Racuchy na maślance

4.4/5 (55 ocen)
Racuchy na maślance to idealna propozycja na puszyste, domowe placuszki, które przygotujesz błyskawicznie, a dodatek maślanki sprawi, że będą mięciutkie i delikatne. Możesz podać je z owocami, cukrem pudrem albo po prostu zajadać same – zawsze smakują rewelacyjnie!

Ilość porcji

10-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Racuchy na maślance

Racuchy na maślance to przepyszne, puchate placuszki. Posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Zrobisz je raz, dwa i zapewnisz sobie sycące śniadanie. To także fajny pomysł na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły dla dzieci.

Koniecznie je wypróbuj!

Przepis na: Racuchy na maślance

Składniki:

Ciasto na racuchy:

  • 400 ml maślanki naturalnej
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej np. tortowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 i 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 2 średniej wielkości słodkie gruszki lub jabłka

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Racuchy na maślance – przepis krok po kroku:


Krok 1

Racuchy na maślance przygotowałam ze słodką gruszką – jeśli chcecie to możecie je zrobić bez jakichkolwiek dodatków owocowych.

Zaczynamy od wymieszania mokrych składników.

Do miski dodajemy maślankę naturalną (może być też smakowa, 400 ml), jajka (2 duże sztuki), a także olej (1 łyżka).

Składniki mogą być w temperaturze pokojowej, ale przyznam, że robiłam je również z takimi wyciągniętymi prosto z lodówki i nie zauważyłam żadnych problemów z ciastem.


Krok 2

Mieszamy za pomocą trzepaczki przez dosłownie chwilkę, aż powstanie jednolita masa.


Krok 3

Dodajemy teraz składniki suche: przesianą mąkę pszenną tortową (300 g), cukier puder lub biały (2 łyżki), a także proszek do pieczenia lub sodę (1 i 1/3 płaskiej łyżeczki). 


Krok 4

Ponownie lekko mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników. Powinno wyjść ciasto o konsystencji gęstej śmietany 18% (no może odrobinkę gęstsze).


Krok 5

Racuchy na maślance

Do ciasta warto dodać pokrojone w kostkę 2 średniej wielkości słodkie gruszki (lub ewentualnie jabłka czy dojrzałe mango). Jednak nie jest to obowiązkowe. Po dodaniu słodkiej gruszki do ciasta, te placki są już wystarczająco słodkie same w sobie. W takiej wersji świetnie się sprawdzą do lunchboxu, do zabrania ze sobą na wynos.

Lekko mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, aby ciasto delikatnie się napuszyło (dzięki dodatkowi proszku do pieczenia).


Krok 6

Racuchy na maślance z jabłkami

Na nagrzaną patelnię nakładamy po 2 płaskie łyżki ciasta tworząc okrągłe racuchy. Smażymy je na małym lub średnim ogniu z obu stron (na małej ilości oleju). Na indukcji smażyłam je w ustawieniu (moc 9/14).

Gotowe racuchy na maślance podajemy lekko oprószone cukrem lub serwujemy je z serkiem homogenizowanym waniliowym czy świeżymi owocami, dżemem itp. Równie dobrze można je zjadać bez jakichkolwiek dodatków. Nie ma potrzeby przechowywania ich w lodówce (jeśli nie zjecie wszystkiego w jeden dzień, to jedynie warto je przechowywać w szczelnym pojemniku). Smacznego!

Zostało Ci trochę maślanki? W takim razie polecam wypróbować ciasto widelcem mieszane z owocami.


Racuchy na maślance przepis

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 55

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata
Małgorzata
4 miesięcy temu

A czy może być kefir zamiast maślanki?

Ewelina
Ewelina
5 miesięcy temu

Super wychodzą, jak wszystko z Pani przepisów 😊

1000023861
Ewiku
Ewiku
5 miesięcy temu

Zrobiłam wersję z gruszką i muszę przyznać, że racuchy wyszły obłędnie pyszne 🤩 Bardzo dziękuję za ten przepis.

inbound4871452805125137148