Pizza na grubym cieście

4.8/5 (204 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + 10 min pieczenia

Pizza na grubym cieście

Opis przepisu

Pizza na grubym cieście jest pyszna i bardzo sycąca. Jako dziecko często zajadałam się nią w sklepiku szkolnym. Ale to był wtedy rarytas… Na samo wspomnienie robię się głodna!

Dzisiaj z okazji Międzynarodowego dnia pizzy stwierdziłam, że fajnie by było znów zjeść taką domową, pizzę na grubym cieście z takimi klasycznymi dodatkami jak kukurydza, pieczarki i salami. Jeśli tylko chcecie to możecie także dodać oliwki, paprykę, cebulę czy nawet zmienić lub pominąć wędlinę (zamiast salami użyć szynkę drobiową, wieprzową, prosciutto czy kiełbasę).

Pizza domowa przepis na blachę

Ta pizza na dużą blachę na grubym cieście to super pomysł na rodzinny obiad czy kolację. Jeśli w Waszym domu każdy lubi pizzę z innymi dodatkami to zawsze można ją przygotować tak, aby na każdej części były inne składniki (wtedy każdy będzie zadowolony!). Koniecznie ją wypróbujcie!

Jeśli wolicie jednak taką klasyczną pizzę na cienkim cieście to polecam odwiedzić mój wpis na pizzę domową. Z kolei w formie imprezowej, na piknik czy do szkoły na drugie śniadanie fajnie się sprawdzą pizzerinki.

Przepis na: Pizza na grubym cieście

Składniki:

Ciasto:

  • 530 g mąki pszennej np. włoskiej typ 00
  • 8 g drożdży instant
  • 300 ml wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
  • 150 g mozzarelli
  • 100 g pieczarek
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 100 g salami
Wyślij emailem

Pizza na grubym cieście - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto na pizzę na grubym cieście

Do przygotowania ciasta na pizzę użyłam drożdży instant, ale jeśli tylko chcecie to możecie zastąpić je drożdżami świeżymi. Wtedy należy zrobić najpierw rozczyn. W miseczce wymieszać 16 g drożdży świeżych z 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżką mąki oraz 50 ml wody. Odstawić na 10 minut. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (250 ml wody, 510 g mąki, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek) i wyrobić gładkie ciasto.

W przypadku drożdży instant nie trzeba wcześniej przygotować rozczynu. Do miski wsypujemy mąkę pszenną (najlepiej typ 00, około 530 g), drożdże instant (8 g), sól (1 łyżeczka), a także wlewamy letnią wodę (300 ml) i oliwę z oliwek (3 łyżki).

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego (najlepiej na małych lub średnich obrotach przez około 4-5 minut). Ma wyjść gładkie i nie przyklejające się do rąk. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.


Krok 2

puszyste ciasto na pizze duża blacha

Ja piekłam pizzę na blaszce dołączonej do zestawu piekarnika (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia lub piec na macie teflonowej). Jeśli tylko macie to możecie także piec na kamieniu do pizzy. Można blachę lekko posmarować oliwą i oprószyć mąką typ 00 lub kaszą manną.

Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i formujemy w kształt dużego prostokąta. Grubość rozwałkowanego ciasta powinna wynosić minimum 1,5 cm.

Smarujemy ciasto przecierem pomidorowym lub gęstą passatą pomidorową (brzegi omijamy). Posypujemy oregano lub ziołami prowansalskimi (około 1 łyżeczka).


Krok 3

pizza na grubym cieście przed upieczeniem

Pieczarki myjemy i kroimy na większe plasterki. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Gdy się lekko zarumienią, wtedy przekładamy je do miseczki (opcjonalnie gdyby puściły wodę, wtedy je odcedzamy czy przekładamy na ręcznik papierowy).

Na przecier pomidorowy nakładamy ponad połowę startego sera mozzarella. Następnie nakładamy pieczarki, kukurydzę i posypujemy resztą sera. Na wierzchu układamy plasterki salami. Odstawiamy na 10-15 minut, aby ciasto się nieco napuszyło. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.

Pieczemy w temp. 220-230 stopni przez 15-20 minut. Smacznego!


