Jakie to dobreee! Ten odrywany chlebek naprawdę jest nieziemsko smaczny. Nie miałam dzisiaj pieczywa, mogłabym upiec zwykły chleb lub bułki lecz przypomniałam sobie o chlebku odrywanym, który widziałam na zszywce.pl. Ciasto oraz nadzienie jest bardzo szybkie i proste do wykonania, składników nie ma dużo, a jego smak i zapach jest rewelacyjny. Upiekłam go w keksówce, elegancko się odrywał, a zniknął tak szybko, że dobrze, że w ogóle zdążyłam zrobić zdjęcia na bloga 🙂 Idealnie nadaje się na sylwestrowy stół z przekąskami!
Przepis na: Odrywany chlebek
Składniki:
Ciasto:
- 15 g drożdży świeżych
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 60 g masła
- 150 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Nadzienie:
- masło czosnkowe – 100 g miękkiego masła, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki startej mozzarelli
- szczypta ziół prowansalskich
Zobacz również:
Odrywany chlebek - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 4
Krok 5
Komentarze
Obłędnie pyszny 😄zrobilam wczoraj 3 chlebki ,które w ekspresowym tempie zniknęły ze stołu . Dzieci zachwycone ,dorosli jeszcze bardziej 😉
Cieszę się 🙂
czy probowałas robic go z drożdzami instant?
Nie próbowałam 🙂
rewelacyjny przepis 🙂 obawiam się, że zjadłabym cały chlebek naraz 🙂 pyszności