RecenzjeWarsztaty i recenzje

OZONATOR WENON N1668A – recenzja

Mam dla Was kolejny świetny do polecenia sprzęt sterylizujący o kompaktowych rozmiarach i szerokich możliwościach! Ostatnio pisałam o podobnym urządzeniu – ozonator WENON MF-108. Jeśli nie czytaliście tego artykułu to koniecznie do niego zajrzyjcie!

Czym jest właściwie ozon i jakie ma główne działanie? Ozon to tak zwana alotropowa, trójatomowa odmiana tlenu. Niszczy wirusy, bakterie oraz inne zanieczyszczenia, a do tego rozpuszcza się bardzo szybko i nie pozostawia szkodliwych związków chemicznych, tylko zdezynfekowane powietrze oraz przyjemny, świeży zapach. Skuteczność dezynfekcji ozonem przewyższa nawet promieniowanie UV i filtry HEPA.

Co więcej ozon jest jednym z najskuteczniejszym środków dezynfekujących. Działanie bakteriobójcze wykazuje już w stężeniu około 13μg/dcm³. Działanie bakteriobójcze ozonu jest 50 razy skuteczniejsze i 3 tysiące razy szybsze niż chlor.

ozonotor

Właściwości ozonu:

  • poprzez silne utlenianie działa bakteriobójczo, wirusobójczo i grzybobójczo,
  • w wyniku wysokiej reaktywności neutralizuje szkodliwe związki chemiczne takie jak pestycydy czy metale ciężkie,
  • poprzez natlenianie poprawia metabolizm i odżywianie tkanki skóry,
  • wchodząc w reakcje ze związkami lotnymi usuwa organiczne i nieorganiczne zapachy z pomieszczeń.

Ozonator Wenon N1668A wytwarza ozon na takiej samej zasadzie, jak to się dzieje podczas wyładowań elektrycznych w trakcie burzy. Generowanie ozonu z powietrza jest jednym z ważniejszych osiągnięć naukowych powszechnie stosowanym do ochrony ludzkiego zdrowia. Urządzenie to jest przeznaczone oczyszczania zarówno wody, żywności, a także powietrza w pomieszczeniach (o pow. nawet 60 m2), jak również szaf, lodówek, naczyń, garderoby, szafki z obuwiem, pomieszczenia dla zwierząt, samochody osobowe i środki transportu.

ozonotor

Ozonator Wenon posiada aż 5 zaprogramowanych trybów, dzięki czemu łatwiej jest wybrać konkretny program. To bardzo ułatwia sprawę, ponieważ nie ma potrzeby dodatkowego ustawiania konkretnych parametrów. Można ozonować nawet do 60 minut! Skutecznie je dezynfekuje i usuwa wszelkie zapachy takie jak dym papierosowy, stęchlizna, zapach moczu czy zwierząt domowych. Ozonujemy również szafy ubraniowe, garderoby, szafki z obuwiem, pomieszczenia dla zwierząt, samochody osobowe i środki transportu. Warto dodać, że w trakcie działania ozonatora powinniśmy opuścić dezynfekowanie pomieszczenia! Po zakończeniu procesu ozonowania konieczne jest wietrzenie wnętrza.

Urządzenie posiada wyjątkowo wydajną pompę, która umożliwia przepływ aż 9 l/ min, dzięki czemu umożliwia ozonowanie większych powierzchni:od 4 do 60 m2 (wys. pom. max 2,75; w trybie jednorazowym) i do 180 m2 (w kilkukrotnym użyciu).

ozonotor

Ozonowanie żywności i wody

Badania potwierdzają, że ozonowanie żywności czy wody jest skuteczną metodą jej dezynfekcji poprzez usuwanie pestycydów, ulepszaczy, antybiotyków, a także zabijanie bakterii, grzybów i pleśni. Co więcej ozonowanie znacząco wydłuża okres przydatności produktów, zapewniając czystość mikrobiologiczną. Ozon dosyć szybko się rozkłada i nie pozostawia na żywności żadnych pozostałości. Warto dodać, ze po upływie ok. 40 min ozon przekształca się w zwykły tlen, nie pozostawiając niebezpiecznych produktów ubocznych.

Pamiętaj, że ozonowanie żywności zachodzi w wodzie!

ozonotor

W zestawie do urządzenia dołączone są:

  • pilot do zdalnego sterowania.
  • dwie silikonowe rurki z kulkami krzemowymi do podziału: jedna jest do warzyw i owoców, a druga do mięs. To one umożliwiają efektywne rozpuszczanie się ozonu w wodzie. Dodatkowo załączona jest instrukcja w języku polskim.

ozonotor

Ozonowanie żywności

Umieszczając w wodzie rurki z dyfuzorem ozonatora jesteśmy w stanie usunąć:

  • wirusy,
  • pleśń,
  • grzyby,
  • pestycydy,
  • azotany,
  • fungicydy,
  • antybiotyki,
  • hormony,
  • mikroorganizmy
  • zanieczyszczenia metaliczne z warzyw, owoców, mięs, ryb, owoców morza, ryżu, grochu, fasoli, kasz gruboziarnistych i oliwy z oliwek.

Warto także dezynfekować zastawę stołową, sztućce, czy nawet deski do krojenia.

 

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button