Pizza na grubym cieście drożdżowym

domowa pizza grubym spodzie przepis

pizza domowa przepis na dużą blachę

pizza domowa na cieście drożdżowym

przepis na domową pizzę na grubym spodzie

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 204

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
26 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga
Kinga
7 dni temu

Przepis bomba! Od dziś kończę z zamawianiem pizzy 😅🤩 u mnie wersja mini 😃

1000028988
Paulina
Paulina
24 dni temu

Bardzo smaczna pizza, wspólnie z rodziną wybrana jako najlepsza 🙂

Ewelina
Ewelina
28 dni temu

Super przepis ciasto mega puszyste i chrupiace

Aleksandra
Aleksandra
1 miesiąc temu

Pizza z tego przepisu wychodzi przeeeepyszna! ❤️

1000000254
Małgosia
Małgosia
1 miesiąc temu

Ciasto pyszne. Puchate a spod i boki chrupiace, super przepis

1000010946
Agata
Agata
2 miesięcy temu

U mnie wyszła twarda 😓

Aleksandra
Aleksandra
2 miesięcy temu

Znalazłam ten przepis dzisiaj, robię po raz pierwszy, ale jest bardzo przejrzysty, co jest bardzo ważne przy ciastach drożdżowych. Nie odstawiałam do odpoczęcia, bo przed wyłożeniem potrzymałam dłużej w misce. Piekę też w mniejszej temperaturze, 200*C, więc potrzymam ciut dłużej. Dziękuję i życzę nieustającego strumienia pomysłów na przepisy 🙂

Gosia
Gosia
9 miesięcy temu

Bardzo lubię ten przepis i często robie:)

Paulina
Paulina
1 rok temu

Pizzę właśnie włożyłam do piekarnika. Nigdy nie widziałam takiego prostego przepisu na pizze. 🥰🥰

20230315_170423.jpg
Arek
Arek
1 rok temu

Jeden z lepszych przepisów ja odstawiam jeszcze wyrobione ciasto na 20 minut i dodaje mi z warzyw podsmazonycgh

Iwona
Iwona
1 rok temu

Pizza wyszła przepyszna. Zapisuję przepis 😘🔥

20230225_174818.jpg
Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Robiłam już kilka razy z tego przepisu i za każdym razem jest przepyszna!! Ja po wyłożeniu ciasta na blachę daje mu jeszcze 10min żeby odpoczęło i podrosło i dopiero daje składniki. Pieke gora-dół 220st przez 15min a potem 5min sam dol- jest chrupiąca a składniki nie są przypieczone

20230209_193102~2.jpg
Woj
Woj
1 rok temu

Zobaczymy dziś jak u mnie

K..
K..
1 rok temu

A moja po 15 minutach w temperaturze 220 ma cały środek niedopieczony. Cóż… wraca do piekarnika

Mikka
Mikka
2 lat temu

Albo grubo albo w cale 😀 Ja znacznie bardziej wolę taką grube niż te płaskie włoskie placki 😀 Pewnie zostanę zhejtowana ale co ja poradzę 🙂

Pizza na grubym spodzie

Ta pizza na grubym spodzie wychodzi naprawdę rewelacyjna! Jeżeli jesteś fanem pizzy to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Ja uwielbiam pizzę w każdej postaci i często przygotowuję ją w domu. Jeżeli przychodzą do mnie goście, to najczęściej robię pizzę na grubym spodzie. Po prostu łatwiej ją chwycić w rękę. Przygotowuję sobie ciasto wtedy trochę wcześniej i wkładam je przed samym przyjściem gości. Wierzch dekoruję najczęściej składnikami, które mam akurat pod ręką, np. sos pomidorowy, szynka, pieczarki, kukurydza i trochę żółtego sera (mozzarella lub zwykła gouda), ale możecie dać inne ulubione dodatki, na które akurat macie ochotę.

Domowa pizza na grubym cieście drożdżowym

Pizzę na grubym cieście możesz przygotować na bazie świeżych drożdży lub instant. W przypadku tych pierwszych potrzeba najpierw przygotować rozczyn i robi się ją troszkę dłużej, ale ogólnie wybór opcji nie zmieni nic w smaku. Najważniejsze jest, aby użyć właściwej mąki, aby dobrze wyrobić ciasto. Ja polecam użyć mąki pszennej typu 00, która jest przeznaczona właśnie do pizzy. W moim odczuciu wtedy wychodzi najlepsza domowa pizza na grubym cieście drożdżowym, ale oczywiście możesz użyć innej, jeżeli akurat nie masz jej pod ręką.

RozwińZwiń