Od jakiegoś czasu na internecie pojawia się coraz więcej ciastek, tart z jabłkami zawiniętymi w różyczki. Ja postanowiłam zrobić kruche tartaletki waniliowe z tymi sławnymi różyczkami. Zrobienie babeczek samych w sobie jest banalne i bardzo szybkie, najwięcej czasu schodzi na uformowanie jabłek w taki sposób aby wyglądały jak cienkie płatki kwiatków. Jest to jednak wykonalne, jednak troszkę czasochłonne- jak dla mnie efekt wart zachodu bo wyglądają po upieczeniu rewelacyjnie. Jeżeli dobrze się je dociśnie w kremie to kwiat nie powinien się rozlecieć. Z przepisu wychodzi 12 tartaletek.
Tak przy okazji polecam nową książkę znanej blogerki Doroty, która prowadzi świetnego kulinarnego bloga Moje Wypieki: link
Przepis na: Różyczkowe tartaletki (z jabłek)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
Budyń:
- budyń waniliowy
- 400 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- 4 jabłka
Składniki na ciasto wrzucamy do miski, zagniatamy na kruche ciasto. Wkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie gotujemy budyń. Do szklanki wlewamy pół szklanki mleka, wsypujemy budyń, cukier, 2 krople aromatu waniliowego, mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy na małym ogniu, gdy będzie gorące (zacznie się “podnosic”) to wlewamy nasz budyń ze szklanki, mieszamy, odstawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką koła. Na wysmarowane tłuszczem tartaletki nakładamy ciasto. Podpiekamy 13 minut w temp. 180 stopni.
W tym czasie obieramy jabłka w cienkie paski o szerokości około 4 cm, a staramy się kroić jak najdłuższe paski. Gdy nasze spody będą podpieczone, nakładamy łyżkę budyniu, układamy jabłka w kształcie płatków różyczki. Ponownie wkładamy do piekarnika na 8 minut (najlepiej z termoobiegiem), temp. 170 stopni. Smacznego!