Pomimo dzisiejszych upałów, udało mi się przygotować pyszny obiad: schab duszony w lekkim sosie koperkowym z młodymi ziemniaczkami oraz domową sałatą. Wraz z wczorajszą zupą kalafiorową całość stanowiła super dwudaniowy zestaw, który jest bardzo sycący, szybko znikający z talerzy. Jeżeli znudziły Wam się schabowe kotlety, a dorwaliście fajny kawałek schabu w mięsnym to gorąco polecam ten przepis.
Przepis na: Schab duszony w lekkim sosie koperkowym
Składniki:
- 600 g schabu bez kości
- szczypta soli, pieprzu
- czosnek granulowany (1/2 łyżeczki)
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 litr wody
- 3 większe ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- natka koperku
- kilka pieczarek
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka natki pietruszki
Zobacz również:
Schab duszony w lekkim sosie koperkowym - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Schab pokroić w plastry o grubości 1-2 cm, lekko solimy, pieprzymy i posypujemy czosnkiem granulowanym. Kawałki mięsa obtaczamy w mące. Wyższą patelnię rozgrzać, dodać odrobinę oleju. Mięso smażymy na patelni z obu stron.Gdy mięso jest dość dobrze przyrumienione, zacznie puszczać swój sok. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, pieczarki chwilkę podsmażyć. Zalać wodą tak by przykrywało mięso, posypać posiekaną natką koperku oraz pietruszki (część koperku zostawić i dodać pod koniec). Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok 50 minut. W razie potrzeby dolać wody (gdyby się wygotowała). Pod koniec dodajemy śmietankę kremówkę, pozostały, posiekany koperek oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego!
Komentarze
Zrobię w niedzielę na rodzinny obiad – dzieki za inspiracje!
mieciutkie miesko mi wyszło
Myśle, że to jedno z lepszych dan jakie mi wyszly