Pizza zawijana

4.8/5 (18 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + pieczenie

Pizza zawijana

Opis przepisu

Kolejny pomysł na imprezową przekąskę czyli pizza zawijana. Przepis prosty, szybki i bardzo efektowny. Już jakiś czas temu, na jakimś portalu z pomysłowymi przepisami znalazłam takie zawijasy tylko były w formie na słodko jako ciasto drożdżowe z dżemem. Ja postanowiłam przerobić ten fajny pomysł na słoną przekąskę i muszę przyznać, że znika w mgnieniu oka. Zamiast zwykłego przecieru pomidorowego użyłam salsy paprykowej – rewelka!

Przepis na: Pizza zawijana

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczka soli
  • oregano
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • 2 łyżki salsy paprykowej Eterno
  • kilka plasterków salami pikantnego
  • 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej
  • szczypta ziół prowansalskich, oregano
  • 10 dag mozzarelli
Wyślij emailem

Pizza zawijana - przepis krok po kroku


Krok 1

Zawijana pizza

W kubku wymieszać drożdże z  ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).


Krok 2

Pizza zawijana

Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.


Krok 3

Pizza zawijana

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt koła. 


Krok 4

Pizza zawijana

Przez środek robimy symetryczne nacięcia.


Krok 5

Pizza zawijana

Boki ciasta smarujemy salsą paprykową, posypujemy przyprawami, pokrojone na mniejsze kawałki salami, czerwoną paprykę, startą mozzarellę.


Krok 6

Pizza zawijana

Łapiemy za nacięcia (od środka ciasta) i scalamy z resztą ciasta. Te nacięcia smarujemy lekko salsą paprykową (jak na zdjęciach). Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. 


Pizza zawijana

Pizza zawijana

Pizza zawijana

Pizza zawijana

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 18

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments