
Często jest tak, że jak wieczorem nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, to żal Ci nawet otwierać lodówkę, nie mówiąc już o jakimkolwiek pieczeniu. Wychodzę Ci naprzeciw, przygotowując fit brownie z kaszy jaglanej, które możesz jeść bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Nie mam tu na myśli zjedzenie całej blaszki, ale mały kawałek totalnie nikomu nie zaszkodzi.
Jest to pyszne i bardzo proste brownie z kaszy jaglanej oraz bananów. Jest bardzo smaczne, ładnie się kroi i co więcej niesamowicie szybkie do przygotowania. Kaszę jaglaną gotujemy, a następnie po dodaniu wszystkich składników blendujemy całość przez dłuższą chwilę aż powstanie jednolita masa.
Przepis na: Najlepsze brownie z kaszy jaglanej
Składniki:
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- niecałe 2 szklanki wody
- 100 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 4 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej czy ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie 3 łyżki ksylitolu
Dodatkowo:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
- płatki migdałowe do dekoracji
Kaszę jaglaną należy opłukujemy, gotujemy w wodzie aż kasza wsiąknie całą wodę. Należy mieszać żeby kasza się nie przypaliła od spodu.
Do gorącej kaszy dodajemy czekoladę i mieszamy lekko za pomocą łyżki aż się czekolada rozpuści. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Do ostygniętej kaszy dodajemy jajka i mleczko w temp. pokojowej. Następnie dodajemy banany, rozpuszczony olej kokosowy, a także wszystkie sypkie składniki.
Całość blendujemy na gładką masę przez kilka minut.
Przelewamy masę do foremki (u mnie mała bo o rozmiarze 22 x 14 cm, możecie użyć keksówki), wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.
Gdy ciasto się upiecze, przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy wraz z łyżką masła, mieszamy, polewamy nią upieczone brownie. Dekorujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego!