Najlepsze brownie z kaszy jaglanej

4.5/5 (119 ocen)
brownie z kaszy jaglanej

Często jest tak, że jak wieczorem nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, to żal Ci nawet otwierać lodówkę, nie mówiąc już o jakimkolwiek pieczeniu. Wychodzę Ci naprzeciw, przygotowując fit brownie z kaszy jaglanej, które możesz jeść bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Nie mam tu na myśli zjedzenie całej blaszki, ale mały kawałek totalnie nikomu nie zaszkodzi.

Jest to pyszne i bardzo proste brownie z kaszy jaglanej oraz bananów. Jest bardzo smaczne, ładnie się kroi i co więcej niesamowicie szybkie do przygotowania. Kaszę jaglaną gotujemy, a następnie po dodaniu wszystkich składników blendujemy całość przez dłuższą chwilę aż powstanie jednolita masa.

Przepis na: Najlepsze brownie z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • niecałe 2 szklanki wody
  • 100 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
  • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 4 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej czy ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie 3 łyżki ksylitolu

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • płatki migdałowe do dekoracji
Wyślij emailem

Najlepsze brownie z kaszy jaglanej - przepis krok po kroku


Krok 1

brownie z bananami

Kaszę jaglaną należy opłukujemy, gotujemy w wodzie aż kasza wsiąknie całą wodę. Należy mieszać żeby kasza się nie przypaliła od spodu.

Do gorącej kaszy dodajemy czekoladę i mieszamy lekko za pomocą łyżki aż się czekolada rozpuści. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 


Krok 2

Do ostygniętej kaszy dodajemy jajka i mleczko w temp. pokojowej. Następnie dodajemy banany, rozpuszczony olej kokosowy, a także wszystkie sypkie składniki.


Krok 3

przepis na brownie z kaszy jaglanej

Całość blendujemy na gładką masę przez kilka minut. 


Krok 4

Przelewamy masę do foremki (u mnie mała bo o rozmiarze 22 x 14 cm, możecie użyć keksówki), wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.

Gdy ciasto się upiecze, przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy wraz z łyżką masła, mieszamy, polewamy nią upieczone brownie. Dekorujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego! 


brownie z kaszy jaglanej

brownie z kaszy jaglanej

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 119

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Doraniqua
Dorota
2 lat temu

Uwielbiam kaszę jaglaną w różnych wariacjach, także niebawem musi wjechać 🤤 tylko mam pytanie. Czy zamiast oleju kokosowego mogę dodać jakiś inny tłuszcz? Na codzień go nie używam i trochę szkoda mi go kupować specjalnie na ten jeden raz, skoro później i tak będzie stał 😕

Mariusz
Mariusz
2 lat temu

Witam
Mam ogromną prośbę. Jest szansa zdobyć poprzedni przepis na Brownie z kaszy jaglanej? Był Mega Idealny a nie zdążyłem zrobić ściągi. Tamten był bez bananów i zniknął nagle. Bardzo zależy. Z Góry Dziękuję Za Poświęcony Czas

Adriana
Adriana
2 lat temu

Zrobiłam. Zamiast bananów raczej proponowałabym daktyle suszone ponieważ banany dały gorzkość co mi nie odpowiada. Dodałam dwie łyżki erytrolu (może to spowodowało gorzkość).było nie słodkie ale z wyglądu smakowite.

Tomasz
Tomasz
3 lat temu

Dziękuję za przepis. Bardzo dobre. Piekłem kilka razy dla siebie, dla rodziny i do pracy. Wszyscy jesteśmy zadowoleni!
Dziś znów uciekłem. 🙂

UpiekłamDzisiaj
UpiekłamDzisiaj
3 lat temu

Tłumacząc komentarze negatywne to to ciasto nie jest typowym slodkim brownie – jest to jego fit wersja, więc będzie smakować inaczej niż jego klasyczny, słodki i kaloryczny odpowiednik.
Upiekłam dzisiaj, dokładnie według przepisu i wyszło bardzo smaczne. Nie przesłodzone i lekko z goryczką ciemnej czekolady.
Czas pieczenia jak zwykle zależy od piekarnika – ja musiałam trzymać ciasto ok. 50 minut

