Szarlotkowe babeczki

4/5 (12 ocen)
szarlotkowe babeczki

Te szarlotkowe babeczki z pewnością mogą zastąpić tradycyjne ciasto z jabłkami. Ich wykonanie jest bardzo proste a po upieczeniu bez najmniejszego problemu odchodzą od foremek. Babeczki napełnione pysznymi jabłuszkami, wspaniale pachnące cynamonem. Brzmi kusząco, prawda? Zapewniam Was, że smakują wspaniale więc nie zwlekajcie długo z ich przygotowaniem!

Przepis na: Szarlotkowe babeczki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 140 g margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • jabłka prażone Stovit
  • szczypta cynamonu
Wyślij emailem

Szarlotkowe babeczki - przepis krok po kroku


Krok 1

Szarlotkowe babeczki

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na kruche ciasto.


Krok 2

babeczki z jabłkami

Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Jabłka ścieramy na tarce, mieszamy ze szczyptą cynamonu- można na małym ogniu je chwilkę podusić w garnku.

Foremki na babeczki smarujemy np margaryną. Wykładamy foremki ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 15 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Do podpieczonych babeczek nakładamy łyżkę jabłek,a następnie łyżkę bezy. Znowu pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Średnia ocena 4 / 5. Ilość głosów: 12

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Blanka
Blanka
5 miesięcy temu

Ile wychodzi z przepisu?

Justyna Pielech
Justyna Pielech
6 lat temu

Wspaniałe rozwiązanie i zastępstwo dla klasycznej szarlotki. Następny wypiek z jabłkami biorę Twój przepis. Pozdrawiam

Basia
Basia
8 lat temu

Pierwsza tura mi się troszkę przypaliła bo za długo trzymałam w piekarniku ale druga tura wyszła całkiem dobrze. Polecam !!!

misiakdddd
misiakdddd
8 lat temu

własnie sie za nie zabieram ;;> dam znac jak wyszlo!!!