Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu, który możesz wykonać w wolnowarze Crock-Pot to trafiłeś idealnie! Przygotowałam schab w lekkim sosie grzybowym na bazie pieczarek i kurek. Mięso gotowałam łącznie ponad 3 godziny, lecz mięso za to wyszło bardzo mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach. Jeśli masz wolnowar z powłoką DuraCeramic, możesz przesmażyć pokrojony schab bezpośrednio w misie wolnowaru. Wielofunkcyjna misa nadaje się do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek, włączając indukcyjne. Jeżeli masz inny rodzaj wolnowaru to przesmaż najpierw mięso na patelni, a później dopiero dodaj do wolnowaru.
Przepis na: Schab w lekkim sosie grzybowym
Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka przyprawy do schabu
- szczypta soli, pieprzu
- 2-3 szklanki wody
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 400 g pieczarek
- 100 g kurek
- 3 łyżki śmietany 18 %
Zobacz również:
Schab w lekkim sosie grzybowym - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm. Przekładamy do naczynia wraz z olejem, smażymy na płycie indukcyjnej lub kuchence przez 10 minut z obu stron. Doprawiamy przyprawą do schabu, przełóż do misy wolnowaru Crock-Pot. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki, kurki oraz wlewamy wodę tak aby przykryła mięso. Gotujemy przez 2 godziny na ustawieniu 2. Po tym czasie wlewamy śmietanę rozrobioną w miseczce z odrobią sosu (jeżeli dodamy zimną śmietanę bezpośrednio do mięsa to może nam się sos zważyć) i ponownie dusimy pod przykryciem przez godzinę na ustawieniu 2, co jakiś czas mieszamy. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką.
Smacznego!
*wpis powstał przy współpracy partnerskiej z firmą DLF Sp. z o.o.
Komentarze