Nadziewane bułeczki rozmarynowe z pieczonym Camembertem to genialny pomysł na przekąskę imprezową. Na domówkę jak znalazł!
Odrywane bułeczki
Ciepłe bułeczki drożdżowe z dodatkiem posiekanego rozmarynu wypełniłam na szybko pokrojonym w kostkę serem, szynką wieprzową i ketchupem. Jeśli chcecie to możecie dodać także np. oliwki, suszone pomidory, salami, grillowanego kurczaka czy co tam lubicie najbardziej! Do tego gorący, lekko rozpuszczony i aksamitny ser Camembert – dla mnie to coś pysznego.
Przekąski na imprezę
Moim zdaniem takie odrywane, nadziewane bułeczki drożdżowe świetnie się sprawdzą jako przekąski na imprezę (domówkę, Sylwestra czy Andrzejki). Równie dobrze możecie zaserwować je sobie bez jakiejkolwiek okazji np. na kolację! Do tego polecam wykonać np. domowy sos czosnkowy… Jestem pewna, że ten przepis zostanie z Wami na dłużej. Przy okazji zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów imprezowych – ZBIÓR PRZEKĄSEK IMPREZOWYCH.
Przepis na: Nadziewane bułeczki rozmarynowe z pieczonym Camembertem
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 100 ml letniego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 520 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml letniego mleka lub wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- opcjonalnie 1 płaska łyżka posiekanego rozmarynu
Dodatkowo:
- 1 krążek sera Camembert
- kilka kropel oliwy z oliwek
- szczypta papryki słodkiej
- świeży rozmaryn
- 100 g żółtego sera
- 100 g szynki wieprzowej lub drobiowej
- ketchup
- 1 roztrzepane jajko
- 3-4 łyżki sezamu
- 3-4 łyżki maku lub czarnuszki
Zobacz również:
Krok 1
Krok 2
Do miski wsypujemy mąkę (520 g), żółtka (1 szt), letnią wodę lub mleko (niecałe 200 ml), posiekany drobno świeży rozmaryn (1 płaska łyżka), oliwę z oliwek (50 ml), a także rozczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą robota planetarnego) przez około 3 minuty. Odstawiamy na 10 minut, dosypujemy sól (1 łyżeczka) i ponownie wyrabiamy przez około 3 minuty aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Z kolei jeśli chodzi o bułeczki rozmarynowe to po kolei każdą wyciągałam z foremki, lekko zanurzałam do połowy w roztrzepanym jajku, a następnie w sezamie lub czarnuszce (można zastąpić makiem). Z powrotem układamy na blaszce (dookoła sera Camembert).
Krok 10
Komentarze
Bułeczki wyszły przepyszne, a ciasta z tego przepisu (bez rozmarynu) używam w innych wypiekach drożdżowych 🙂
Cieszę się 🙂
Bułeczki pyszne🙂 nie zdążyłam zdjęcia zrobić tak szybko zniknęły 😊
No to superancko 🙂