Opis przepisu
Odrywany chlebek z jabłkami to bardzo smaczny, jesienny wypiek. Najlepszy zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy tylko lekko przestygnie. Pachnie naprawdę obłędnie!
Mięciutkie, delikatnie ciasto drożdżowe świetnie pasuje do nadzienia jabłkowego z dodatkiem żurawiny. Maślana kruszonka na wierzchu dodaje fajnej chrupkości. Całość smakuje naprawdę fantastycznie. To co, skusisz się na to ciacho? Do tego gorąca, jesienna herbatka z dodatkiem imbiru, pomarańczy… Rewelka!
Przepis na: Odrywany chlebek z jabłkami
Porady na start
W tym przepisie wykorzystujemy głównie żółtka, więc jeżeli chcesz również wykorzystać białka to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 50 ml letniego mleka
Ciasto:
- 480 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 60 g cukru białego
- ok. 180 ml letniego mleka
- 60 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- 3 małe jabłka
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek sułtańskich
Kruszonka:
- 40 g masła
- 40 g cukru białego lub trzcinowego
- 80 g mąki pszennej
Zobacz również:
Jak zrobić rogaliki drożdżowe?
Krok 1
Odrywany chlebek z jabłkami można przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży.
Rozczyn drożdżowy:
Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 7 g instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 50 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie może być gorące) i dwie płaskie łyżki mąki pszennej np. tortowej. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże kompletnie nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)
Krok 2
Ciasto drożdżowe:
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.
Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier biały (60 g), letnie mleko (około 180 ml), mąkę pszenną (480 g) oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy przez 5-7 minut. Odstawiamy je na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy miękkie masło (60 g, w temp. pokojowej, a nie roztopione) i ponownie zagniatamy przez 5 minut na małych obrotach robota. Ciasto ma być gładkie i elastyczne, niezbyt klejące się do rąk.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Krok 3
W tym czasie przygotowujemy sobie nadzienie jabłkowe. Ja użyłam 3 małych wielkości jabłek.
Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Przekładamy je do rondelka i podgrzewamy z odrobiną wody. Wsypujemy cynamon (około 1/2 płaskiej łyżeczki), 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek, a także opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny. Podprażamy przez około 5-7 minut na średnim ogniu, co chwilkę mieszając. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jeśli na dnie rondelka będzie dużo soku z jabłek, to się go pozbywamy.
Krok 4
Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wyciągamy je z miski na blat oprószony mąką. Lekko zagniatamy ciasto.
Krok 5
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Piekłam to ciasto w największej keksówce jaką mam (10 x 40 cm), a ciasto rozwałkowałam w prostokąt o wymiarach około 25 cm x 45 cm.
Na połowie prostokąta nakładamy nadzienie jabłkowe.
Krok 6
Krok 7
Ciasto dzielimy na około 7 kawałków.
Krok 8
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Każdy kawałek ciasta zwijamy na pół skracając jego długość. Od razu przekładamy do foremki nadzieniem do góry i lekko “ścieśniamy”, aby zmieściły się wszystkie kawałki ciasta, jeden obok drugiego. PS. Podczas przenoszenia ciasta do keksówki może Ci wypaść odrobinę jabłek – mi też się tak stało, ale potem je po prostu ułożyłam na wierzchu.
Odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Krok 9
Pieczemy przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) – ma być ładnie rumiane. Od razu wyciągamy z piekarnika.
Odrywany chlebek z jabłkami odstawiamy do lekkiego lub całkowitego przestygnięcia. Odrywamy sobie po kawałku ciasta lub kroimy równe kromeczki za pomocą noża do chleba (z ząbkami). Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania mojego puszystego ciasta z jabłkami oraz kruchej tarty z jabłkami.
Komentarze
Jak zwinąć na pół i skrócić długość???
Tak jak napisałam – nadziane ciasto pokroiłam na 7 sporych kawałków. Jeśli nie zgięłabym każdego na pół to bardzo wystawałyby mi z keksówki, więc każdy zginałam na pół, aby na spokojnie zmieściły się w blaszce jedno obok drugiego.
Ewentualnie można rozwałkować dużo dłuższy prostokąt niż u mnie, wtedy tych pociętych kawałków będzie nie 7, ale kilkanaście i bezpośrednio je wtedy układać w keksowe jedno obok drugiego, bez zginania w pół 🙂
Pychota 🥰😋 upiekłam dzisiaj i próbowałam na gorąco bo nie mogłam się oprzeć 😉 piękny zapach i obłędny smak. Polecam ten przepis
Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że chlebek posmakował! ❤️ Ja też najbardziej lubię jeszcze ciepły 😁