Sernik waniliowy na ciasteczkowym spodzie to naprawdę smaczny, prosty do przygotowania wypiek. Wierzch można udekorować polewą czekoladową, kajmakiem, lukrem czy tak jak ja – kremem pistacjowym, połówkami truskawek oraz posiekanymi pistacjami. W takim wydaniu ten sernik smakuje naprawdę świetnie!
Sernik waniliowy sprawdzi się świetnie na różne uroczystości rodzinne czy domówki. Ja skorzystałam z gotowego sera z wiaderka, ale oczywiście jeśli wolisz, to możesz użyć tradycyjnego twarogu i go dwukrotnie zmielić. Do masy serowej użyłam cukru z prawdziwą wanilią, a nie powszechnie dostępnego cukru wanilinowego. Jestem pewna, że posmakuje Ci od pierwszego kęsa.
Przepis na: Sernik waniliowy z kremem pistacjowym
Porady na start
- Wierzch sernika waniliowego możesz udekorować według własnych preferencji. W sezonie wakacyjnym fajnie się sprawdzi krem śmietankowy z mascarpone oraz świeże owoce. Ja udekorowałam kremem pistacjowym na bazie pasty pistacjowej (100% pistacji) – ciężko ją kupić stacjonarnie, więc zawsze zamawiam przez internet.
- Zamiast ciasteczkowego spodu możesz wykonać tradycyjne kruche ciasto, tylko podpiecz je przed wlaniem masy serowej.
- W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 180 g herbatników maślanych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 60 g miękkiego masła
- 170 g cukru
- 5 dużych jajek
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z połowy laski wanilii
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego
Opcjonalnie krem pistacjowy:
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 nieco czubata łyżka pasty pistacjowej (100% pistacji) lub 2 łyżki kremu pistacjowego
Dodatkowo:
- kilka truskawek
- łyżka posiekanych pistacji
Zobacz również:
Jak zrobić sernik waniliowym z kremem pistacjowym?
Krok 1
Krok 2
Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Krok 3
Masa serowa:
Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
Do przygotowania tego sernika fajnie się sprawdzi twaróg dwukrotnie mielony, ale możesz też użyć z wiaderka. Ja najczęściej kupuję z Wielunia lub Piątnicy.
Do miski wkładamy twaróg (1 kg), masło (60 g, miękkie w temp. pokojowej), cukier (170 g) oraz 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (jeśli wolisz to zastąp ziarenkami z 1/2 laski wanilii). Miksujemy na średnich obrotach miksera jedynie do połączenia się składników.
Krok 4
Dodajemy także budyń (2 płaskie łyżki) oraz śmietankę (100 ml). Miksujemy przez kilka sekund.
Krok 5
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni, a później przez 30 minut w temperaturze 150 stopni. Ustawiamy na cały etap pieczenia grzanie góra-dół, bez termoobiegu. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 15 minut, później lekko uchylamy drzwiczki. Ja zwykle zostawiam sernik w środku w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia.
Krok 6
Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony to można go udekorować polewą czekoladową, kajmakiem czy np. kremem pistacjowym.
W przypadku kremu pistacjowego to miksujemy przez chwilę schłodzone mascarpone (250 g) ze śmietanką (100 ml) oraz cukrem pudrem (3 łyżeczki) do momentu sztywnego kremu. Dodajemy pastę pistacjową i miksujemy do połączenia się składników.
Sernik dekorujemy kremem pistacjowym, połówkami truskawek oraz posiekanymi pistacjami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Lubisz inne wypieki z dodatkiem pistacji? W takim razie koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na sernik pistacjowy czy pistacjowe tiramisu.
Komentarze
Mam pytanie jeśli wykonam sernik w proporcjach do blaszki 28×39 cm to jaki czas musze piec w piekarniku?
Niestety ciężko tak na oko oszacować, ale piekłabym minimum 20 minut dłużej 🙂
Mam pytanie, jeśli chce zrobić w blaszce prostokątnej to o ile zwiększyć proporcje ?
Wystarczy wejść w przelicznik foremek na blogu, bo ja raczej nie zgadnę jakich wymiarów ma Pani blaszkę. Przecież nawet prostokątne są w różnych wymiarach… 🙂
Witam , czy budyń dodany do masy serowej ma być z cukrem czy bez ? Bo jest taki i taki w sklepach?
Witam, może Pani dodać dowolny wedle uznania 🙂 Z cukrem będzie delikatnie bardziej słodki.