
Często jest tak, że jak wieczorem nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, to żal Ci nawet otwierać lodówkę, nie mówiąc już o jakimkolwiek pieczeniu. Wychodzę Ci naprzeciw, przygotowując fit brownie z kaszy jaglanej, które możesz jeść bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Nie mam tu na myśli zjedzenie całej blaszki, ale mały kawałek totalnie nikomu nie zaszkodzi.
Jest to pyszne i bardzo proste brownie z kaszy jaglanej oraz bananów. Jest bardzo smaczne, ładnie się kroi i co więcej niesamowicie szybkie do przygotowania. Kaszę jaglaną gotujemy, a następnie po dodaniu wszystkich składników blendujemy całość przez dłuższą chwilę aż powstanie jednolita masa.
Przepis na: Najlepsze brownie z kaszy jaglanej
Składniki:
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- niecałe 2 szklanki wody
- 100 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 4 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej czy ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie 3 łyżki ksylitolu
Dodatkowo:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
- płatki migdałowe do dekoracji
Kaszę jaglaną należy opłukujemy, gotujemy w wodzie aż kasza wsiąknie całą wodę. Należy mieszać żeby kasza się nie przypaliła od spodu.
Do gorącej kaszy dodajemy czekoladę i mieszamy lekko za pomocą łyżki aż się czekolada rozpuści. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Do ostygniętej kaszy dodajemy jajka i mleczko w temp. pokojowej. Następnie dodajemy banany, rozpuszczony olej kokosowy, a także wszystkie sypkie składniki.
Całość blendujemy na gładką masę przez kilka minut.
Przelewamy masę do foremki (u mnie mała bo o rozmiarze 22 x 14 cm, możecie użyć keksówki), wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.
Gdy ciasto się upiecze, przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy wraz z łyżką masła, mieszamy, polewamy nią upieczone brownie. Dekorujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego!
Zrobiłam. Zamiast bananów raczej proponowałabym daktyle suszone ponieważ banany dały gorzkość co mi nie odpowiada. Dodałam dwie łyżki erytrolu (może to spowodowało gorzkość).było nie słodkie ale z wyglądu smakowite.
Raczej banany nie powinny być odpowiedzialne za gorzki smak. Może były niedojrzałe jeszcze? Erytrytol również nie, ponieważ gorzki smak powoduje raczej stewia.
Dziękuję za przepis. Bardzo dobre. Piekłem kilka razy dla siebie, dla rodziny i do pracy. Wszyscy jesteśmy zadowoleni!
Dziś znów uciekłem. 🙂
Tłumacząc komentarze negatywne to to ciasto nie jest typowym slodkim brownie – jest to jego fit wersja, więc będzie smakować inaczej niż jego klasyczny, słodki i kaloryczny odpowiednik.
Upiekłam dzisiaj, dokładnie według przepisu i wyszło bardzo smaczne. Nie przesłodzone i lekko z goryczką ciemnej czekolady.
Czas pieczenia jak zwykle zależy od piekarnika – ja musiałam trzymać ciasto ok. 50 minut
Jak najlepiej ustawić piekarnik do tego ciasta, który program?? wolę zapytać bo niestety często przez fit przepisy wychodzą mi ciapki a nie ciasta 🙁
Najlepiej góra dół, bez termoobiegu. Jeżeli wychodzą ciapki, to nie wina fit przepisów tylko może Twój piekarnik potrzebuje piec ciasta nieco dłużej niż jest to wymienione w opisie 🙂 U moich rodziców tez muszę piec w starszym piekarniku około 5 minut dłużej.
Bardzo smaczne ciasto! Studziłam je powoli, w piekarniku, dzięki czemu stężało i nabrało dobrej konsystencji. Zamiast migdałów wierzch posypałam wiórkami kokosowymi i uważam, że świetnie pasują. Cieszę się, że wypróbowałam ten przepis 🙂
Pyszne! Przyznam, że te negatywne komentarze, że ciasto nie wyszło, trochę mnie wystraszyły, ale bardzo się cieszę, że dałam mu szansę! Mało kaloryczne (przy podziale na 12 części, ok 200kcal/porcja), a w smaku obłędne, bardzo czekoladowe. Przepadłam dla konsystencji, taka lekko budyniowa. Bardzo dziękuję za przepis!
Dla wątpiących, dałam mąkę pełnoziarnistą. Piekłam w okrągłej formie przez ok.50min, 180 stopni z termoobiegiem.
Bardzo mi miło to czytac 🙂 Niestety tak juz jest, ze na blogach kulinarnych czesciej komentują osoby, którym coś nie wyjdzie niż tym co wyszedł wypiek idealnie 🙂 Bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów 🙂 Pozdrawiam
Cale wilgotne, nie upiekło się
Bo to ciasto takie jest to jest Brownie. Ono ma być konsystencji ,,zakalca,, to jego urok robilam różne wersje fit i nie fit..i ono jest wilgotnym ciastem..
Wszystko zrobione zgodnie z przepisem, a cale ciasto do wyrzucenia, musi byc blad w przepisie bo totalna klapa.Tyle skladnikow do wyrzucenia…….
Czy ciasto ma być w srodku wilgotne?
To ciasto to totalna klapa dla mnie jest okropne poszło całe do wyrzucenia Piekę dużo ciast i wszystko zrobilam zgodnie z przepisem
Hej Basiu 🙂 Jest to brownie w wersji fit, którego bazą jest kasza jaglana i nie każdemu będzie to smakować. Przepis powstał jako urozmaicenie diety dla osób aktywnych fizycznie, jako przekąska, która ma niewiele kalorii. Jeżeli szukasz bardziej tradycyjnego smaku to polecam wypróbować mocno czekoladowe ciasto z owocami leśnymi.
To najleosze brownie na sweetie:D jutro je pieke drugi raz 🙂