Nadziewane bułeczki rozmarynowe z pieczonym Camembertem

4.5/5 (51 ocen)

Ilość porcji

16-18

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Nadziewane bułeczki

Nadziewane bułeczki rozmarynowe z pieczonym Camembertem to genialny pomysł na przekąskę imprezową. Na domówkę jak znalazł!

Odrywane bułeczki

Ciepłe bułeczki drożdżowe z dodatkiem posiekanego rozmarynu wypełniłam na szybko pokrojonym w kostkę serem, szynką wieprzową i ketchupem. Jeśli chcecie to możecie dodać także np. oliwki, suszone pomidory, salami, grillowanego kurczaka czy co tam lubicie najbardziej! Do tego gorący, lekko rozpuszczony i aksamitny ser Camembert – dla mnie to coś pysznego.

Przekąski na imprezę

Moim zdaniem takie odrywane, nadziewane bułeczki drożdżowe świetnie się sprawdzą jako przekąski na imprezę (domówkę, Sylwestra czy Andrzejki). Równie dobrze możecie zaserwować je sobie bez jakiejkolwiek okazji np. na kolację! Do tego polecam wykonać np. domowy sos czosnkowy… Jestem pewna, że ten przepis zostanie z Wami na dłużej. Przy okazji zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów imprezowych – ZBIÓR PRZEKĄSEK IMPREZOWYCH.

Przepis na: Nadziewane bułeczki rozmarynowe z pieczonym Camembertem

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 100 ml letniego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 520 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml letniego mleka lub wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka posiekanego rozmarynu

Dodatkowo:

  • 1 krążek sera Camembert
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • szczypta papryki słodkiej
  • świeży rozmaryn
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g szynki wieprzowej lub drobiowej
  • ketchup
  • 1 roztrzepane jajko
  • 3-4 łyżki sezamu
  • 3-4 łyżki maku lub czarnuszki
Wyślij emailem

Krok 1

maślane ciasto

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miseczki kruszymy świeże drożdże (20 g, lub 10 g drożdży instant), a następnie dodajemy cukier (1/2 łyżeczki), letnie mleko (100 ml) i mąkę (2 łyżki). Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia rozczynu. 


Krok 2

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłego mleka.)

Do miski wsypujemy mąkę (520 g), żółtka (1 szt), letnią wodę lub mleko (niecałe 200 ml), posiekany drobno świeży rozmaryn (1 płaska łyżka), oliwę z oliwek (50 ml), a także rozczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą robota planetarnego) przez około 3 minuty. Odstawiamy na 10 minut, dosypujemy sól (1 łyżeczka) i ponownie wyrabiamy przez około 3 minuty aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.


Krok 3

Ciasto przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.


Krok 4

Po tym czasie ciasto wyraźnie powinno zwiększyć swoją objętość. Przenosimy je na stolnicę lekko oprószoną mąką i wyrabiamy przez kilka sekund. 


Krok 5

Rozwałkowujemy ciasto na około 1-2 cm grubości. Wycinamy kółka za pomocą szklanki.  


Krok 6

Każdą wyciętą część ciasta lekko rozciągamy dłońmi. Nakładamy na środek odrobinę ketchupu, a następnie układamy pokrojoną szynkę i ser.


Krok 7

 Zalepiamy je szczelnie, aby w trakcie pieczenia nadzienie nie wypłynęło.


Krok 8

Ja użyłam okrągłej blaszki do pizzy o średnicy około 32 cm, ale równie dobrze możecie użyć dowolnej większej foremki i wyłożyć ją papierem do pieczenia lub lekko natłuścić oliwą. Na środek blaszki ułożyłam ser Camembert, a dookoła równomiernie umieściłam próbnie kulki z ciasta sprawdzając czy wszystkie mi się zmieszczą.


Krok 9

Camembert lekko ponacinałam od gory, posmarowałam odrobiną oliwy i posypałam szczyptą papryki słodkiej. Na jego wierzchu umieściłam także świeży rozmaryn.

Z kolei jeśli chodzi o bułeczki rozmarynowe to po kolei każdą wyciągałam z foremki, lekko zanurzałam do połowy w roztrzepanym jajku, a następnie w sezamie lub czarnuszce (można zastąpić makiem). Z powrotem układamy na blaszce (dookoła sera Camembert).


Krok 10

Gdy udekorujemy z wierzchu wszystkie bułeczki, wtedy wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy je jeszcze gorące, gdy ser Camembert jest aksamitny i lekko płynny, ciągnący. Można go nakładać np. nożem na ciepłe bułeczki rozmarynowe. Coś pysznego!


Nadziewane bułeczki

Nadziewane bułeczki

odrywane bułeczki

odrywane bułeczki

bułeczki nadziewane

 

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 51

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Seba
Seba
3 miesięcy temu

Bułeczki wyszły przepyszne, a ciasta z tego przepisu (bez rozmarynu) używam w innych wypiekach drożdżowych 🙂

20231216_192329
Beata
Beata
1 rok temu

Bułeczki pyszne🙂 nie zdążyłam zdjęcia zrobić tak szybko zniknęły 😊