Te szarlotkowe babeczki z pewnością mogą zastąpić tradycyjne ciasto z jabłkami. Ich wykonanie jest bardzo proste a po upieczeniu bez najmniejszego problemu odchodzą od foremek. Babeczki napełnione pysznymi jabłuszkami, wspaniale pachnące cynamonem. Brzmi kusząco, prawda? Zapewniam Was, że smakują wspaniale więc nie zwlekajcie długo z ich przygotowaniem!
Przepis na: Szarlotkowe babeczki
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 140 g margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 3 białka
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru
- jabłka prażone Stovit
- szczypta cynamonu
Zobacz również:
Szarlotkowe babeczki - przepis krok po kroku
Krok 2
Foremki na babeczki smarujemy np margaryną. Wykładamy foremki ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 15 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Do podpieczonych babeczek nakładamy łyżkę jabłek,a następnie łyżkę bezy. Znowu pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze
Ile wychodzi z przepisu?
Wspaniałe rozwiązanie i zastępstwo dla klasycznej szarlotki. Następny wypiek z jabłkami biorę Twój przepis. Pozdrawiam
Pierwsza tura mi się troszkę przypaliła bo za długo trzymałam w piekarniku ale druga tura wyszła całkiem dobrze. Polecam !!!
własnie sie za nie zabieram ;;> dam znac jak wyszlo!!!
Daj znać koniecznie jak wyszły 🙂 Pozdrawiam!