DeseryDesery na zimnoSłodkości

Panna cotta z karmelem

Panna cotta z karmelem to pomysł na niesamowicie pyszny deser, którym powalisz na łopatki swoich domowników czy gości. Jej przygotowanie to łatwizna, a smakuje naprawdę fantastycznie.

Aby ten deser był idealny w smaku, polecam użyć ziarenek z prawdziwej wanilii zamiast cukru wanilinowego. To jest klucz do sukcesu każdego deseru panna cotta czy creme brulee.

Deser panna cotta proponuję podać w wersji z domowym karmelem. Poniżej znajdziecie niezawodny przepis na domowy karmel, a dodatkowo udekorowałam wierzch szybką dekoracją z karmelu. Jak ją zrobić? Wystarczy na suchą patelnię wsypać 3-4 łyżki cukru i bez jakiegokolwiek mieszania rozpuścić cukier na małym ogniu aż powstanie jasno-brązowa masa. Zdejmujemy z ognia i na chwilkę odstawiamy. Cukier szybko twardnieje, więc na pergamin nakładamy takie esy-floresy i odstawiamy do ich przestygnięcia. Dekorujemy nimi wierzch deserów.

Przepis na: Panna cotta z karmelem

Składniki:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 40 g cukru
  • ziarenka z 1 laska wanilii
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 ml wody

Domowy karmel:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g cukru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka masła

Jak zrobić Panna cotta z karmelem?

żelatyna
Krok 1 

Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. (Ja namoczyłam ją w zimnej wodzie).

Na chusteczkę nakładamy 2 krople oleju, smarujemy nią kokilki aby później deser łatwiej z nich wychodził. 


składniki na panna cottę
Krok 2 

Śmietankę kremówkę podgrzewamy (nie gotujemy!!) na małym ogniu. Dodajemy ziarenka z przekrojonej laski wanilii.


przygotowanie panna cotty
Krok 3 

Gdy żelatyna napęcznieje (ok. 5 minut) najpierw dodajemy do niej około 3 łyżek mlecznej masy, dokładnie mieszamy i wlewamy ją do gotującej się masy, ściągamy z ognia i dokładnie mieszamy.

Lekko przestygnięty deser przelewamy do kokilek, foremek silikonowych np. do muffinek itp. U mnie wyszły 4 większe desery. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny, aż panna cotta stężeje.

Domowy karmel:

Na suchą patelnię wysypujemy cukier i zaczynamy go podgrzewać na małym ogniu (nie mieszamy ani przez chwilę). Cukier zacznie się powoli rozpuszczać i będzie zyskiwać jasnobrązowy kolor. Wtedy dodajemy powoli wodę (uważaj, bo rozgrzany cukier może zacząć pryskać). W tym momencie zaczynamy mieszać za pomocą silikonowej łopatki, aż cukier się lekko rozpuści. Po około 20 sekundach wlewamy śmietankę (mieszamy cały czas) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Na sam koniec dodajemy miękkie masło i mieszamy do momentu aż całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa.

Po wyciągnięciu z lodówki, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka sekund w ciepłej wodzie, (uważamy  żeby woda nie nalała się do foremek!, woda nie może być też gorąca!), a następnie wyjmujemy na talerzyk.


 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 5

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Alicja Malinowska
2 lat temu

super. testowałam ten przepis wielokrotnie i za każdym razem wychodzi rewelacyjnie!

Back to top button