Schab z morelami i śliwkami

5/5 (1 ocen)

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

75 min

Schab z morelami i śliwkami

W listopadzie tego roku podjęłam wyzwanie Ramy smaż jak szef kuchni, które polegało na tym, że otrzymałam losowe produkty, z których miałam zrobić coś pysznego. Oczywiście mogłam wykorzystać również inne produkty… Czekałam na paczkę z niecierpliwością i po chwili otrzymałam piękną deseczkę z napisem: “Tu gotuje Asia”- szczerze mówiąc tak mi się podoba, że aż mi na niej cokolwiek kroić <3 Obok deseczki zapakowana była skrzyneczka, a w niej: Rama smaż jak szef kuchni, morele suszone, kaszę Bulgur oraz kozieradkę. Postanowiłam zrobić coś dobrego, nieskomplikowanego, jednakże niebanalnego, aby pięknie się prezentowało i jeszcze lepiej smakowało. Padło na pieczony schab z suszonymi morelami oraz śliwkami w miodowej marynacie. Po upieczeniu mięsko się pięknie kroi, fajnie smakuje wraz z aromatyczną kaszą oraz np.surówką z białej kapusty 🙂

Przepis na: Schab z morelami i śliwkami

Składniki:

  • 0,7 kg schabu bez kości
  • 50 gramów suszonych śliwek
  • 100 gramów moreli suszonych
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta przyprawy kozieradka
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta przyprawy do wieprzowiny
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni
  • 5 łyżek kaszy Bulgur
Wyślij emailem

Schab z morelami i śliwkami - przepis krok po kroku


Krok 1

Schab z morelami i śliwkami

Schab należy dokładnie umyć, osuszyć. Ostrym nożem naciąć go wzdłuż na głębokość około 1-1,5 cm w trzech rzędach. Następnie wycięcia wypełnić śliwkami i morelami, na środku umieszczamy rząd moreli, po bokach śliwki, lekko dociskamy. Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy miód, przyprawy, Ramę Smaż jak szef kuchni. Smarujemy schab marynatą, głównie na jej górnej części.


Krok 2

Schab z morelami i śliwkami

Zawijamy całość dość mocno i w małych odstępach sznurkiem lub ewentualnie nitką, tak aby podczas pieczenia zachowała taki sam kształt, a żeby się nie rozlazła na boki 🙂 Zawijamy w sreberko, wkładamy do keksówki lub naczynia żaroodpornego. Piec przez ok. 60 minut w temp. 190 stopni. Upieczony schab podawać z ugotowaną kaszą. Smacznego!


Schab z morelami i śliwkami

Schab z morelami i śliwkami

Schab z morelami i śliwkami

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Goska
Goska
7 lat temu

Pieknie wyglada, mój wyszedł troszkę gorzej bo chyba zbyt głęboko wsadziłam morele i śliwki, ale i tak był pyszny 🙂