DeserySłodkości

Panna cotta z karmelem

Panna cotta z karmelem to pomysł na niesamowicie pyszny deser, którym powalisz na łopatki swoich domowników czy gości. Jej przygotowanie to łatwizna, a smakuje naprawdę fantastycznie.

Aby ten deser był idealny w smaku, polecam użyć ziarenek z prawdziwej wanilii zamiast cukru wanilinowego. To jest klucz do sukcesu każdego deseru panna cotta czy creme brulee (klik).

Deser panna cotta proponuję podać w wersji z domowym karmelem. Poniżej znajdziecie niezawodny przepis na domowy karmel, a dodatkowo udekorowałam wierzch szybką dekoracją z karmelu. Jak ją zrobić? Wystarczy na suchą patelnię wsypać 3-4 łyżki cukru i bez jakiegokolwiek mieszania rozpuścić cukier na małym ogniu aż powstanie jasno-brązowa masa. Zdejmujemy z ognia i na chwilkę odstawiamy. Cukier szybko twardnieje, więc na pergamin nakładamy takie esy-floresy i odstawiamy do ich przestygnięcia. Dekorujemy nimi wierzch deserów.

Podczas jesieni jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienie, grypę, anginę itp. Warto uwzględnić w swojej diecie witaminę C, która jest do tego stopnia niezbędna do prawidłowej pracy organizmu, że wiele ssaków posiada zdolność samodzielnego wytwarzania tej substancji przez wątrobę. Niestety, człowiek do tej grupy się nie zalicza. Zalecane jest spożywanie około 120 mg tej witaminy każdego dnia. Dlaczego? Przede wszystkim ta witamina jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym komórki naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym. Po drugie ta witamina bierze udział w produkcji kolagenu, a także wpływa na prawidłowy metabolizm energetyczny, a także pobudzenie – nie gorsze niż za sprawą kawy. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pomaga w funkcjonowania układu odpornościowego na najwyższych obrotach.

Jak dostarczyć sporą porcję witaminy C do naszego organizmu? Poprzez np. spożywanie saszetek ProOdporność, w których witamina C pochodzi ze standaryzowanych ekstraktów dzikiej róży oraz owoców czarnego bzu. To co istotne, to to, że ekstrakty roślinne zawarte w ProOdporność są standaryzowane na witaminę C, co oznacza, że sięgając po ten produkt możemy mieć pewność, że z każdą saszetką dostarczymy 1000 mg witaminy C.

W saszetkach ProOdporność znajdują się ekstrakty z jeżówki purpurowej, czarnego bzu (kwiatów i owoców), dzikiej róży oraz perełkowca japońskiego. Warto zwrócić uwagę, że ProOdporność nie ma w składzie aromatów, substancji konserwujących, substancji słodzących, przeciwzbrylających czy wypełniających. Dzięki czemu, ten produkt jest w 100% naturalny.

ProOdporność można zalać wodą i wypić, ale także dosypać do porannej porcji musli lub zmieszać z koktajlem czy owocowym deserem. Ja się staram przemycać jak najwięcej witaminy C w mojej kuchni, dlatego podrzucam Wam przepis na pyszny karmelowy deser Panna Cotta, do którego dodałam saszetkę Proodporność, a także polecam Wam picie jednej saszetki dziennie. Co ważne, ProOdpornosć należy spożywać z letnimi napojami/potrawami, przez wzgląd na wysoką zawartość witaminy C.

Przepis na: Panna cotta z karmelem

Składniki:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 40 g cukru
  • ziarenka z 1 laska wanilii
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 ml wody
  • opcjonalnie 1 saszetka ProOdporność 

Domowy karmel:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka masła

Jak zrobić Panna cotta z karmelem?

żelatyna
Krok 1 

Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. (Ja namoczyłam ją w zimnej wodzie).

Na chusteczkę nakładamy 2 krople oleju, smarujemy nią kokilki aby później deser łatwiej z nich wychodził. 


składniki na panna cottę
Krok 2 

Śmietankę kremówkę podgrzewamy (nie gotujemy!!) na małym ogniu. Dodajemy ziarenka z przekrojonej laski wanilii.


przygotowanie panna cotty
Krok 3 

Gdy żelatyna napęcznieje (ok. 5 minut) najpierw dodajemy do niej około 3 łyżek mlecznej masy, dokładnie mieszamy i wlewamy ją do gotującej się masy, ściągamy z ognia i dokładnie mieszamy.

Opcjonalnie rozpuszczamy 1 saszetkę ProOdporności w 50 ml wody, mieszamy i dodajemy do przestygniętej masy.

Lekko przestygnięty deser przelewamy do kokilek, foremek silikonowych np. do muffinek itp. U mnie wyszły 4 większe desery. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny, aż panna cotta stężeje.

Domowy karmel:

Na suchą patelnię wysypujemy cukier i zaczynamy go podgrzewać na małym ogniu (nie mieszamy ani przez chwilę). Cukier zacznie się powoli rozpuszczać i będzie zyskiwać jasnobrązowy kolor. Wtedy dodajemy powoli wodę (uważaj, bo rozgrzany cukier może zacząć pryskać). W tym momencie zaczynamy mieszać za pomocą silikonowej łopatki, aż cukier się lekko rozpuści. Po około 20 sekundach wlewamy śmietankę (mieszamy cały czas) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Na sam koniec dodajemy miękkie masło i mieszamy do momentu aż całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa.

Po wyciągnięciu z lodówki, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka sekund w ciepłej wodzie, (uważamy  żeby woda nie nalała się do foremek!, woda nie może być też gorąca!), a następnie wyjmujemy na talerzyk.


* wpis zawiera lokowanie produktu

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 5

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button