Mam dla Was świetny przepis na murzynka, którego przełożyłam dżemem borówkowym. Jest naprawdę przepyszny i rozpływa się w ustach. Będzie tu świetnie pasować także dżem czy konfitura wiśniowa, truskawkowa a nawet porzeczkowa.
Murzynek
Ciasto murzynek wychodzi nieco wilgotne, pięknie się kroi i świetnie smakuje. Tym razem nieco podrasowałam mój przepis na murzynka i sprawiłam, że jest w smaku bardziej czekoladowy dodając do ciasta czekoladę mleczną lub gorzką. Ten zabieg sprawia, że ciacho wychodzi smaczniejsze niż klasyczny murzynek (przepis klik).
Ciasto murzynek
Ciasto murzynek możecie z wierzchu udekorować lukrem, cukrem pudrem czy polewą czekoladową. Ja polecam go oblać moją sprawdzoną polewą czekoladową (klik), która jest prosta do zrobienia, a do tego wychodzi błyszcząca i pięknie przykrywa każde ciasto.
Przepis na: Przepis na murzynka z dżemem
Składniki:
- 170 g masła
- 140 g cukru pudru
- 100 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki kakao
- 100 ml wody
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek np. rozmiar M
Dodatkowo:
- dżem borówkowy lub wiśniowy, porzeczkowy
- polewa czekoladowa
Zobacz również:
Przepis na murzynka z dżemem - przepis krok po kroku
Krok 1
W rondelku rozpuszczamy masło (170 g) na bardzo małym ogniu.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Do żółtek dodajemy mąkę (350 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), a także przestudzoną masę czekoladową. Mieszamy lekko za pomocą łyżki. Następnie dodajemy po łyżce ubitych białek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników.
Krok 5
Upieczonego murzynka odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Po tym czasie kroimy go na dwa równe blaty. Dolną smarujemy dżemem i przykrywamy górnym blatem ciasta.
Wierzch oblewamy polewą czekoladową (przepis znajdziesz tu – klik, mi wystarczyła połowa porcji tej polewy).
Komentarze