Sernik Izaura na czekoladowym cieście jest naprawdę obłędny w smaku! To idealny wypiek na Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny czy domówkę. Równie dobrze można go upiec bez jakiejkolwiek okazji, jako coś słodkiego do kawusi.
Izaura przepis
Wiecie jak uwielbiam piec serniki! Na moim blogu jest ich naprawdę sporo. Najbardziej popularny i najczęściej przez Was odwiedzany jest sernik z białą czekoladą, sernik z kajmakiem i sernik z rosą. Tym razem przygotowałam dla Was coś równie dobrego… Sernik Izaura składa się pysznej masy serowej i wilgotnego, czekoladowego ciasta. To połączenie doskonałe! Wierzch udekorowałam moją sprawdzoną polewą czekoladową.
Koniecznie wypróbuj mój prosty przepis na sernik Izaura. Starałam się opisać dokładnie przepis krok po kroku, wraz z dużą ilością zdjęć, żebyście nie mieli jakichkolwiek problemów z jego wykonaniem. Do jego przygotowania użyłam tradycyjne niesolone masło Kerrygold. Uwielbiam to gładkie kremowe masło do kanapek i do moich wypieków. Nadaje również charakteru potrawom z piekarnika i patelni. Warto wspomnieć, że masło Kerrygold nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, podobnie jak pozostałe produkty tej marki.
Przepis na: Sernik Izaura
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 150 g masła (np. tradycyjnego niesolonego masła Kerrygold)
- 80 g czekolady mlecznej
- 140 g cukru
- 20 g cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego np. z wiaderka
- 3 jajka
- 160g cukru
- 20g cukru wanilinowego
- 1 proszek budyniowy waniliowy (bez cukru)
- 80g tradycyjnego niesolonego masła Kerrygold
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- opcjonalnie płatki migdałowe do dekoracji
Zobacz również:
Sernik Izaura - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Żółtka (3 szt) ucieramy wraz z cukrem (160 g) i cukrem wanilinowym (20 g) na puszystą, jasną masę. Dodajemy po stopniowo twaróg (np. w trzech partiach)
Krok 6
Krok 9
Komentarze
Czy masa serowa pod wpływem tego że jest ciężka nie wymiesza się z ciastem czekoladowym? Jak utrzymać warstwowość?
Ta masa nie powinna być aż tak gęsta żeby miała jakoś wpłynąć w ciasto… Przynajmniej nie przypominam sobie żeby ktoś kiedyś zgłaszał taki problem 🙂
Super wygląda. W weekend będzie testowany 🙂
Super! W takim razie życzę udanych wypieków ❤️
Przepyszny sernik 🙂
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️
Gdzie mogę znaleźć masło niesolone?