W listopadzie tego roku podjęłam wyzwanie Ramy smaż jak szef kuchni, które polegało na tym, że otrzymałam losowe produkty, z których miałam zrobić coś pysznego. Oczywiście mogłam wykorzystać również inne produkty… Czekałam na paczkę z niecierpliwością i po chwili otrzymałam piękną deseczkę z napisem: “Tu gotuje Asia”- szczerze mówiąc tak mi się podoba, że aż mi na niej cokolwiek kroić <3 Obok deseczki zapakowana była skrzyneczka, a w niej: Rama smaż jak szef kuchni, morele suszone, kaszę Bulgur oraz kozieradkę. Postanowiłam zrobić coś dobrego, nieskomplikowanego, jednakże niebanalnego, aby pięknie się prezentowało i jeszcze lepiej smakowało. Padło na pieczony schab z suszonymi morelami oraz śliwkami w miodowej marynacie. Po upieczeniu mięsko się pięknie kroi, fajnie smakuje wraz z aromatyczną kaszą oraz np.surówką z białej kapusty 🙂
Przepis na: Schab z morelami i śliwkami
Składniki:
- 0,7 kg schabu bez kości
- 50 gramów suszonych śliwek
- 100 gramów moreli suszonych
- 2 łyżki miodu
- szczypta przyprawy kozieradka
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta przyprawy do wieprzowiny
- 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni
- 5 łyżek kaszy Bulgur
Zobacz również:
Schab z morelami i śliwkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Komentarze
Pieknie wyglada, mój wyszedł troszkę gorzej bo chyba zbyt głęboko wsadziłam morele i śliwki, ale i tak był pyszny 🙂