Racuchy na maślance to przepyszne, puchate placuszki. Posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Zrobisz je raz, dwa i zapewnisz sobie sycące śniadanie. To także fajny pomysł na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły dla dzieci.
Koniecznie je wypróbuj!
Przepis na: Racuchy na maślance
Składniki:
Ciasto na racuchy:
- 400 ml maślanki naturalnej
- 2 duże jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g mąki pszennej np. tortowej
- 1 łyżka oleju
- 1 i 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie 2 średniej wielkości słodkie gruszki lub jabłka
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Racuchy na maślance – przepis krok po kroku:
Krok 1
Racuchy na maślance przygotowałam ze słodką gruszką – jeśli chcecie to możecie je zrobić bez jakichkolwiek dodatków owocowych.
Zaczynamy od wymieszania mokrych składników.
Do miski dodajemy maślankę naturalną (może być też smakowa, 400 ml), jajka (2 duże sztuki), a także olej (1 łyżka).
Składniki mogą być w temperaturze pokojowej, ale przyznam, że robiłam je również z takimi wyciągniętymi prosto z lodówki i nie zauważyłam żadnych problemów z ciastem.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Do ciasta warto dodać pokrojone w kostkę 2 średniej wielkości słodkie gruszki (lub ewentualnie jabłka czy dojrzałe mango). Jednak nie jest to obowiązkowe. Po dodaniu słodkiej gruszki do ciasta, te placki są już wystarczająco słodkie same w sobie. W takiej wersji świetnie się sprawdzą do lunchboxu, do zabrania ze sobą na wynos.
Lekko mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, aby ciasto delikatnie się napuszyło (dzięki dodatkowi proszku do pieczenia).
Krok 6
Gotowe racuchy na maślance podajemy lekko oprószone cukrem lub serwujemy je z serkiem homogenizowanym waniliowym czy świeżymi owocami, dżemem itp. Równie dobrze można je zjadać bez jakichkolwiek dodatków. Nie ma potrzeby przechowywania ich w lodówce (jeśli nie zjecie wszystkiego w jeden dzień, to jedynie warto je przechowywać w szczelnym pojemniku). Smacznego!
Zostało Ci trochę maślanki? W takim razie polecam wypróbować ciasto widelcem mieszane z owocami.
Komentarze
A czy może być kefir zamiast maślanki?
Tak 🙂
Super wychodzą, jak wszystko z Pani przepisów 😊
Bardzo się cieszę 🙂
Zrobiłam wersję z gruszką i muszę przyznać, że racuchy wyszły obłędnie pyszne 🤩 Bardzo dziękuję za ten przepis.
Rewelka 🙂 Cieszę się, że smakowały. Dzięki wielkie za dodany komentarz i zdjęcie 🙂