowych, bo często kończyłam z zakalcem. Chyba udało się odczarować ten temat 🫶🏻 Warto trzymać się przepisu i wskazówek.
Piękny!!! Ja właśnie zrobiłam tylko wyszedł mi lekki zakalec ale to dlatego że za krótko trzymałam składniki w temp. Pokojowej zapewne 😄 ale co tam i tak zjemy 🍰🍰
Wyszło super! Dzięki wielkie za miły komentarz i zdjęcie wypieku <3
Super placek, fajnie że szybki i łatwy 🙂 polecam zrobić go z malinami i kruszonką 😋☺️
Oj tak, z malinami i kruszonką też będzie pycha 😍 Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Przepyszne to ciasto! Pierwszy raz robiłam i wyszło 🙂 ale wyciągnęłam wszystko z lodówki na kilka godzin przed zrobieniem ciasta! Dziękuje za przepis 🙂
Świetnie wyszło ciacho! 🙂 Dzięki za miłą recenzję i zdjęcie wypieku.
Przepyszne ciasto !🥰 Az się dziwię ze pięknie urósł doczytałam dopiero później po zmieszaniu wszystkich składników aby wcześniej wyciągnąć z lodówki. Ja wyciągnęłam chłodny jogurt od razu przeczytając krok po kroku składniki . Oczywiście dodałam trochę więcej mąki i o jedno jajko gdyż mam inną wielkość formy być może to spowodowało ze tak pięknie wyrósł. Pozdrawiam i polecam ten przepis ! Szybki i pyszny!🥧🍽
Nie no pięknie wyszło ciacho! 🙂 Szczerze mowiąc też kiedyś zapomniałam wyjąć szybciej jogurt i jajka z lodówki – wyszło normalnie 🙂 Jednak niestety zdarza się, że przez różnicę temperatur składników może dojść do zakalca w cieście, więc z automatu staram się zawsze dodać informację o składnikach w temperaturze pokojowej 🙂 Dzięki za zdjęcie i miłą recenzję! Pozdrawiam
Dzień dobry,
Mnie nie wyszło. Jajka I jogurt 3h poza lodówką. Mikser użyłam w 1 kroku I po dodaniu oleju. Po wsypaniu sypkich produktów użyłam łyżki do mieszania. Borówki wysuszone I nie wciskałam je w ciasto. Nie dałam za dużo w porównaniu ze zdjęciem z Pani przepisu.
Pozdrawiam
Niestety wyszedł ewidentny zakalec. Po zdjęciu też widać, że ciasto było dość mocno przyrumienione/przypieczone, więc może kwestia zbyt wysokiej temperatury (niestety każdy piekarnik piecze delikatnie inaczej) lub otwierania piekarnika w trakcie pieczenia.
Jak widzę, że może robić się zakalec, to trzymam dłużej niż w piekarniku niż zalecane i faktycznie wychodzą te ciasta. Dzisiaj próbuję z Pani przepisu.
I jak tam wyszło? 🙂
Nigdy nie otwieram piekarnika w trakcie pieczenia. Czy to ciasto piekła Pani przy wykorzystaniu funkcji góra – dół czy termoobieg? Ja skorzystałam z góra-dół. Czy po zakończeniu pieczenia powinnam uchylić drzwiczki? Nie wiem co innego mogło wpłynąć na pojawienie się zakalca 🙁
Praktycznie wszystkie ciasta piekę góra-dół, bez termoobiegu 🙂 Nie ma potrzeby zostawiania ciasta przy uchylonych drzwiczkach, bo to nie jest sernik czy beza i jest ryzyko, że opadnie… A piekła Pani wczesniej jakies ciasta z dodatkiem jogurtu czy maślanki i wychodziły? Czy tylko z mojego przepisu nie wyszło ciacho? Jak coś to proszę wypróbować nowe ciacho na blogu – widelcem mieszane z malinami. Tam nawet nie ma potrzeby użycia miksera, proszę wypróbować 🙂
Dziwne wybrzuszenie na środku… Nie używając termoobiegu aż tak dziwnie by wyrosło? Kurczę już sama nie wiem co w takim razie robi Pani źle, skoro kolejny raz wychodzi zakalec. Marka poszczególnych produktów nie ma znaczenia, używam różnych mąk pszennych i nigdy nie miałam zakalca.
A tak z innej beczki – robiła Pani kiedykolwiek ciasto jogurtowe i wyszło? Czy tylko z mojego przepisu Pani nie wychodzi? Przyznam, że to są dość kapryśne wypieki i od czasu do czasu niektórym zdarzają się zakalce (choć naprawdę nie wiem czemu… musiałabym być z Wami w kuchni żeby to zweryfikować).
