Mam dla Was istną petardę imprezową! Serowy chlebek z pesto z bazylii, suszonymi pomidorami, kaparami i papryką czerwoną. Ciasto jest drożdżowe, mięciutkie. Najlepszy jest jeszcze ciepły, kiedy ser jest ciągnący. Chlebek jest również smaczny zimniejszy, lecz gorący jest hitem każdej imprezy!
Przepis na: Serowy chlebek z pesto i suszonymi pomidorami
Składniki:
Ciasto:
- 20 g drożdży świeżych
- 400 g mąki
- 1 łyżka cukru
- 120 g masła
- 200 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Nadzienie:
- 3 łyżki pesto z bazylii
- kilka suszonych pomidorów
- kapary firmy Stovit
- 1/3 papryki czerwonej
- 10 dag startej mozzarelli
- szczypta ziół prowansalskich
Zobacz również:
Serowy chlebek z pesto i suszonymi pomidorami - przepis krok po kroku
Do kubka wrzucamy pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki oraz 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, resztę ciepłego mleka, sól oraz pieprz. Odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wtedy je rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Smarujemy je pesto, posypujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami, papryką, kaparami oraz startą mozzarellą. Zwijamy jak roladę, dociskamy końce oraz wzdłuż rolady aby tworzyła spójną całość. Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Piec w keksówce przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy jeszcze ciepły!
Komentarze
Idealny do maczania w oliwie, jako przystawka gdy przyjdą goście. 🙂
https://julias-cooking.com/