Pasta z tuńczyka

0/5 (0 ocen)

Ilość porcji

2-3

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka to ekspresowa, smakowita pasta na kanapki. Jest banalnie prosta do wykonania. Raz, dwa i gotowe! Z racji tego, że bardzo lubię tuńczyka to na przestrzeni czasu przestestowałam sporo różnych kombinacji smakowych, dodatków. Według mnie z poniższego przepisu jest najciekawsza w smaku. Dominuje w niej smakowo tuńczyk, a pozostałe dodatki fajnie podkręcają jego smak. Koniecznie ją wypróbuj i daj znać w komentarzu co o niej uważasz.

Przepis na: Pasta z tuńczyka

Składniki:

  • około 200 g tuńczyka w puszce w sosie własnym
  • 2 lekko czubate łyżki majonezu
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 średniej wielkości ogórek konserwowy
  • 2 cienkie łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • opcjonalnie 2 lub 3 łyżki puszystego serka naturalnego np. Almette, Piątnica, Łaciaty itp.
Wyślij emailem

Pasta z tuńczyka przepis krok po kroku:


Krok 1

przepisy z tuńczykiem

Pasta z tuńczyka jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania. Jej wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut. Można ją przygotować zaraz przed spożyciem lub np. dzień wcześniej.

W tym przepisie użyłam tuńczyka z puszki w sosie własnym – około 200 g (w kawałkach, a nie rozdrobniony). Odcedzamy go z zalewy (1 łyżeczkę tuńczyka odłożyłam do dekoracji wierzchu miseczki). 


Krok 2

szybkie pasty kanapkowe

W podstawowym przepisie można użyć jedynie tuńczyka wymieszanego z majonezem, pieprzem oraz np. szczypiorkiem. Jednak z racji tego, że bardzo lubię tuńczyka i na przestrzeni czasu wypróbowałam sporo różnych dodatków oraz kombinacji smakowych, to według mnie najciekawsza jest podana w tym wpisie.

Seler naciowy (2 łodygi) oraz ogórka konserwowego (średni lub większy) kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy także majonez (2 lekko czubate łyżki) oraz szczyptę pieprzu czarnego lub cytrynowego. Czasami dodaję także 2 lub 3 łyżki serka śmietankowego puszystego.  


Krok 3

pasty na kanapki

Całość lekko mieszamy za pomocą łyżki, dosłownie przez kilka sekund. Jeśli będzie potrzeba to dodajemy nieco więcej majonezu, czy nawet gęstej śmietany 18%, ale każda dodatkowa ilość rozrzedzi nam pastę.


Krok 4

Pasta z tuńczyka

Wierzch dekorujemy odrobiną posiekanego szczypiorku, a także małym kawałkiem tuńczyka.

Pasta z tuńczyka gotowa. Od razu można ją nakładać na kromki pieczywa.

Przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym pojemniku do trzech dni. Smacznego!

Szukasz innych przepisów na smakowite, pomysłowe pasty na kanapki? W takim razie polecam zajrzeć do tego wpisu – KLIK>>, gdzie znajdziesz sporą dawkę inspiracji. Osobiście bardzo polecam pastę jajeczną oraz pastę z makreli


Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments