Pieczony kurczak pod marchewkową pierzynką jest świetnym pomysłem na obiad. Najlepiej podawać takiego kurczaka z ziemniaczkami oraz ulubioną surówką (u mnie Colesław). Obiad dosyć, że jest bardzo syty to jeszcze super smakuje i wygląda. Marchewkę wcześniej chwilę podgotowuję z przyprawami oraz miodem, aby była bardziej miękka oraz aromatyczna.
Przepis na: Pieczony kurczak pod marchewkową pierzynką
Składniki:
- 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- szczypta curry, soli, pieprzu
- 2 marchewki
- 1 łyżka miodu Stovit
- szczypta curry
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- opcjonalnie 1 łyżka oleju sezamowego
- po upieczeniu 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Zobacz również:
Pieczony kurczak pod marchewkową pierzynką - przepis krok po kroku
Krok 1
Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o drobniejszych oczkach. Przekładamy ją do małego garnka, wlewamy 1/2 szklanki wody, gotujemy na małym ogniu z miodem, szczyptą curry, koperkiem, odrobiną soli i pieprzu. Po ok. 10-15 minutach woda powinna wyparować, a marchew zrobić się zdecydowanie miększa.
Kurczaka przekładamy do foremki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia), nakładamy na każdy kawałek kurczaka pierzynkę z marchewki, lekko dociskamy aby tworzyła zwartą warstwę. Zapiekamy przez ok. 18-22 minut w temp. 190 stopni.
Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki, a podajemy np. z ziemniaczkami i ulubioną surówką (u mnie Colesław).
Smacznego!
Komentarze
Na pewno wypróbuję!