Asik
Asik
4 lat temu

Jak najlepiej ustawić piekarnik do tego ciasta, który program?? wolę zapytać bo niestety często przez fit przepisy wychodzą mi ciapki a nie ciasta 🙁

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Asik

Najlepiej góra dół, bez termoobiegu. Jeżeli wychodzą ciapki, to nie wina fit przepisów tylko może Twój piekarnik potrzebuje piec ciasta nieco dłużej niż jest to wymienione w opisie 🙂 U moich rodziców tez muszę piec w starszym piekarniku około 5 minut dłużej.

Kasiula
Kasiula
4 lat temu

Bardzo smaczne ciasto! Studziłam je powoli, w piekarniku, dzięki czemu stężało i nabrało dobrej konsystencji. Zamiast migdałów wierzch posypałam wiórkami kokosowymi i uważam, że świetnie pasują. Cieszę się, że wypróbowałam ten przepis 🙂

Aleksandra Jaworowicz
Aleksandra Jaworowicz
4 lat temu

Pyszne! Przyznam, że te negatywne komentarze, że ciasto nie wyszło, trochę mnie wystraszyły, ale bardzo się cieszę, że dałam mu szansę! Mało kaloryczne (przy podziale na 12 części, ok 200kcal/porcja), a w smaku obłędne, bardzo czekoladowe. Przepadłam dla konsystencji, taka lekko budyniowa. Bardzo dziękuję za przepis!
Dla wątpiących, dałam mąkę pełnoziarnistą. Piekłam w okrągłej formie przez ok.50min, 180 stopni z termoobiegiem.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Aleksandra Jaworowicz

Bardzo mi miło to czytac 🙂 Niestety tak juz jest, ze na blogach kulinarnych czesciej komentują osoby, którym coś nie wyjdzie niż tym co wyszedł wypiek idealnie 🙂 Bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów 🙂 Pozdrawiam

nanananana
nanananana
4 lat temu

Cale wilgotne, nie upiekło się

Ola
Ola
3 lat temu
W odpowiedzi do  nanananana

Bo to ciasto takie jest to jest Brownie. Ono ma być konsystencji ,,zakalca,, to jego urok robilam różne wersje fit i nie fit..i ono jest wilgotnym ciastem..

nanananana
nanananana
4 lat temu

Wszystko zrobione zgodnie z przepisem, a cale ciasto do wyrzucenia, musi byc blad w przepisie bo totalna klapa.Tyle skladnikow do wyrzucenia…….

Agata Wudyka
Agata Wudyka
4 lat temu

Czy ciasto ma być w srodku wilgotne?

Basia Jarczok
Basia Jarczok
5 lat temu

To ciasto to totalna klapa dla mnie jest okropne poszło całe do wyrzucenia Piekę dużo ciast i wszystko zrobilam zgodnie z przepisem

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Basia Jarczok

Hej Basiu 🙂 Jest to brownie w wersji fit, którego bazą jest kasza jaglana i nie każdemu będzie to smakować. Przepis powstał jako urozmaicenie diety dla osób aktywnych fizycznie, jako przekąska, która ma niewiele kalorii. Jeżeli szukasz bardziej tradycyjnego smaku to polecam wypróbować mocno czekoladowe ciasto z owocami leśnymi.

Justyna
Justyna
5 lat temu

To najleosze brownie na sweetie:D jutro je pieke drugi raz 🙂

Brownie z kaszy jaglanej

Oryginalne brownie jest bardzo mocno czekoladowe i wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Nie ma co ukrywać, że nie jest to najbardziej dietetyczna kuchnia 🙂 Ja przygotowałam trochę bardziej odchudzoną wersję brownie z kaszy jaglanej, z dodatkiem bananów. Na pewno nasz brzuch odczuje różnicę w ilości kalorii 🙂 Jeżeli lubisz tego typu ciasta to zobacz również Fit brownie z bananami.

RozwińZwiń