Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango – wyjątkowy deser wraz z wyrazistym sosem z dojrzałego, soczystego i słodkiego mango. Ja nie znalazłam tak soczystego i słodkiego mango w naszej jesiennej, kolorowej od pięknych żółtych liści Polsce więc ten sos wzbogaciłam o białe wino oraz cukier kokosowy. Jak dla mnie jest to jeden z lepszych deserów ryżowych jakie kiedykolwiek jadłam i gorąco Wam go polecam bo jest naprawdę pyszny i co najważniejsze bardzo prosty w wykonaniu 🙂
Przepis na: Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Łącznie: 40 min
Liczba porcji: 4
Składniki :
Ryż kokosowy
- 100 g ryżu
- 250 g mleczka kokosowego firmy House of Asia
- 350 ml mleka
- 3 łyżki cukru kokosowego firmy House of Asia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Sos mango
- 3 duże dojrzałe mango
- 4 łyżki cukru kokosowego firmy House of Asia
- 100 ml białego wina
Mleko gotujemy z mleczkiem kokosowym. Gdy będą już gorące to dodajemy ryż, cukier kokosowy, waniliowy i wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, co chwilkę mieszamy ponieważ ryż będzie powoli chłonąć całe mleko i łatwo go przypalić. Gotujemy do momentu, aż ryż się rozklei i będzie bardzo gęsty.
Filiżanki lub miseczki wykładamy sreberkiem, na nie nakładamy gorący ryż, wierzch dopychamy i wyrównujemy łyżeczką. Chłodzimy przez minimum godzinkę np. w lodówce.
Mango obieramy, kroimy na małe kawałki, nakładamy na rozgrzaną patelnię wraz z cukrem, białym winem, dusimy pod przykryciem aż mango wyraźnie zmięknie i powstanie konsystencja dżemu. Na końcu można go ewentualnie zblendować lub można sos podawać z kawałkami owoców. Deser ryżowy wyjmujemy z filiżanek na talerzyk, dekorujemy sosem z mango i listkiem mięty. Smacznego!