Pasta z tuńczyka to ekspresowa, smakowita pasta na kanapki. Jest banalnie prosta do wykonania. Raz, dwa i gotowe! Z racji tego, że bardzo lubię tuńczyka to na przestrzeni czasu przestestowałam sporo różnych kombinacji smakowych, dodatków. Według mnie z poniższego przepisu jest najciekawsza w smaku. Dominuje w niej smakowo tuńczyk, a pozostałe dodatki fajnie podkręcają jego smak. Koniecznie ją wypróbuj i daj znać w komentarzu co o niej uważasz.
Przepis na: Pasta z tuńczyka
Składniki:
- około 200 g tuńczyka w puszce w sosie własnym
- 2 lekko czubate łyżki majonezu
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 średniej wielkości ogórek konserwowy
- 2 cienkie łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- opcjonalnie 2 lub 3 łyżki puszystego serka naturalnego np. Almette, Piątnica, Łaciaty itp.
Zobacz również:
Pasta z tuńczyka przepis krok po kroku:
Krok 1
Pasta z tuńczyka jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania. Jej wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut. Można ją przygotować zaraz przed spożyciem lub np. dzień wcześniej.
W tym przepisie użyłam tuńczyka z puszki w sosie własnym – około 200 g (w kawałkach, a nie rozdrobniony). Odcedzamy go z zalewy (1 łyżeczkę tuńczyka odłożyłam do dekoracji wierzchu miseczki).
Krok 2
W podstawowym przepisie można użyć jedynie tuńczyka wymieszanego z majonezem, pieprzem oraz np. szczypiorkiem. Jednak z racji tego, że bardzo lubię tuńczyka i na przestrzeni czasu wypróbowałam sporo różnych dodatków oraz kombinacji smakowych, to według mnie najciekawsza jest podana w tym wpisie.
Seler naciowy (2 łodygi) oraz ogórka konserwowego (średni lub większy) kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy także majonez (2 lekko czubate łyżki) oraz szczyptę pieprzu czarnego lub cytrynowego. Czasami dodaję także 2 lub 3 łyżki serka śmietankowego puszystego.
Krok 3
Krok 4
Pasta z tuńczyka gotowa. Od razu można ją nakładać na kromki pieczywa.
Przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym pojemniku do trzech dni. Smacznego!
Szukasz innych przepisów na smakowite, pomysłowe pasty na kanapki? W takim razie polecam zajrzeć do tego wpisu – KLIK>>, gdzie znajdziesz sporą dawkę inspiracji. Osobiście bardzo polecam pastę jajeczną oraz pastę z makreli.
Komentarze