Jakie to dobreee! Ten odrywany chlebek naprawdę jest nieziemsko smaczny. Nie miałam dzisiaj pieczywa, mogłabym upiec zwykły chleb lub bułki lecz przypomniałam sobie o chlebku odrywanym, który widziałam na zszywce.pl. Ciasto oraz nadzienie jest bardzo szybkie i proste do wykonania, składników nie ma dużo, a jego smak i zapach jest rewelacyjny. Upiekłam go w keksówce, elegancko się odrywał, a zniknął tak szybko, że dobrze, że w ogóle zdążyłam zrobić zdjęcia na bloga 🙂 Idealnie nadaje się na sylwestrowy stół z przekąskami!
Przepis na: Odrywany chlebek
Składniki:
Ciasto:
- 15 g drożdży świeżych
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 60 g masła
- 150 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Nadzienie:
- masło czosnkowe – 100 g miękkiego masła, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki startej mozzarelli
- szczypta ziół prowansalskich
Do kubka wrzucamy pokruszone drożdże, cukier oraz 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz pieprzu.
Zagniatamy gładkie ciasto, starając się nie podsypywać zbytnio mąką bo wyjdzie twardawe po upieczeniu. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Wałkujemy na kształt długiego prostokąta.
Następnie prostokąt dzielimy na równej wielkości mniejsze prostokąty, smarujemy czosnkowym masełkiem, posypujemy starta mozzarellą, ziołami prowansalskimi, każdy prostokąt zwijamy w pół.
Do wysmarowanej keksówki wkładamy (zaczynając od brzegu keksówki) kilka zwiniętych prostokątów (ich łączeniem do góry). Piec około 27-30 minut w temp. 180 stopni.