Nie pamiętam. Dziś znowu zrobiłam. Temperatura 180 na 45 min. Znów zakalec. Składniki-jogurt I jajka ponad 3h poza lodówką. Ledwo co wymieszałam olej po zrobieniu jajek I cukru, a łyżką resztę składników tak wolno mieszałam I delikatnie jakbym nie wiem co mieszała.. dałam o połowę mniej borówek….dla mnie to już ciasto bez borówek, jak mam parę tylko… 🙁
Tak wyglądało ciasto jak dodałam sypkie składniki….takie bąbelki powinny się pojawić na wierzchu?
Może to właśnie być przyczyną 🙂 Następnym razem polecam dać ich mniej i sprawdzić 🙂
Dokończę jednak moją przygodę z ciastem jogurtowym😉….za czwartym razem udane👍…Tym razem nie użyłam w ogóle miksera… wszystkie składniki do miski i wymieszane widelcem do połączenia składników ….wyszło😊
Extra! 🙂 Jak coś to mam na blogu nowe ciasto z malinami (widelcem mieszane), tylko, że z dodatkiem maślanki 🙂 polecam także wypróbować!
Całe ciasto zniknęło w 2 godziny, nowy rekord 🤣🤣🤣
Ekspresem faktycznie! 🙂
Dzięki za cenne rady, jak zawsze pychotka 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Proszę bardzo i również pozdrawiam 🙂
Jak komuś wychodzi z tego przepisu zakalec, to znaczy, że nieuważnie go przeczytał. Wiem co mówię, bo sama jestem pierdoła i nie wyjęłam 2 godziny wcześniej, tylko 15 minut wcześniej 😂 Jak kolejnym razem zrobiłam tak jak powinnam, to ciasto wyszło ideolo. ❤️
No to jest najczęstsza przyczyna zakalca właśnie 🙂 cieszę się, że za drugim razem się udało ❤️
Pani Asiu, trafiłam do Pani przez przypadek z polecenia teściowej i chciałam się pochwalić, że to moje 5 ciasto z Pani bloga i każde wyszło i było pyszne ❤️❤️ Dziękuję bardzo za dokładne opisanie każdego przepisu! W życiu bym nie powiedziała, że będą mi wychodzić ciasta jogurtowe 😀
Bardzo mi miło w takim razie 🥰 pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🤗
Zrobiłam, wyszło pyszne ❤️ Z resztą jak wszystkie Pani przepisy 🙂
Bardzo mi w takim razie miło 🥰
W składnikach jest podana jedną płaska łyżka proszku do pieczenia, w krokach do wykonania 1 łyżeczka – której wersji się trzymać?
Dziękuję za wyłapanie błędu! Oczywiście chodzi o płaską łyżkę proszku do pieczenia 🙂
Dziekuje za ten prosty I szybki przepis szukalam cos na szybko i prosto upiec z dwoma 3letnimi dziewczynkami :). Dzialo sie ale udalo ciasto wyszlo szybko I super a wiekrzosc robily 3 latki ja pomagalam I nie wyszedl sakalec bo sie troche balam. Zamiast oleju ktory niestety juz ciezko kupic dalam roztopione maslo I tez wyszlo, dziewczyny lubia dzem dorzucily tez 🙂 . Ciasto bylo mieciutkie I pyszne zniklo do wieczora.
Super! Bardzo cieszę się, że wyszło i że smakowało 🙂 Pozdrowienia dla dziewczynek! 🙂
Wczoraj upiekłam ciasto z tego przepisu, wyszło miękkie i puszyste ale musialam dać mniej mąki, gdybym dała wszystko pewnie ciasto wyszłoby twarde, musi być masa gęsta ale nie tak gęsta żeby ciężko było wymieszać dokładnie mąkę. Dodam jeszcze ze mąkę dodawałam małymi porcjami, przesiewając za każdym razem.
Przepyszne ciasto. Super, ze tak dokladnie opisujesz swoje przepisy. Wszystko mi wychodzi za pierwszym razem. Pozdrawiam Weronika.
Zrobiłam z rozmrożonymi borówkami i też wyszło pyszne 🙂 wszystkie kolezanki z pracy chciały ode mnie ten przepis tak im smakowało :))
Wczoraj je upiekłam. Jak dla mnie było odrobinę mało słodkie, może przez to, że miałam rozmrożone lekko kwaśne borówki. Ale ogólnie ciacho super!
Jakie to ciasto wychodzi mięciutkie i puszyste…. Jak dla mnie 10/10! 🙂
czy lekko rozmrożone borówki również by się sprawdziły?