Jakie jest Wasze ulubione danie, które moglibyście jeść non stop, a i tak Wam by się nie znudziło? Ja mam tak z miodowym kurczakiem w marchewce, którego podaję najczęściej z kaszą gryczaną oraz surówką Colesław. Taki obiad ląduje u mnie na talerzu średnio jeden/dwa razy w tygodniu i do tej pory w ogóle mi się nie znudził 🙂 Ważne, aby kurczak był smażony w głębokiej patelni (koniecznie z przykrywką!), do której można wlać wodę – wtedy marchew będzie mięciutka, a całość będzie stanowić super połączenie smakowe.
Przepis na: Miodowy kurczak w marchewce
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 2-3 łyżki miodu akacjowego Stovit
- 3/4 szklanki wody
- szczypta curry
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta kardamonu
- 400 g marchewki
- 100 g kaszy gryczanej
- szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Miodowy kurczak w marchewce - przepis krok po kroku
Wykonanie:
W garnku gotujemy kaszę według wskazań producenta w osolonej wodzie.
Na dużej patelni (głębokiej) podsmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, curry, papryką słodką, kardamonem, chwilkę podsmażyć. Następnie dodajemy miód, startą na drobnych oczkach marchewkę (można ją polać jeszcze 1/2 łyżki miodu), smażymy przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Wlewamy wodę, przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy kurczaka z kaszą gryczaną i surówką. Gotowe!
Komentarze
smaczny pomysł na obiadek 🙂