Omlet z serem i truskawkami to moja propozycja na weekendowe śniadanie. Uprzedzam, że podana do łóżka smakuje zdecydowanie lepiej!
Mój omlet na słodko przygotowałam wraz z waniliowym twarogiem, dżemem wiśniowym oraz pokrojonymi truskawkami. Równie dobrze możesz go podać z samym dżemem oraz ulubionymi sezonowymi owocami.
Jeżeli lubisz takie omlety na słodko to sprawdź również przepis na omlet z owocami lata.
Przepis na: Omlet z serem i truskawkami
Składniki:
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- konfitura z wiśni Stovit
- 300 g twarogu chudego lub półtłustego
- 2 łyżki cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- opcjonalnie: odrobina pasty waniliowej lub aromatu waniliowego
- kilka truskawek
Zobacz również:
Omlet z serem i truskawkami - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Twaróg mieszamy za pomocą łyżki z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz pastą waniliową. Odstawiamy na bok.
W misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach. Po chwili dodajemy żółtka oraz mąkę, całość jeszcze chwilkę ubijamy.
Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła (koniecznie pod przykryciem!). Smażymy z obu stron przez około 5 minut na małym ogniu. Przekładamy na talerz i podajemy z twarogiem, pokrojonymi w kostkę truskawkami oraz dżemem wiśniowym.
Komentarze